6/7/12

Προγραμματικές δηλώσεις Σαμαρά

Σειρά διαρθρωτικών αλλαγών, με έμφαση στις αποκρατικοποιήσεις, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων, λέγοντας ότι η «Ελλάδα πρέπει να γίνει φιλική σε επενδύσεις».

Με εννέα βήματα ο κ. Σαμαράς παρουσίασε τις αποκρατικοποιήσεις οι οποίες – μεταξύ άλλων – θα περιλαμβάνουν τον ΟΣΕ, την αγορά ενέργειας, την παραχώρηση υποδομών (όπως λιμάνια και αεροδρόμια με δημόσια εποπτεία), την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας του δημοσίου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην παραλιακή ζώνη από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο.

Ακόμα, έθεσε ως προτεραιότητα το ξεμπλοκάρισμα πόρων του ΕΣΠ, ενώ αναφέρθηκε και στο κλείσιμο ή την συγχώνευση οργανισμών και φορέων του δημοσίου. Όπως είπε, θα προωθηθούν άμεσα και αποκρατικοποιήσεις που δεν αποτελούν άμεσες συμβατικές υποχρεώσεις, όπως στον ΟΣΕ, την αγορά ενέργειας και τις εταιρείες υδάτων.

Στο πλαίσιο ενίσχυσης της ρευστότητας ο κ. Σαμαράς προανήγγειλε τη δημιουργία ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, στο οποίο θα καταγράφονται και οι τραπεζικοί λογαριασμοί.

Ο κ. Σαμαράς προανήγγειλε συμψηφισμό οφειλών από και προς το δημόσιο, έθεσε ως στόχο να βγαίνουν οι συντάξεις σε λιγότερο απο ένα χρόνο, προανήγγειλε αναμόρφωση των κανόνων ένταξης στον Τειρεσία, ενώ μίλησε και για μέτρα που θα καταπολεμήσουν την ακρίβεια.

Ώστόσο, όπως εξήγησε εξ’ αρχής ο πρωθυπουργός, οι γενικοί κανόνες που παρουσίασε θα εξειδικευτούν τις επόμενες ημέρες από τους αρμόδιους υπουργούς.



Αναφερόμενος στο ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης ο κ. Σαμαράς είπε ότι αυτή επιδιώκεται για τα σημεία που επιτείνουν την ύφεση και άσκησε σκληρή κριτική σε ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι - όπως είπε - "δεν μπορούν από αφέλεια, λάθος ή ενσυνείδητα να μιλούν για έξοδο στη δραχμή. Αυτό πρέπει να σταματήσει".

Προανήγγειλε αλλαγές και στο πολιτικό σκηνικό σκηνικό, όπως η άμεση αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, αλλαγές στη βουλευτική ασυλία, περιορισμό της χρηματοδότησης των κομμάτων, περικοπές στα προνόμια βουλευτών (αυτοκίνητα και συντάξεις στους νεοεισερχομενους βουλευτές, καθώς έλεγχο του πόθεν έσχες όλων των πολιτικών που διετέλεσαν από το 1974 και μετά.



Οι εξαγγελίες αναλυτικά

- Έμφαση στις αποκρατικοποιήσεις, με νομοθετική πρωτοβουλία όπου χρειάζεται
- Προώθηση αποκρατικοποιήσεων που είναι στις συμβατικές μας υποχρεώσεις, όπως ο ΟΣΕ και η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Επ΄αυτού ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι δεν το βλέπουμε ταμειακά, αλλά αναπτυξιακά, τονίζοντας ότι όποιος αναλάβει, θα πρέπει να κάνει επενδύσεις. 
- Προσοχή στις αποκρατικοποιήσεις των εταιριών υδάτων και υδάτινων πόρων.
- Συμβάσεις σε παραχώρηση υποδομών, όπως περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια.
- Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου πέρα από το Ελληνικό, στην ευρύτερη περιοχή από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο.
- Ξεμπλοκάρισμα κονδυλίων του ΕΣΠΑ, με παράκαμψη της γραφειοκρατίας.
- Κλείσιμο η συγχώνευση δεκάδων φορέων του δημοσίου.
- Μέτρα για στήριξη της ρευστότητα και επιστροφή των καταθέσεων. Ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο για όλους τους κατοίκους στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. 
- Μέτρα για καταπολέμηση της σπατάλης και των διαδικασιών που ταλαιπωρούν τον πολίτη.

-Διεύρυνση της φορολογικής βάσης και φορολογική ελάφρυνση, με περισσότερες δόσεις σε όσους χρωστούν.
- Άμεση ανακούφιση των δανειοληπτών ώστε η δόση να μην ξεπερνά το 30% του εισοδήματος.
- Όχι απολύσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
- Περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας, επανεξέταση των προνομίων των βουλευτών και των συμβούλων των υπουργών.
- Άμεση αναμόρφωση των κανόνων ου Τειρεσία.
- Καταπολέμηση της ακρίβειας.
- Συστηματική προετοιμασία για ανακήρυξη ΑΟΖ.
- Ύψιστη προτεραιότητα η ασφάλεια του πολίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: