25/12/11

Στο κόκκινο οι προοπτικές της απασχόλησης


Στην ευρύτερη περιφέρεια της Αττικής είναι οι πιο απαισιόδοξοι εργοδότες, αφού, με βάση τις προβλέψεις τους, όπως καταγράφονται στα στοιχεία έρευνας της ManpowerGroup, οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης στη συγκεκριμένη περιοχή, στο α' τρίμηνο του 2012, διαμορφώνονται στο -20%, με το δείκτη απασχόλησης στο ελληνικό εμπόριο να βρίσκεται στο «κόκκινο» για έβδομο συνεχόμενο τρίμηνο.
Σημειώνεται ότι οι προοπτικές απασχόλησης στην περιφέρεια της Αττικής βαίνουν μειούμενες κατά 8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ στο -17% είναι το αντίστοιχο ποσοστό για τη Βόρεια Ελλάδα και παραμένει σταθερό.
Περαιτέρω μείωση
Οι εργοδότες στο σύνολο των εννέα τομέων οικονομικής δραστηριότητας εκτιμούν ότι ο αριθμός των ατόμων που απασχολούν θα μειωθεί κατά το α' τρίμηνο του 2012, αλλά οι δυσχερέστερες προοπτικές καταγράφονται στον τομέα του εμπορίου και του τουρισμού, με τις συνολικές προοπτικές απασχόλησης να διαμορφώνονται στο -26% και στο -24%, αντίστοιχα.
Δυσοίωνες προοπτικές προσλήψεων αναφέρονται, επίσης, στον τομέα των κατασκευών, όπου ο δείκτης της απασχόλησης διαμορφώνεται στο -22%, καθώς επίσης και στο δημόσιο τομέα και στις κοινωνικές υπηρεσίες, με τις συνολικές προοπτικές απασχόλησης να φτάνουν στο -21%.
Αρνητικές αναμένονται οι προοπτικές απασχόλησης και στους τομείς της μεταποίησης και της γεωργίας, με το δείκτη να διαμορφώνεται στο -20% και το -17%, αντίστοιχα. Παράλληλα, οι εργοδότες στον τομέα ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο και ύδρευση αναφέρουν ασαφείς προθέσεις προσλήψεων, με συνολικές προοπτικές απασχόλησης που διαμορφώνονται στο -1%.
Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, τα σχέδια προσλήψεων των εργοδοτών καταγράφονται ασθενέστερα σε έξι από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Οι σημαντικότερες μειώσεις, ύψους 14% και 13%, αναφέρονται στον τομέα της γεωργίας και το δημόσιο τομέα και στις κοινωνικές υπηρεσίες αντίστοιχα. Οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης του τομέα της μεταποίησης μειώνονται κατά 10%, ενώ μειώσεις 6% καταγράφονται στον τομέα των μεταφορών και επικοινωνιών, καθώς και στον τομέα του εμπορίου.
Ωστόσο, στον τομέα ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο και ύδρευση, οι εργοδότες αναφέρουν βελτίωση των συνολικών προοπτικών απασχόλησης κατά 5%.
Στο σύνολο
Εν τω μεταξύ, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι δυσοίωνες εκτιμήσεις των εργοδοτών για την ελληνική αγορά εργασίας, κατά το προσεχές τρίμηνο, αποτυπώνονται στο δείκτη των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης για το α' τρίμηνο του 2012 διαμορφώνεται στο -18%, καταγράφοντας αρνητικό ρεκόρ από τότε που ξεκίνησε η Ερευνα της Manpower στην Ελλάδα, το β' Τρίμηνο του 2008.
Συνολικά, οι εργοδότες, και στους εννέα τομείς της ελληνικής οικονομίας, δηλώνουν ότι ο αριθμός των ατόμων, που απασχολούν, θα μειωθεί μέσα στο προσεχές τρίμηνο. Επίσης, μόλις 6% των εργοδοτών αναμένει αύξηση στον αριθμό των ατόμων που απασχολούν, 24% μείωση, ενώ 61% δεν προβλέπει καμία μεταβολή στον αριθμό των ατόμων που απασχολεί, κατά το α' τρίμηνο του 2012. Το ποσοστό όλων όσοι δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν, ανέρχεται σε 9% και θεωρείται πολύ υψηλό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: