3/7/12

Κυκλοφορούν & στην ελληνική αγορά δύο από τα επικίνδυνα φάρμακα της GlaxoSmithKline

Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν δυο από τα πέντε σκευάσματα για τα οποία η βρετανική φαρμακοβιομηχανία GlaxoSmithKline καλείται τώρα να πληρώσει πρόστιμο ύψους 3 δισεκατομμύρια δολάρια με την κατηγορία για απάτη που περιλαμβάνει παράνομη προώθηση φαρμάκων και ψευδείς δηλώσεις.
 
Το αντικαταθλιπτικό φάρμακο Wellbutrin, καθώς και το αντιεμετικό Zofron διατίθενται στην ελληνική αγορά παρά το γεγονός ότι η εταιρία προώθησε τα συγκεκριμένα φάρμακα χωρίς να γνωρίζει τις παρενέργειες που προκαλούνται από την κατάποση τους. Ενώ, ένα ακόμα φάρμακο, το Avandia, το οποίο βρίσκεται στη λίστα των «επικίνδυνων» σκευασμάτων, βρισκόταν στα ράφια των ελληνικών φαρμακείων μέχρι το 2010 όταν και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ( ΕΟΦ) συνέστησε την αναστολή των αδειών κυκλοφορίας των αντιδιαβητικών φαρμακευτικών προϊόντων που περιέχουν ροσιγλιταζόνη -όπως δηλαδή το Avandia- καθώς μελέτες αμφισβήτησαν την καρδιαγγειακή ασφάλεια του φαρμάκου.
 
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Υπουργείου Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών η φαρμακοβιομηχανίας κατηγορήθηκε για «παράνομη προώθηση ορισμένων φαρμάκων, για μη αποκάλυψη ορισμένων δεδομένων που συνδέονται με την ασφάλεια των φαρμάκων και για ψευδείς δηλώσεις ως προς την τιμή τους». 
 
Πρόκειται για τον μεγαλύτερο συμβιβασμό για απάτη στον τομέα της υγείας στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών  και για την καταβολή του υψηλότερου προστίμου από έναν φαρμακευτικό όμιλο", δήλωσε ο Τζέιμς Κόουλ, υφυπουργός Δικαιοσύνης. 
 
«Αυτή η ιστορική συμφωνία αποτελεί σημαντικό βήμα στις προσπάθειές μας για την αντιμετώπιση της απάτης στον τομέα της Υγείας», δήλωσε από την πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας Μπιλ Κορ. «Εδώ και καιρό, το σύστημα Υγείας μας αποτελεί στόχο απατεώνων που θεωρούσαν ότι μπορούν να έχουν εύκολο κέρδος εις βάρος της δημόσιας ασφάλειας», πρόσθεσε. 
 
Η GlaxoSmithKline παραδέχθηκε την ενοχή της για την παράνομη προώθηση ορισμένων σκευασμάτων, για τη δημοσίευση ψευδών στοιχείων για τις τιμές τους και την αποτελεσματικότητά τους και την παράλειψη δημοσίευσης στοιχείων που δείχνουν την αναποτελεσματικότητά τους", διευκρίνισε ο υφυπουργός Υγείας.  
 
Στο πλαίσιο του ιστορικού συμβιβασμού, η GlaxoSmithKline παραδέχθηκε επίσης ότι χρηματοδότησε εκστρατείες προώθησης προϊόντων, παρακινώντας γιατρούς να συνταγογραφούν τα φάρμακά της δωροδοκώντας τους "με διακοπές στη Χαβάη, οργάνωση κυνηγιών φασιανού στην Ευρώπη ή συναυλίες", σύμφωνα με την εισαγγελέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: