30/12/11

Όταν τα χειρότερα μοιάζουν σίγουρα. Χαμογελάμε..


Χθες ήταν η εκ των συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης, Beatrice Weder di Mauro  που δήλωνε πως «Μια διάσπαση της νομισματικής ένωσης τον επόμενο χρόνο δεν μπορεί να αποκλειστεί», προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες των πολιτικών ηγετών να συγκρατήσουν την κρίση, έχουν αποδειχθεί ανεπαρκείς.

Κάθε μέρα πλέον είναι και κάποιος, πέραν των γνωστών  που αρέσκονται σε ακραίες προβλέψεις για λόγους δημοσιότητας, ο οποίος θεωρεί πιθανά τα χειρότερα.

Ξεκινήσαμε αυτή τη χρονιά με μικρές πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, και μηδαμινές πιθανότητες διάλυσης της ευρωζώνης. Ολοκληρώνουμε σήμερα το 2011 με τα δύο σενάρια να έχουν μειοψηφικές μεν αλλά δραματικά αυξημένες πιθανότητες.

Παρά ταύτα... Αν λάβει κανείς υπόψη τον αντίκτυπο που θα δημιουργούσε στην παγκόσμια οικονομία η διάλυση του ευρώ, οι διεθνείς αγορές μοιάζουν να μην το λαμβάνουν υπόψη σαν πιθανό σενάριο...

Οι δυτικές οικονομίες βρίσκονται σε φάση μείωσης τους χρέους. Αλλού με αύξηση του κυκλοφορούντος χρήματος και αλλού με προσπάθειες δημοσιονομικής πειθαρχίας. Είναι φυσικό πως αν δεν πετύχουν οι μέθοδοι αυτές, θα πάμε σε αναδιαπραγμάτευση του χρέους όλων με όλους.

Σε αυτές τις περιπτώσεις οι δανειστές βγαίνουν χαμένοι πάντα. Καθώς συμβαίνει αυτό μετά ο δανεισμός είναι δύσκολος και άρα δύσκολη και η χρηματοδότηση της ανάπτυξης.

 
Σε όλο τον κόσμο παρατηρείται κοινωνική αναταραχή με εξεγέρσεις. Από τις δεκαετίες του ’60-’70 έχουν οι ΗΠΑ να δουν τόσο μαχητικές και συχνές διαδηλώσεις. Ομοίως και οι αραβικές χώρες από την εποχή που οι εθνικιστές συνταγματάρχες με σοσιαλιστικά οράματα ανέτρεπαν αποικιοκρατούμενους  ελέω Θεού μονάρχες.

Μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ έχει ανακαλυφθεί σημαντικό κοίτασμα φυσικού αερίου, ικανό να καλύψει μέρος των αναγκών των ευρωπαϊκών αγορών τα προσεχή αρκετά χρόνια.
 
Στην γύρω περιοχή κινούνται ρώσικα και αμερικανικά αεροπλανοφόρα, ενώ η Τουρκία προς το παρόν κάνει επίδειξη πυγμής στα λόγια.

Πολλοί ειδικοί δεν αποκλείουν το Ισραήλ να διεξάγει προληπτικό χτύπημα στο Ιράν, πριν το τελευταίο καταστεί επιχειρησιακώς έτοιμο σε επίπεδο πυρηνικών εξοπλισμών.

Οποιεσδήποτε προβλέψεις για το 2012 κάτω από αυτές τις συνθήκες μοιάζουν παρακινδυνευμένες. Σε περιόδους έντασης εκτός των σχεδίων που υλοποιεί η κάθε πλευρά για τον εαυτό της, υπάρχουν και τα συμβάντα που  επιταχύνουν και ανατρέπουν τις εξελίξεις.

Σε αυτό το τοπίο, οι αγορές παραμένουν μια από τις λίγες σταθερές, με την έννοια πως μέχρι τώρα στην ιστορία αποτελούν την μοναδική σταθερά που υπάρχει μετά την κρίση και καταγράφει την αναδιανομή ρόλων εκ των προτέρων.

Για τους κερδοσκόπους συγκυρίες σαν αυτή που διανύουμε συνιστούν μεγάλες ευκαιρίες ζωής. Λέτε αυτή τη φορά να είναι διαφορετικά;
 Όπως έχουμε ξαναπεί, το μέγεθος της εξασφάλισης για περιουσιακά στοιχεία και ειδικά  καταθέσεις εξαρτάται από το μέγεθος της κρίσης που θα προκύψει.
 
Κάθε κυβέρνηση αν βρεθεί στην ανάγκη να διατηρήσει την τάξη και να βάλει την οικονομία σε λειτουργία, μπορεί να πάρει οποιαδήποτε απόφαση και αν χρειαστεί εντός των ορίων της εθνικής της κυριαρχίας.

Κατά συνέπεια μόνο αν η Ελλάδα μείνει στο ευρώ, οι καταθέσεις παραμένουν ασφαλείς στις ελληνικές τράπεζες.

Αν η Ελλάδα επιστρέψει στη δραχμή οι συνθήκες που θα δημιουργηθούν, κατά την άποψή μου, θα θυμίζουν τη δεκαετία του ’50 όταν επίσημο νόμισμα ήταν μετακατοχική δραχμή, αλλά λόγω αδυναμίας της οικονομίας και εμπιστοσύνης στην αξία του νομίσματος, οι σημαντικές συναλλαγές γίνονταν σε χρυσές λίρες.
 
Τώρα  αντί των χρυσών λιρών θα γίνονται σε ευρώ.
 
Αν διαλυθεί η Ευρωζώνη και υπάρξει επιστροφή στα εθνικά νομίσματα και στο μπαούλο να έχει κάποιος τα ευρώ αντί της τράπεζας, δύσκολα θα μπορεί να τα ανταλλάξει με μάρκα ή ελβετικά φράγκα.
 
Εννοείται πως ό,τι βρίσκεται σε τράπεζες και αφορά Έλληνες υπηκόους υπόκειται στην διακριτική ευχέρεια της κρατικής αρχής. Το πρόβλημα δεν είναι τι κυρίως αλλά που.... Υπάρχουν διεθνείς συμφωνίες βέβαια που προστατεύουν την ατομική ιδιοκτησία και την ελευθερία του καθένα να έχει τις αποταμιεύσεις όπου επιθυμεί. Σε συνθήκες έκτακτων αναγκών όλες αυτές μπορεί να ανασταλούν και να υπάρξουν δεσμεύσεις.

Παλιά σε περιόδους έκτακτων συνθηκών δέσμευαν  μουλάρια, άλογα, αυτοκίνητα και καράβια. Επίταξη το ονόμαζαν...

Σε όλες τις εποχές σε περιόδους έκτακτων συνθηκών ο χρυσός ήταν το μοναδικό ασφαλές μέσο διαφύλαξης και μεταφοράς περιουσίας. Αρκεί να μην είχαν πρόσβαση σ’ αυτόν το κράτος και οι ληστές...

Σίγουρα οι καταθέσεις στο εξωτερικό είναι ασφαλέστερες από αυτές στο εσωτερικό. Ειδικά στην Ελβετία. Δεν συνέβη το ίδιο όμως και με τις περιουσίες των εβραίων της Ευρώπης που φυλάσσονταν στις ελβετικές τράπεζες. Οι περισσότεροι από τους δικαιούχους έχασαν την δυνατότητα μετακίνησης και πρόσβασης στους λογαριασμούς τους στην Ελβετία. Πολλοί δεν επέζησαν για να έχουν πρόσβαση μετά τον πόλεμο.

Πριν από 15-20 χρόνια είχε αναδειχτεί σε θέμα πως οι ελβετικές τράπεζες είχαν οικειοποιηθεί χρυσό εβραίων που δεν εμφανίστηκαν να διεκδικήσουν το περιεχόμενο των λογαριασμών τους.

Απόλυτη ασφάλεια δεν υπάρχει λοιπόν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: