24/7/12

Δυστοκία στην περικοπή των δαπανών


Σημαντικές δυσκολίες στην εξεύρεση μέτρων για την περικοπή των δημοσίων δαπανών κατά 11,5 δισ. ευρώ στην προσεχή διετία, αντιμετωπίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς τα υπουργεία, δηλώνουν πως έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια, περικοπής των λειτουργικών δαπανών.
Μέχρι και χθες σύμφωνα με πληροφορίες, «έλειπαν» από το πακέτο των περικοπών κονδύλια ύψους άνω των 3,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις και όσο παραμένει η εκκρεμότητα, η σκιά των περικοπών πέφτει πάνω σε μισθούς και συντάξεις, ενώ η «κόκκινη» γραμμή της κυβέρνησης, μεταφέρθηκε στη μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο.
Η τρόικα καταφτάνει σήμερα στην Αθήνα και την Πέμπτη θα έχει την πρώτη κρίσιμη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος αγωνιά μέχρι να ολοκληρωθούν τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες την προσεχή Πέμπτη, την ίδια μέρα που είναι προγραμματισμένη και η συνάντηση με την τρόικα, ο κ. Στουρνάρας θα ενημερώσει για το πρόγραμμα των περικοπών, τους πολιτικούς αρχηγούς, Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη και θα επιχειρήσει να τους πείσει, για την αναγκαιότητα και τη στήριξη των περικοπών.
Η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, με τους πολιτικούς αρχηγούς, ερμηνεύεται ως ένδειξη ύπαρξης στο πακέτο, επώδυνων μέτρων, που αντίκεινται στις προεκλογικές και μετεκλογικές δεσμεύσεις των κομμάτων.
Ήδη εξαγγέλθηκε, επισήμως, το οριζόντιο μέτρο της μείωσης των εφάπαξ κατά 23%, και δεν αποκλείεται να υπάρξει και οριζόντια μείωσης των συντάξεων και των μισθών, όπως άλλωστε προτείνει και το ΚΕΠΕ.
Ο κ. Στουρνάρας φοβάται ότι και η κυβέρνηση να μην το προτείνει, θα το προτείνει η τρόικα, δεδομένου ότι το κόστος της μισθοδοσίας φτάνει στο 4% των πρωτογενών δαπανών.
Επίσης διάχυτος είναι ο φόβος για τη στάση της τρόικας στο θέμα της μείωσης του προσωπικού, μέσω εφεδρείας, αλλά και των μισθών όλων των δημοσίων υπαλλήλων:
Η δανειακή σύμβαση προβλέπει ξεκάθαρα, πως «εντός του 2012, 15.000 χιλιάδες άτομα πλεονάζοντος προσωπικού μετατίθενται σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας» προερχόμενα, κυρίως, από φορείς ή μονάδες που κλείνουν ή συρρικνώνονται σε μέγεθος.
Ακόμη αναφέρει πως επανεξετάζεται το πλαίσιο των μισθολογικών ωριμάνσεων στο δημόσιο τομέα και πως μειώνονται οι μισθοί των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ κατά 3 εκατ. ευρώ, το 2012, ενώ επεκτείνεται στις ΔΕΚΟ το ενιαίο μισθολόγιο.
Δεν υπάρχουν «ισοδύναμα» για όλους
Ελάχιστοι υπάλληλοι, υπαγόμενοι στα ειδικά μισθολόγια θα εξαιρεθούν των περικοπών κατά 12%, αφενός γιατί υπάρχει δυστοκία εξεύρεσης των ισοδύναμων μέτρων αφετέρου, γιατί τα «ισοδύναμα» που βρήκαν τα συναρμόδια υπουργεία συμπίπτουν με την υποχρέωση περικοπής των κονδυλίων των ετών 2013-2014 κατά 11,5 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση, επιχειρεί να περικόψει άλλα κονδύλια ώστε, να αποφύγει μειώσεις μισθών, αλλά το εγχείρημα αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολο, να αποφευχθούν οι μειώσεις σε όλες τις κατηγορίες των ειδικών μισθολογίων και το πιθανότερο είναι να αποφύγουν τις μειώσεις αποδοχών, μόνο οι αστυνομικοί της τμημάτων που είναι στο δρόμο, ΔΙΑΣ κ.λπ.), οι στρατιωτικοί (εκτός των υπηρετούντων σε γραφεία), οι γιατροί του ΕΣΥ, ενώ ακόμη «παίζονται» οι μειώσεις μισθών των δικαστικών και των πανεπιστημιακών.
Σύμφωνα με πηγές του Γενικού Λογιστηρίου το πρόβλημα έγκειται στο ότι, πολλά υπουργεία, υπόσχονται ότι έχουν βρει τα «ισοδύναμα» να μην περικοπούν οι αποδοχές, αλλά παράλληλα δηλώνουν αδυναμία να περικόψουν τις δαπάνες τους για τη διετία 2013 - 2014.
Σημειώνεται ότι με βάση το μνημόνιο τα ειδικά μισθολόγια που εξαιρέθηκαν από το ενιαίο μισθολόγιο πρέπει να περικοπούν κατά 12% από την 1η Ιουλίου 2012 και να εξοικονομηθεί ποσό ύψους 205 εκατ. ευρώ, το 2012 και 410 εκατ. ευρώ το 2013.
Το συνολικό κονδύλι των αμοιβών των ειδικών μισθολογίων ξεπερνά οριακά το ποσό των 6 δισ. ευρώ, ετησίως, ενώ οι υπάλληλοι που αφορούν ξεπερνούν τις 200.000 άτομα.
Σειρά επαφών με στελέχη των υπουργείων
Περίπου 10 ημέρες θα διαρκέσει η επίσκεψη της ηγεσίας της τρόικας στην Αθήνα, η οποία αναμένεται να αναχωρήσει περί το τέλος της πρώτης εβδομάδας του Αυγούστου. Στόχος της θα είναι να δώσει τον τελικό λογαριασμό των μέτρων που θα πρέπει να βρει και να αποτυπώσει στο αναθεωρημένο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλάνο η ελληνική κυβέρνηση μαζί με τις αποκλίσεις ύψους 3,5-4 δισ. ευρώ που έχουν εντοπιστεί για το 2012.

Μαζί τους έρχεται σήμερα στην Αθήνα και πολυπληθέστατη (πάνω από 35 άτομα) ομάδα από χαμηλόβαθμους υπαλλήλους της τρόικας, που θα έχουν ως στόχο την οριστικοποίηση των μέτρων με την ελληνική κυβέρνηση από τις 6 Αυγούστου, όταν αναμένεται να αποχωρήσει η ηγεσία της τρόικας, μέχρι και τις 20 του μήνα, που αναμένεται να επιστρέψει εκ νέου για να «κλειδώσει» τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου. Τα μέλη των τεχνικών κλιμακίων που θα έρθουν μαζί με τους κ.κ. Πολ ΤόμσενΔΝΤ , Ματίας Μορς (Ε.Ε.) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) για την αξιολόγηση του ελληνικού μνημονίου θα ασχοληθούν αποκλειστικά με τον εντοπισμό και την κοστολόγηση των νέων μέτρων.
Θα μείνει στην Ελλάδα μέχρι και τα τέλη του Αυγούστου, οπότε η ελληνική κυβέρνηση και τρόικα αναμένεται να οριστικοποιήσουν τα μέτρα. Η πρωτοτυπία είναι ότι αυτά τα τεχνικά κλιμάκια προέρχονται από νέο προσωπικό και δεν είναι τα ίδια άτομα που ήρθαν στις αρχές Ιουλίου. Τα παλιά τεχνικά κλιμάκια έκαναν την πρώτη συγκέντρωση στοιχείων εντοπίζοντας αναμενόμενη ετήσια απόκλιση περίπου 2,5 δισ. ευρώ στα έσοδα αλλά και πρόβλημα σε ό,τι αφορά τα οικονομικά στοιχεία ασφαλιστικών ταμείων και δημοσίων νοσοκομείων.
Ο ρόλος των νέων αυτών κλιμακίων θα είναι η οριστικοποίηση των μέτρων για το 2013-2014 αλλά και τα μέτρα με τα οποία θα καλυφθούν οι αποκλίσεις για το 2012. Για το λόγο αυτό αναμένεται να εγκατασταθούν στα βασικά υπουργεία και κάποιοι από αυτούς θα έχουν επαφές με κοινωνικούς φορείς, τράπεζες και εργοδοτικές οργανώσεις, ώστε να έχουν πλήρη εικόνα της κατάστασης και να μπορούν ακόμη και να επιβάλουν συγκεκριμένα μέτρα.
Μαζί τους θα έχουν τις παρατηρήσεις από τις πρώτες συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων που ήρθαν στην αρχή του μήνα, τα οποία έχουν συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία για την αξιολόγηση. Γι' αυτό άλλωστε επικεφαλής και τεχνικά κλιμάκια έρχονται μαζί στην Ελλάδα, ενώ «παραδοσιακά» οι χαμηλόβαθμοι υπάλληλοι αποτελούσαν την εμπροσθοφυλακή για την ηγεσία των ελεγκτών ή έρχονταν στην Ελλάδα μία εβδομάδα αργότερα.
Ποιους αφορούν τα ειδικά μισθολόγια
Τα ειδικά μισθολόγια αφορούν στις ακόλουθες κατηγορίες υπαλλήλων:
1. Των μόνιμων στελεχών των ενόπλων δυνάμεων και της ελληνικής αστυνομίας, του πυροσβεστικού και του λιμενικού σώματος.
2. Δικαστικών λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων, του ελεγκτικού συνεδρίου, των τακτικών και διοικητικών δικαστηρίων.
3. Το κύριο προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, των ιατροδικαστών.
4. Καθηγητών πανεπιστημίων πλήρους απασχόλησης, τα μέλη Ε.Π. - ΤΕΙ των ερευνητών και ειδικών λειτουργικών επιστημόνων, των καθηγητών Ανωτάτης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ) και Ανώτερων Εκκλησιαστικών Σχολών, του επιστημονικού ερευνητικού προσωπικού ΚΕΠΕ, των καθηγητών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, του προσωπικού του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.
5. Των ιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
6. Των διπλωματικών υπαλλήλων.
7. Των αρχιερέων της Εκκλησίας της Ελλάδος.
8. Των μουσικών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Θεσσαλονίκης και της Λυρικής Σκηνής.
9. Του εκπαιδευτικού προσωπικού της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.
10. Των υπαλλήλων του κλάδου οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: