27/8/12

Δεύτερο κατάστημα «Σίθων» στη Θεσσαλονίκη

Ο «Σίθων» ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τις αρνητικές επιπτώσεις στη φετινή παραγωγή μελιού, από τις μεγάλες πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα, εντείνοντας όμως παράλληλα τις προσπάθειες για αύξηση των εξαγωγών αλλά και διείσδυση στην εσωτερική αγορά λιανικής.

Όπως είπε στη Voria.gr ο διευθυντής του Αγροτικού Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Νικήτης Χαλκιδικής,  Ιωάννης Καραδήμος, μέσα στο Σεπτέμβριο ανοίγει το δεύτερο πρατήριο, στη Θεσσαλονίκη, στο κέντρο της πόλης, καθώς αποδείχθηκε επιτυχημένο το πρώτο βήμα της δημιουργίας καταστημάτων με το όνομα και όλα τα προϊόντα του συνεταιρισμού, με το άνοιγμα σημείου πώλησης στα ανατολικά της πόλης, επί της οδού Παπαναστασίου, το Δεκέμβριο του 2011. Ήδη υπάρχουν πρατήρια λιανικής σε Νικήτη και Άθυτο.

«Η Θεσσαλονίκη είναι το πλησιέστερο μεγάλο αστικό κέντρο στην έδρα μας, στη Νικήτη.  Μετά τη δημιουργία και του δευτέρου καταστήματος, ο στόχος είναι να αποκτήσουμε δική μας παρουσία στην Αθήνα, αλλά ακόμη δεν έχουμε καταλήξει στο  χρόνο και στα σημεία», είπε ο κ. Καραδήμος, προσθέτοντας ότι όλες οι προσπάθειες, μέσω διαφόρων καναλιών, εστιάζονται στο  να αυξηθούν οι εξαγωγές του συνεταιρισμού. Σήμερα τα μέλια «Σίθων» και τα λοιπά προϊόντα μέλισσας (πρόπολη, γύρη, βασιλικός πολτός) εξάγονται σε Αγγλία, Αμερική, Γερμανία, Γαλλία και Ιαπωνία και αντιστοιχούν στο 20% της συνολικής παραγωγής, που ξεπερνάει ετησίως τους 1.000 τόνους.

«Είναι βέβαιο ότι η παραγωγή μας φέτος θα επηρεαστεί από τις πυρκαγιές. Τα αποτελέσματα θα αρχίσουν να φαίνονται στο αμέσως επόμενο διάστημα, που θα αρχίσει η παραγωγή του πευκόμελου. Άλλωστε τα περίπου 100 μέλη του Συνεταιρισμού, είναι επαγγελματίες παραγωγοί μελιού και κινούνται σε όλη τη χώρα με τα μελίσσια τους, από τον Έβρο μέχρι την Καλαμάτα.

Το 95% των μελών του συνεταιρισμού είναι μελισσοκόμοι της Χαλκιδικής, ενώ το υπόλοιπο 5% είναι παραγωγοί από διάφορα μέρη της βόρειας Ελλάδας. Επίσης, υπάρχουν και ορισμένοι συνεργαζόμενοι μελισσοκόμοι της Κρήτης.

Ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός της Νικήτης, αποτελεί πρότυπο για τα ελληνικά δεδομένα στο αντικείμενό του. Τα πιστοποιημένα μέλια «Σίθων», περνούν από ποιοτικό έλεγχο και συσκευάζονται στο συγκρότημα  των 4.000 τμ που βρίσκεται στη Νικήτη.

Ο Συνεταιρισμός που έχει περίπου το 14% της ελληνικής παραγωγής μελιού, διαθέτει στην αγορά 13 προϊόντα μέλισσας, με πιο δημοφιλή στο καταναλωτικό κοινό, το πευκόμελο, το ανθόμελο και το δασόμελο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: