29/12/11

Κατεπείγουσα έρευνα για τις καταγγελίες Πεπόνη - Μουζακίτη με εντολή του Ιωάννη Τέντε

Λίγο πριν από τις 12.00 το μεσημέρι, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες έδωσε παραγγελία στον αντεισαγγελέα Φώτη Μακρή με την οποία ζητεί να διερευνηθούν επειγόντως οι λόγοι για τους οποίους οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς δηλώνουν με την επιστολή τους ότι παραιτούνται από τα καθήκοντά τους.

Μάλιστα μεταξύ άλλων ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητά να διευκρινιστεί τι εννοούν με τη φράση «δεν δεχόμαστε να είμαστε εισαγγελείς υπό απαγόρευση και καθ’ υπαγόρευση πολλώ μάλλον δε δεν δεχόμαστε να αποτελέσουμε ένα άλλοθι και μία θεσμική κολυμπήθρα του Σιλωάμ για τα πολυποίκιλα συμφέροντα και τους ποικιλώνυμους εκφραστές τους, που δραστηριοποιούνται και αναπτύσσονται στην γκρίζα ζώνη του οικονομικού εγκλήματος».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, μιλώντας στον realfm 97.8 και την Κάτια Μακρή, επισήμανε ότι «είναι υποχρέωση των δικαστικών λειτουργών να πουν συγκεκριμένα τι ακριβώς εννοούν κι αν υπήρξαν παρεμβάσεις, από ποιους και γιατί».


Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι η σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος στο Μέγαρο Μαξίμου με τους προέδρους των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας: Παναγιώτη Πικραμμένο (Συμβούλιο της Επικρατείας), Ρένα Ασημακοπούλου (Άρειος Πάγος) και Ιωάννη Καραβοκύρη (Ελεγκτικό Συνέδριο), καθώς και με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε. 

Στη συνάντηση παρευρέθησαν επίσης οι υπουργοί Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και Επικρατείας -και τέως αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας- Γιώργος Σταυρόπουλος. Η συνάντηση με τους ανώτατους δικαστικούς έγινε στη σκιά των παραιτήσεων των δύο οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη.

Με αιχμές για παρεμβάσεις στο έργο τους ακόμα και από πολιτικά πρόσωπα οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς ζήτησαν την αντικατάστασή τους στη δίωξη οικονομικού εγκλήματος. 

Στην επιστολή παραίτησης, που παρέδωσαν την Τετάρτη στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Νίκο Παντελή, οι δύο εισαγγελείς κάνουν λόγο για «πολυποίκιλα» οικονομικά συμφέροντα αλλά και για απόπειρα απομάκρυνσής τους μέσω νομοσχεδίου που ετοιμάζεται από την κυβέρνηση.

«Επειδή, ουδέποτε επιδιώξαμε θέσεις και αξιώματα ως αυτοσκοπό αφενός, ενώ, αφετέρου, δεν δεχόμαστε να είμαστε Εισαγγελείς υπό απαγόρευση και καθ’ υπαγόρευση, πολλώ μάλλον δε δεν δεχόμαστε να αποτελέσωμε ένα άλλοθι και μια θεσμική κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τα πολυποίκιλα οργανωμένα συμφέροντα και τους ποικιλώνυμους εκφραστές τους, που δραστηριοποιούνται και αναπτύσσονται στην γκρίζα ζώνη του Οικονομικού Εγκλήματος, έχομεν την τιμή να υποβάλλομεν με την παρούσα την παραίτησή μας από τις θέσεις που αναφέρονται στην αρχή της παρούσης και παρακαλούμεν για την αντικατάστασή μας» αναφέρουν χαρακτηριστικά στην επιστολή παραίτησης οι αντεισαγγελείς εφετών. 

«Ήδη, με σχέδιο νόμου που πρόκειται να κατατεθεί και μας κοινοποιήθηκε, όλως προφασιστικά και με δήθεν επιχειρήματα ως αιτιολογία, επιχειρείται η αντικατάστασή μας και η απαλλαγή από την παρουσία μας» σημειώνουν οι δύο αντεισαγγελείς. 

«Δεν επιδιώξαμε να γίνομε αρεστοί, ούτε να εξασφαλίσομε ανοχές των παντός είδους πολυποίκιλων οικονομικών συμφερόντων, έναντι των οποίων η συγκρουσιακή μας πορεία, με γνώμονα πάντοτε την νομιμότητα, ήταν δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη» υπογραμμίζουν οι κ.κ. Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: