25/7/12

Νέο ρεκόρ για την απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου


Νέο ρεκόρ κατέρριψε σήμερα η απόδοση του δεκαετούς ισπανικού ομολόγου, φτάνοντας στο 7,6%, εν μέσω έντονης δυσπιστίας στους κόλπους των επενδυτών σχετικά με την ικανότητα της χώρας να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα.
Το κλίμα έχει επιδεινώσει και η χθεσινή απόφαση του οίκου Moody's να θέσει σε αρνητική από σταθερή την προοπτική της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου.
Στις 09:13 ώρα Ελλάδος, η απόδοση του δεκαετούς ισπανικού ομολόγου ενισχυόταν στο 7,618% από 7,566% που έκλεισε χθες.
Στη χθεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων η Μαδρίτη κλήθηκε να πληρώσει το δεύτερο υψηλότερο επιτόκιο μέχρι σήμερα σε βραχυπρόθεσμου ορίζοντα χρέος, την ίδια ώρα που μία ακόμη ισπανική επαρχία, η Καταλονία, ετοιμαζόταν να ζητήσει βοήθεια από την κεντρική κυβέρνηση.
Οι ανησυχίες ότι η χώρα θα χρειαστεί να ζητήσει πλήρες μνημόνιο έχουν οδηγήσει την απόδοση του 10ετούς ισπανικού κρατικού ομολόγου σε νέο ιστορικό υψηλό, ενώ σε νέα δυσθεώρητα επίπεδα βρέθηκαν χθες και τα ισπανικά CDS.
Το ισπανικό υπουργείο Οικονομικών άντλησε μεν 3,04 δισ. ευρώ από την έκδοση εντόκων γραμματίων διάρκειας τριών και έξι μηνών, ανταποκρινόμενο στο στόχο που είχε θέσει, όμως χρειάστηκε να καταβάλει στα έντοκα διάρκειας τριμήνου επιτόκιο 2,434%, από 2,362% του Ιουνίου, ενώ στα έντοκα εξαμήνου πλήρωσε επιτόκιο 3,691%, από 3,297%.
Οι απώλειες συνεχίστηκαν και στη χρηματιστηριακή αγορά της, όπου ο δείκτης IBEX έκλεισε με πτώση 3,5% μέσα σε ένα γενικότερα αρνητικό κλίμα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Και όλα αυτά, την ώρα που η περιοχή της Καταλονίας, η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ισπανία βάσει του ΑΕΠ της έπειτα από την περιοχή της Μαδρίτης, προτίθεται να απευθύνει και αυτή με τη σειρά της αίτημα στην ισπανική κυβέρνηση για να λάβει οικονομική βοήθεια, έπειτα από ανάλογο αίτημα που είχε κάνει και η Βαλένθια.
Ωστόσο, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Καταλονίας, Αντρέου Μας-Κόλελ, δήλωσε ότι η περιοχή δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα ζητήσει οικονομική βοήθεια από την ισπανική κυβέρνηση.
Υποβάθμιση της προοπτικής του EFSF
Εν τω μεταξύ, την υποβάθμιση της προοπτικής του μηχανισμού διάσωσης της ευρωζώνης, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ανακοίνωσε η Moody's.
To EFSF που έως σήμερα διατηρεί την κορυφαία βαθμολογία AΑΑ από τον οίκο αξιολόγησης, δημιουργήθηκε πριν από δύο χρόνια για να διασώσει τις χώρες της ευρωζώνης, που δεν ήταν σε θέση να δανείζονται με βιώσιμο τρόπο, μέσω της αγοράς των ομολόγων.
Η αλλαγή της προοπτικής του Ταμείου από σταθερή σε αρνητική δείχνει ότι η Moody's εξετάζει το ενδεχόμενο υποβάθμισης της πιστοληπτικής του ικανότητας σε περίπτωση που οι αντίξοες οικονομικές συνθήκες εξακολουθούν να υφίστανται.
Η κίνηση αυτή έρχεται ως συνέπεια της απόφασης του οίκου να θέσει σε αρνητική προοπτική τα ομόλογα των τριών χωρών της ευρωζώνης που διατηρούν το ΑΑΑ, δηλαδή της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου.
Οι αρνητικές προβλέψει έρχονται, σύμφωνα με τη Moody's, λόγω των κινδύνων από την υποβάθμιση της πιστολιπτικής ικανότητας των κρατών μελών της ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: