30/8/12

Στόχος της κυβέρνησης η πώληση του Τ.Τ. εντός του Οκτωβρίου

Η πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Οκτώβριο. 

Αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης, καθώς ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, επιθυμεί να δώσει σύντομα σαφές δείγμα γραφής στην τρόικα, στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων. 

Και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο καθώς δεν περνά από τις διαδικασίες του ΤΑΙΠΕΔ, είναι πολύ πιο εύκολο να ιδιωτικοποιηθεί με διαδικασίες εξπρές. 

Η αντίστροφη μέτρηση για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΤΤ ξεκίνησε προχθές Τρίτη, όταν ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών κ. Μέργος, ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΤΤ κ. Κλέωνα Παπαδόπουλο ότι θα πρέπει να ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα για τη χρήση του 2011, μέχρι την Παρασκευή 31 Αυγούστου. 

Η διοίκηση ήταν σχεδόν βέβαιη ότι θα δινόταν παράταση, προκειμένου το δημόσιο ως βασικός μέτοχος να ξεκαθαρίσει τη θέση του στο ζήτημα της επανακεφαλαιοποίησης του Τ.Τ. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών οι ζημιές για τη χρήση του 2011 ανέρχονται στα 3,5 δισ. ευρώ, ενώ το ΤΤ έχει αρνητικά κεφάλαια 2,8 δισ. ευρώ. 

Το ερώτημα είναι αν η μετοχή του ΤΤ θα σταματήσει να διαπραγματεύεται στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου, αφού η γνωμοδότηση του ορκωτού ελεγκτή θα είναι αρνητική. 

Όπως αναφέρουν χρηματιστηριακοί και τραπεζικοί κύκλοι, αρμόδια να αποφασίσει είναι η Τράπεζα της Ελλάδος ως εποπτεύουσα αρχή. Και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες θα ενεργοποιήσει το νόμο περί εταιρειών. 

Αυτό σημαίνει ότι θα δοθεί χρονική προθεσμία 6 στη διοίκηση του ΤΤ, για να επαναφέρει τα κεφάλαια του σε θετικό έδαφος, ώστε να καλύπτεται το ελάχιστο όριο της κεφαλαιακής επάρκειας. Μάλιστα η χρονική προθεσμία μπορεί σιωπηρά να παραταθεί στους 12 μήνες, ωστόσο η υπόθεση θα έχει κλείσει πολύ γρηγορότερα. Μέσα στον Οκτώβριο το ΤΤ θα έχει ιδιωτικοποιηθεί πλήρως. 

Επίσης μέσα στον Οκτώβριο εκτός απροόπτου θα χορηγηθεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 24 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. 

Η κυβέρνηση σε συνεργασία με την τρόικα θα εξετάσουν όλα τα πιθανά σενάρια, που είναι: ή να ανακεφαλαιοποιηθεί το ΤΤ, ή να πωληθεί, ή να σπάσει σε καλή και κακή τράπεζα. 

Ένα από τα ενδεχόμενα είναι -όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες- ότι το ελληνικό δημόσιο που είναι ο κύριος μέτοχος του ΤΤ θα προκηρύξει διαγωνισμό, για την πώληση του ΤΤ, προσκαλώντας κατά κύριο λόγο τις τέσσερις βιώσιμες τράπεζες, να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την απόκτηση του «υγιούς» τμήματος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. 

Οι διοικήσεις των τεσσάρων τραπεζών, όπως τουλάχιστον υποστήριζαν στελέχη τους χθες το βράδυ, δεν έχουν λάβει ακόμα ανάλογο σήμα από την ΤτΕ. 

Ανεπισήμως βέβαια και οι τέσσερις τράπεζες διαβεβαιώνουν ότι ενδιαφέρονται. Δηλαδή και η Πειραιώς, που ήδη έχει αποκτήσει το υγιές τμήμα της ΑΤΕ, όπως και η τράπεζα που θα προκριθεί από την Credit Agricole για την απορρόφηση της Εμπορικής. Στην περίπτωση αυτή οι τράπεζες που έχουν ήδη εντάξει κάτω από την ομπρέλα τους την ΑΤΕ και την Εμπορική, θα παίξουν ουσιαστικό ρόλο για την απόκτηση του ΤΤ. 

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι στο ΤΤ βρίσκονται επί ποδός πολέμου, και προχώρησαν σε κατάληψη του κτιρίου στην οδό Πεσμαζόγλου, ενώ έχουν ζητήσει να δουν σήμερα τον υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο εργαζομένων του ΤΤ, ο κ. Στουρνάρας, σε συνάντηση που είχαν στις 10 Αυγούστου, τους διαβεβαίωσε ότι το Ταχυδρομικό ταμιευτήριο δεν θα έχει την τύχη της ΑΤΕ, ότι θα διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργαζομένων και ότι το ΤΤ θα περάσει σε μία από τις τέσσερις βιώσιμες τράπεζες. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι εργαζόμενοι (3.500 άτομα μαζί με τους 800 υπαλλήλους της Ασπίδας), είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν μισθολογικές μειώσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια: