24/7/12

Η ύφεση μπορεί να ξεπεράσει το 7% το 2012

Στόχος της κυβέρνησης στο τέλος της τετραετίας είναι η ανεργία να έχει μειωθεί στο 10%, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Συνεχίζοντας, ο κ. Σαμαράς τόνισε πως πρώτος στόχος αποτελεί η συγκράτηση της ύφεσης, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης στις αρχές του 2014, ώστε να ξεκινήσει η επαναδιαπραγμάτευση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

«Πρώτος μας στόχος να φρενάρουμε την ύφεση και να αρχίσει η ανάκαμψη. Να σώσουμε θέσεις εργασίας και να αρχίσουν να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Σήμερα η ανεργία πλησιάζει το 24%. Και μέσα σε μια τετραετία μπορούμε να την κατεβάσουμε στο 10%», σχολίασε ο πρωθυπουργός.

Προσέθεσε μάλιστα ότι επαναδιαπραγμάτευση μπορεί να γίνει μονάχα αν η χώρα εφαρμόσει αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί, ενώ χαρακτήρισε «υπονομευτές της προσπάθειας» όσους προεξοφλούν ότι η χώρα δεν θα τα καταφέρει.

Παρά ταύτα, ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι η ύφεση ενδέχεται να υπερβεί το 7% του ΑΕΠ κατά το 2012, επιμένοντας ωστόσο πως η Αθήνα θα κάνει το παν ώστε να συγκρατήσει την περαιτέρω συστολή της ελληνικής οικονομικής δραστηριότητας.

Συνεχίζοντας, ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι η ασυδοσία των συντεχνιών έφτασε στο τέλος της, λέγοντας ότι αυτό το απέδειξε η κυβέρνηση στο θέμα της Χαλυβουργίας Ελλάδος. Σημείωσε δε πως μια ομάδα συνδικαλιστών είχε αποκλείσει επί μήνες το εργοστάσιο, εμποδίζοντας όσους ήθελαν να εργαστούν και οδηγώντας στην ανεργία εκατοντάδες.

«Η ασυδοσία των συντεχνιών και των ισχυρών, αλλά και η ατιμωρησία των παράνομων, τέλος. Δείξαμε στο προαύλιο της Χαλυβουργίας ότι εννοούμε αυτά που λέμε. Μια ομάδα συνδικαλιστών είχε αποκλείσει ένα εργοστάσιο επί επτά μήνες, εμποδίζοντας όσους ήθελαν να πιάσουν δουλειά και οδηγώντας στην ανεργία εκατοντάδες εργαζομένους. Το εργοστάσιο πήγαινε για κλείσιμο. Αυτό το σταματήσαμε».

Τέλος, ο πρωθυπουργός έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε πλευρά ότι μέσα στην αφόρητη πανεθνική ανεργία που βιώνει η χώρα, η κυβέρνηση δεν θα μείνει αδρανής να κοιτά εργαζόμενους να χάνουν τις δουλειές τους.

«Έχουμε απόλυτο σεβασμό για τα δικαιώματα των εργαζομένων, κυρίως για το πιο ιερό, το δικαίωμα στην εργασία, το οποίο καταστρατηγούνταν και απειλούνταν άμεσα. Και το αποκαταστήσαμε. Τόσο απλά. Και στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε πλευρά: Όταν μέσα σε τέτοια ανεργία, ασκούνται τέτοιες συνδικαλιστικές πρακτικές που απειλούν με κλείσιμο κι άλλα εργοστάσια, δεν θα μείνουμε αδρανείς να κοιτάμε απελπισμένους εργαζόμενους να χάνουν τη δουλειά τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: