5/12/11

Μεγαλύτερο «κοινωνικό» κούρεμα από το μνημόνιο


Περικοπές στους μισθούς των γιατρών, των δικαστικών, στα σώματα ασφαλείας, «κούρεμα» των κοινωνικών επιδομάτων, των δαπανών υγείας και των ΔΕΚΟ και η κατάργηση της ΣΣΕ είναι μερικά από τα μέτρα για την εξοικονόμηση τουλάχιστον 7 δισ. που απαιτούνται μέχρι και το 2015 για την εφαρμογή του μνημονίου.

Τα μέτρα αυτά αναφέρονται στο προσχέδιο της έκθεσης της Ε.Ε. για την 5η αναθεώρηση του προγράμματος. Το τελικό κείμενο της έκθεσης θα αρχίσει να διαμορφώνεται τις επόμενες μέρες με τη συνεργασία της τρόικας όπου και θα «κλειδώσουν» και οι τελικές υποχρεώσεις της Ελλάδας. Οι προετοιμασίες για το τελικό κείμενο θα ξεκινήσουν μέσα στις εβδομάδα οπότε αναμένονται τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.

Το κείμενο της έκθεσης θα διαμορφώσει και το σύνολο της αναθεώρησης του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου, περίληψη του οποίου περιλήφθηκε και στον προϋπολογισμό του 2012.

Πάντως το προσχέδιο της έκθεσης περιλαμβάνει τις βασικές κατευθύνσεις στις οποίες θα πρέπει να κινηθεί η ελληνική κυβέρνηση από το 2012 έως και το 2015 με σημείο αναφοράς τις δαπάνες και ειδικά αυτές που αφορούν κοινωνική προστασία, μισθοδοσία καθώς και τη διαχείριση του προσωπικού του Δημοσίου, αλλά και τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα.

Η περαιτέρω περικοπή του κοινωνικού κράτους την περίοδο 2011-1015 κατά περίπου 5 δισ. ευρώ υπήρχε και στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο του Ιουνίου αλλά δεν εφαρμόστηκε ακόμη. Η εμβάθυνση των μέτρων που θα αποφασιστεί μέχρι και τα μέσα του επόμενου χρόνου θα δώσει και τα επιπλέον 7 δισ. ευρώ, αφού τρόικα και υπουργείο Οικονομικών συμφωνούν ότι μια νέα φορολογική επιδρομή δεν θα είχε κανέναν αποτέλεσμα.

Τα άλλα μέτρα

Παράλληλα με τα σκληρά νέα μέτρα για τις κοινωνικές παροχές, στις υποχρεώσεις της κυβέρνησης περιλαμβάνονται η περικοπή του ΠΔΕ κατά 530 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2011, ο μηδενισμός των ελλειμμάτων των προβληματικών δημοσίων επιχειρήσεων οι οποίες επιχορηγούνται από τον προϋπολογισμό, αλλά και η περικοπή των αμυντικών δαπανών κατά περίπου 1-1,2 δισ. ευρώ ως το 2015.

Το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι, παρότι θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά, δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως «νέα μέτρα», όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών. Τούτο διότι έχουν υιοθετηθεί και έχουν ψηφιστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο από το περασμένο καλοκαίρι.

Αυτός είναι και ο λόγος για το οποίο όταν ρωτήθηκε σχετικά ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε ότι όλα τα απαραίτητα μέτρα έχουν ληφθεί και ότι τα όποια νέα μέτρα χρειαστούν θα είναι ελάχιστα. Τα πραγματικά νέα μέτρα θα έχουν ως αποστολή να κλείσουν τις αποκλίσεις όπως αυτή του ελλείμματος του 2011, έτος για το οποίο το έλλειμμα από το 8,5% του ΑΕΠ που υπολογιζόταν αρχικά αναμένεται να κλείσει στο 9,1 -9,3% του ΑΕΠ με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου.

Το αναθεωρημένο μεσοπρόθεσμό που ενσωματώθηκε στον προϋπολογισμό του 2012 θα εφαρμοστεί στο ακέραιο και η συμμετοχή των ιδιωτών στη διαγραφή χρέους να φτάσει το ιδανικό 100% αλλά και ο προϋπολογισμός του 2011 θα κλείσει με βάση τις προβλέψεις, δηλαδή το έλλειμμα θα βρεθεί κοντά στο 9% του ΑΕΠ. Αν κάποια από τις τρεις ή και οι τρεις προϋποθέσεις δεν εκπληρωθούν τότε θα πρέπει να περιμένουμε ακόμη περισσότερα μέτρα από το 2012 και μετά. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος για τον οποίο υπάρχει περιθώριο χρόνου για τη συμφωνία νέων μέτρων για το 2013 και το 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια: