24/8/12

Ντοπέ ο Λανς Άρμοστρονγκ. Του αφαιρέθηκαν τα μετάλλια


Η αμερικανική οργάνωση ελέγχου αντι-ντόπινγκ (USADA) αφαίρεσε από τον διάσημο ποδηλάτη Λανς Άρμοστρονγκ τους επτά τίτλους που έχει κερδίσει από τον Αύγουστο του 1998 μέχρι τώρα στον Ποδηλατικό Γύρο της Γαλλίας.
Σε γραπτή του δήλωση ο παγκοσμίου φήμης ποδηλάτης αναφέρει: «Υπάρχει κάποια στιγμή στη ζωή κάθε άντρα που λέει, αρκετά!». Με αυτή του τη δήλωση ο Αρμστρονγκ ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να παραιτηθεί από τον δικαστικό αγώνα με την USADA που τον κατηγορούσε για ντόπινγκ. Συγκεκριμένα η οργάνωση τον κατηγορούσε ότι ντοπάρονταν με EPO, τεστοστερόνη, αναβολικά και έκανε μεταγγίσεις αίματος από το 1998 μέχρι το 2011.
Από τη στιγμή που ο Αρμστρονγκ ανακοίνωσε ότι σταματάει τον δικαστικό του αγώνα, η αντίδραση της USADA ήταν άμεση: ανακοίνωσε ότι του αφαιρεί τους τίτλους και του απαγορεύει να ξανασυμμετάσχε σε αγώνες, σβήνοντας ουσιαστικά το σύνολο της καριέρας του.
Ο Αρμστρονγκ από την πλευρά του λέει ότι ποτέ δεν έχει ντοπαριστεί, ωστόσο η USADA διαβεβαιώνει ότι διαθέτει δείγματα αίματος του Αρμστρονγκ από το 2009 μέχρι το 2010 που «φανερώνουν ότι έχει γίνει παρέμβαση στο αίμα, μεταξύ των άλλων χρήση ΕΡΟ αλλά και μεταγγίσεις αίματος». 

Ο Άρμστρονγκ γεννήθηκε στο Plano, Τέξας, το 1971 και τον μεγάλωσε η μητέρα του Linda Mooneyham. Η μητέρα του χώρισε από τον πατέρα του και παντρεύτηκε τον Terry Keith Armstrong, που τον υιοθέτησε. Άρχισε με το τρίαθλο (αγώνες όπου οι συμμετέχοντες πρέπει να κολυμπήσουν, να να κάνουν ποδήλατο και να τρέξουν) από την ηλικία 13 και κέρδιζε αγώνες. 

Το 1993 έγινε ένας από τους κορυφαίους ποδηλάτες στον κόσμο, αφού έγινε ο νεώτερος ποδηλάτης που κέρδισε το παγκόσμιο πρωταθλήματα ποδηλασίας και νίκησε σε άλλους μεγάλους αγώνες. Τον Οκτώβριο του 1996 νόσησε καρκίνο των όρχεων ο οποίος είχε κάνει μεταστάσεις στους πνεύμονες και τον εγκέφαλό του. Είχε πιθανότητα 50% για επιβίωση και υποβλήθηκε σε άμεση χειρουργική επέμβαση και χημειοθεραπεία και ένα χρόνο μετά ήταν καλά στην υγεία του έτσι επέστρεψε στην επαγγελματική ποδηλασία στα μέσα του 1998 και στις μεγάλες νίκες, καθώς κέρδισε επτά φορέςστον ποδηλατικό γύρο της Γαλλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: