24/7/12

Αρνητικό το outlook για Γερμανία, Ολλανδία και Λουξεμβούργο

Σε αρνητικό αναθεώρησε η Moody΄s Investors Service το outlook στην αξιολόγηση Aaa της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου από σταθερό προηγουμένως, ενώ επιβεβαίωσε ταυτόχρονα την αξιολόγηση Aaa της Φινλανδίας με σταθερό outlook.

Για την αλλαγή στο outlook ο οίκος επικαλείται την αυξημένη αβεβαιότητα στην Ευρωζώνη αλλά και τους κινδύνους που απορρέουν από μια ελληνική έξοδο.

Ειδικότερα ο οίκος επικαλείται: 

1.) Την αυξημένη αβεβαιότητα για την έκβαση της κρίσης χρέους με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο πολιτικής και την αυξημένη ευαισθησία στον κίνδυνο που απορρέει από την ενισχυμένη πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σε συνδυασμό με τον ευρύτερο αντίκτυπο που θα είχε ένα τέτοιο γεγονός για τα μέλη της Ευρωζώνης και ιδιαίτερα για την Ισπανία και την Ιταλία. 

2.) Ακόμα και αν αποφευχθεί ένα τέτοιο γεγονός, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να απαιτηθεί μεγαλύτερη συλλογική υποστήριξη για άλλες χώρες της Ευρωζώνης και ιδιαίτερα για την Ισπανία και την Ιταλία. Δεδομένης της μεγαλύτερης ικανότητας για την απορρόφηση του κόστους που συνδέονται με την εν λόγω στήριξη, το βάρος αναμένεται να πέσει περισσότερο στα κράτη μέλη με τις υψηλότερες αξιολογήσεις εάν είναι να διατηρηθεί στη σημερινή της μορφή η Ευρωζώνη, υπογραμμίζει η Moody΄s.

Η Moody΄s σημειώνει πάντως στην ανάλυση της ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι η βασική της υπόθεση, αν και οι πιθανότητες έχουν αυξηθεί σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις της νωρίτερα φέτος. 

Κατά την άποψη της Moody΄s μια ελληνική έξοδος θα συνιστούσε ουσιαστική απειλή για το ευρώ. 

Ο οίκος σημειώνει ταυτόχρονα ότι αν και θα περίμενε "μια ισχυρή πολιτική απάντηση από την Ευρωζώνη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αυτό θα πυροδοτούσε μια αλυσίδα αναταράξεων στον χρηματοοικονομικό κλάδο και σοβαρές πιέσεις στη ρευστότητα για τις χώρες και τις τράπεζες που οι φορείς χάραξης πολιτικής θα μπορούσαν μόνο να το περιορίσουν με πολύ υψηλό κόστος".

Προειδοποιεί παράλληλα ότι στο ενδεχόμενο που αποτύχουν να περιορίσουν την κρίση, το αποτέλεσμα θα ήταν η σταδιακή διάλυση της νομισματικής ένωσης, κάτι που η Moody΄s θεωρεί ότι θα ήταν "βαθύτατα αρνητικό" για όλα τα μέλη της Ευρωζώνης.

Ακόμα και χωρίς την έξοδο κάποιας χώρας, προσθέτει η Moody΄s, οι ενδεχόμενες υποχρεώσεις που αναλαμβάνονται από τις ισχυρότερες χώρες της Ευρωζώνης αυξάνονται ως αποτέλεσμα της σταδιακής και αποσπασματικής αντίδρασης των Ευρωπαίων πολιτικών, ενώ αυξάνεται ταυτόχρονα και η πιθανότητα να αποκρυσταλλωθούν αυτές οι υποχρεώσεις. 

Ο οίκος σημειώνει ότι η επιδείνωση στο μακροοικονομική περιβάλλον και στις συνθήκες χρηματοδότησης της Ιταλίας και της Ισπανίας έχουν οδηγήσει σε αύξηση του κινδύνου να χρειαστούν κάποιο είδος εξωτερικής βοήθειας. 

Σημειώνει μάλιστα ότι το μέγεθος των πιθανών υποχρεώσεων για τις δύο αυτές χώρες είναι σημαντικά μεγαλύτερο σε σύγκριση με τις προηγούμενες περιπτώσεις, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι το μέγεθος της ισπανικής οικονομίας και της αγοράς χρέους της χώρας είναι σχεδόν δύο φορές το συνδυασμένο μέγεθος της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας. 

Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο πάντως η Moody΄s σημειώνει ότι οι θεσμικές αλλαγές στη ζώνη του ευρώ έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν την πιστοληπτική ικανότητα των περισσότερων κυβερνήσεων της Ευρωζώνης. "Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου (που θα μπορούσε να διαρκέσει για πολλά χρόνια) οι επιπρόσθετες πιέσεις στους προϋπολογισμούς των ισχυρότερων κρατών θα ενισχύσει την πίεση στην πιστοληπτική τους ικανότητας", αναφέρει.

Σε αυτό το πλαίσιο η Moody΄s αποφάσισε να υποβαθμίσει σε αρνητικό το outlook για τις χώρες με αξιολόγηση Aaa οι οποίες αναμένεται να αναλάβουν το μεγαλύτερο βάρος της υποστήριξης – είτε λόγω της ανάγκης να επεκταθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) ή να αναπτυχθούν άλλες ad hoc μορφές στήριξης της ρευστότητας. 

Αυτές οι χώρες, αναφέρει ο οίκος περιλαμβάνουν τη Γερμανία και την Ολλανδία μαζί με την Αυστρία και τη Γαλλία. Για τις δύο τελευταίες ο οίκος υποβάθμισε σε αρνητικό το outlook στις 13 Φεβρουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: