11/7/12

Πρώτο μέλημα, η παραμονή μας στην Ελλάδα

Με κύριο μέλημα να αντισταθμίσει τις συνεχείς πιέσεις που ασκούνται στην εγχώρια αγορά μη αλκοολούχων ποτών χαράσσει την στρατηγική του ο όμιλος της Coca-Cola Τρία Έψιλον. Με τις πωλήσεις στο σύνολο της αγοράς να καταγράφουν νέα υποχώρηση κατά 8% τους πρώτους πέντε μήνες του 2012, αποτέλεσμα της μείωσης της κατανάλωσης και της μετάταξη των αναψυκτικών στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ, η εταιρεία έχει ρίξει το βάρος της τόσο στην ενίσχυση του τζίρου με την προώθηση νέων προϊόντων, όπως στη κατηγορία των χυμών, όσο και με προωθητικές ενέργειες. 

Όπως ανέφεραν στελέχη του ομίλου στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης, η Coca Cola Τρία Έψιλον, δεύτερος μεγαλύτερος εμφιαλωτής της TCCC, μόνο την τελευταία διετία έχει επενδύσει κεφάλαια της τάξης των 160 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα. Σημαντικό μέρος αυτών, σύμφωνα με τον κ. Βασίλη Λώλα, διευθυντή επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων της εταιρείας, αφορά “επένδυση στην ίδια την αγορά, ώστε να συνεχίσει να κινείται”. Βέβαια, όπως σημειώθηκε, η εταιρεία δεν απομακρύνεται από το όραμα της ανάπτυξης, συνεχίζοντας να προσφέρει σημαντικά στην ελληνική αγορά και οικονομία καθώς αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς φοροδοτικούς οργανισμούς με σημαντική συνεισφορά στα κρατικά έσοδα. 

Στο πλαίσιο αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη επένδυση ύψους 11,5 εκατ. ευρώ για τη λειτουργία μονάδας συμπαραγωγής ενέργειας στο εργοστάσιο Σχηματαρίου, η οποία θα συνδυάζει τεχνολογία παραγωγής θερμότητας και ενέργειας, με αποτέλεσμα να μειώνεται περίπου κατά 40% η ποσότητα αέριων ρύπων που εκπέμπεται κατά την παραγωγική διαδικασία. Η εν λόγω επένδυση που χρειάστηκε σχεδόν τρία χρόνια για να αδειοδοτηθεί από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες αναμένει το τελικό “ΟΚ” από τους επικεφαλής του ομίλου ώστε να εισέλθει σε φάση ολοκλήρωσης.

Δεν προβλέπονται νέες αλλαγές
Υπό το πρίσμα των δυσκολιών που υφίσταται στην –ζημιογόνο για τον όμιλο από το 2010 ελέω ύφεσης– ελληνική αγορά, τα στελέχη της Coca Cola Τρία Έψιλον εξέφρασαν την πίστη τους στην ανάταξη της ελληνικής οικονομίας και επαναδιατύπωσαν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν να επενδύουν στη χώρα. Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο και νέων κινήσεων αναδιάρθρωσης της λειτουργικής δομής, έπειτα από την μεταφορά του όγκου παραγωγής των εγκαταστάσεων της Θεσσαλονίκης και Πάτρας, στις αντίστοιχες μονάδες του Σχηματαρίου, Βόλου και Ηρακλείου, από την εταιρεία έγινε σαφές πως δεν υπάρχει κανένα τέτοιο σχέδιο για το τρέχον έτος. “Οφείλουμε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λώλας. 

Σήμερα η Coca-Cola Τρία Έψιλον προσφέρει 250 διαφορετικούς κωδικούς προϊόντων και συσκευασιών στους έλληνες καταναλωτές, το 98% των οποίων παράγεται στην Ελλάδα. Παράλληλα, με την εξαγορά της Τσακίρης ΑΒΕΕ το 2003, η εταιρεία εισήλθε και στην αγορά των snacks πατάτας. Ο όμιλος συνεργάζεται με περισσότερους από 4.500 προμηθευτές στην Ελλάδα, αποτελεί σημαντικό προμηθευτή για περίπου 130.000 καταστήματα και μέσα από τη λειτουργία του δημιουργεί και χρηματοδοτεί 43.000 θέσεις εργασίας στην ελληνική αγορά.

Υπενθυμίζεται πως στην πρόσφατη γενική συνέλευση του ομίλου αποφασίστηκε η επιστροφή κεφαλαίου προς τους μετόχους και η έναρξη προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών (μέχρι ποσοστού 5% του μετοχικού κεφαλαίου) με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Ιούνιο του 2014. Ο όμιλος αναμένεται να ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου στις 9 Αυγούστου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: