24/7/12

Σφυροκόπημα των αγορών ομολόγων σε Ισπανία, Ιταλία


Νέο σφυροκόπημα δέχονται οι αγορές ομολόγων της Ισπανίας και της Ιταλίας, με την κρίση χρέους της Ευρωζώνης να εξαπλώνεται. Νέο ιστορικό υψηλό σημείωσαν οι αποδόσεις των 10ετών ισπανικών ομολόγων, ενώ για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο η απόδοση των δεκαετών ομολόγων του ιταλικού Δημοσίου έφτασε το 6,558%. Ελαφρά άνοδο σημείωσε και το κόστος δανεισμού της Γερμανίας μετά την υποβάθμιση της προοπτικής της χώρας από τη Moody's.
Στις 13.10 (ώρα Ελλάδος), το κόστος δανεισμού της Ισπανίας ανερχόταν στα υψηλότερα επίπεδα από τη σύσταση της ευρωζώνης, στο 7,550% έναντι 7,444% που ήταν χθες. Στη σημερινή δημοπρασία βραχυπρόθεσμων τίτλων, η Ισπανία άντλησε 3,05 δισ. ευρώ αλλά με ιδιαίτερα αυξημένο επιτόκιο.
Παράλληλα, έγινε γνωστό πως και η περιοχή της Καταλονίας εξετάζει το ενδεχόμενο να υποβάλει αίτημα στην ισπανική κυβέρνηση για οικονομική βοήθεια, κάτι που οδήγησε το δείκτη Ibex-35 του Χρηματιστηρίου της Μαδρίτης σε βουτιά πάνω από 3% στις 5.987,1 μονάδες. Και στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου όμως ο FTSE MIB υποχώρησε περισσότερο από 3% στις 12,299.99 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από την εισαγωγή του ευρώ.
Όπως είναι φυσικό, το κοινό νόμισμα εξακολουθεί να δέχεται πιέσεις, υποχωρώντας το απόγευμα στο 1,20800 δολ.
Πιθανή προσφυγή της Καταλονίας στο Ταμείο Ρευστότητας
Η Καταλονία «δεν έχει αποφασίσει» αν θα ζητήσει οικονομική βοήθεια από την ισπανική κυβέρνηση, μολονότι αυτή είναι «μία επιλογή που θα μελετηθεί», καθώς η περιοχή αντιμετωπίζει "ισχυρές πιέσεις ρευστότητας εδώ και έναν χρόνο» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπός της.
«Οι αγορές πρόκειται να κλείσουν για τις ισπανικές περιοχές» και «μελετάμε τους όρους του ταμείου περιφερειακής ρευστότητας», το οποίο δημιουργήθηκε από τη Μαδρίτη, αλλά «αυτό δεν έχει αποφασιστεί» δήλωσε η εκπρόσωπος, αντιδρώντας στις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα σήμερα ο υπεύθυνος για την οικονομία της κυβέρνησης της Καταλονίας Αντρέου Μας-Κόλελ. Σε ερώτηση που του έκανε το βρετανικό δίκτυο BBC για ένα ενδεχόμενο αίτημα της Καταλονίας προς την ισπανική κυβέρνηση για οικονομική βοήθεια, ο Αντρέου Μας-Κόλελ απάντησε: «Ναι. Η σημερινή κατάσταση είναι ότι η Καταλονία δεν διαθέτει άλλη τράπεζα πέραν της ισπανικής κυβέρνησης».
Παραιτήθηκε ο περιφερειάρχης της Σικελίας
Εν τω μεταξύ, το πρωί, ο περιφερειάρχης της Σικελίας, Ραφαέλε Λομπάρντο, συναντήθηκε με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Μόντι, στο κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης και του έκανε γνωστό πως παραιτείται από τα καθήκοντά του στις 31 Ιουλίου. Όπως ανέφερε, οι τοπικές εκλογές θα λάβουν χώρα στις 28 και 29 Οκτωβρίου, αν όλα πάνε καλά. Στο διάστημα αυτό, δεν θα γίνουν επιπλέον έξοδα, δεν θα γίνουν σπατάλες, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Σικελό περιφερειάρχη «το πρόβλημα του νησιού αφορά τη ρευστότητα και την καθυστέρηση στην καταβολή των χρημάτων από την κυβέρνησης της Ρώμης, η οποία σήμερα διέθεσε άλλα 280 εκατομμύρια για τον τομέα της υγείας, εκτός από τα 400 εκατομμύρια που καταβλήθηκαν την περασμένη εβδομάδα».
Στις 15 Ιουλίου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Βιομηχάνων Ιταλίας Ίβαν Λο Μπέλο είχε υποστηρίξει ότι «η Σικελία είναι η Ελλάδα της Ιταλίας, με έλλειμμα που μπορεί να ξεπερνά και τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ». Στη συνέχεια, ο Μάριο Μόντι είχε ζητήσει από περιφερειάρχη Λομπάρντο να παραιτηθεί, για να μπορέσουν να κινηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες που σχετίζονται με έκτακτες, κρατικές, οικονομικές βοήθειες.
Πολλοί αναλυτές κατηγορούν τον Λομπάρντο για συνεχείς προσλήψεις, υψηλόβαθμων, συχνά, υπαλλήλων, σε περίοδο οικονομικής κρίσης, όπως και δεκάδων οδηγών και εργαζομένων που μεταφέρουν επιστολές στο εσωτερικό της τοπικής αυτοδιοίκησης, στην εποχή του Διαδικτύου και του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
«Δεν απολύω απολύτως κανέναν. Ας φροντίσει να μας δώσει, η κυβέρνηση της Ρώμης, τα 900 εκατομμύρια ευρώ που μας χρωστά», είχε απαντήσει ο περιφερειάρχης του Παλέρμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: