30/12/11

Σε αντίθετο ρεύμα Κομισιόν - ΔΝΤ για την Ελλάδα και το PSI

Στην πλέον κρίσιμη για την νέα δανειακή σύμβαση προϋπόθεση συγκεντρώνονται οι αντιθέσεις μεταξύ ΔΝΤ και Κομισιόν: στην επάρκεια ή μη του νέου PSI.

Οι σχετικές "διαφωνίες" ήταν παρούσες ήδη από τις παραμονές της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου αλλά λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος άρχισαν να βρίσκουν μάλλον σκόπιμα τον δρόμο τους προς τη δημοσιότητα μέσω του διεθνούς οικονομικού τύπου. 

To Dow Jones Newswires και η WSJ δίνουν δημοσιότητα στηνεκτίμηση στελεχών του ΔΝΤ σύμφωνα με την οποία το PSI που προβλέπει κούρεμα της τάξης του 50% δεν επαρκεί για να καταστήσει το ελληνικό χρέος βιώσιμο μέχρι το 2020. Αν αυτή η εκτίμηση καταστεί επίσημη άποψη στο ΔΝΤ τότε δεν έχει κανένα νόημα η διαπραγμάτευση για την νέα δανειακή σύμβαση που αρχίζει σε δύο περίπου εβδομάδες αφού βασική προϋπόθεσή της είναι ότι το ελληνικό χρέος με το PSI γίνεται βιώσιμο. 

Τα "νέα" όμως δεν είναι και τόσο νέα και πιθανώς δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα.

Το "Κεφάλαιο" αμέσως μετά την Σύνοδο Κορυφής των αρχών του μήνα είχε καταγράψει σε ρεπορτάζ από τις Βρυξέλλες ότι στελέχη της Κομισιόν εμφανίζονταν ιδιαίτερα ενοχλημένα από τις απόψεις των στελεχών του ΔΝΤ στην τρόικα σύμφωνα με τις οποίες το κούρεμα κατά 50% δεν θα επαρκούσε για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της βιωσιμότητας. Το ενδιαφέρον είναι ότι τότε στο πλευρό του ΔΝΤ έπαιρναν θέση και ορισμένα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης. Αντίθετα, στην ίδια πλευρά με την Κομισιόν, στέκονταν και οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ που εξ αρχής θεωρούσαν το PSI (που δρομολογήθηκε στην συμφωνία Μέρκελ - Σαρκοζί στην Ντοβίλ) ως μία καταστροφική ιδέα η οποία θα μπορούσε να αποδομήσει το ευρώ. 

Πολύ περισσότερο μάλιστα που το όριο 50% για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων θεωρήθηκε ως το ακραίο σημείο στο οποίο θα μπορούσε να υλοποιηθεί μια συμφωνία συμμετοχής των ιδιωτών με οικειοθελή χαρακτήρα...
Τώρα, περίπου ένα μήνα μετά και ενώ οι διαπραγματεύσεις έχουν φθάσει σε ενα εξαιρετικά κρίσιμο σημείο για το PSI, όπου όλα μπαίνουν και πάλι στο τραπέζι, η πλευρά του ΔΝΤ, επιλέγει την στιγμή για να δημοσιοποιήσει μέσω του αμερικανικού οικονομικού τύπου -και σχεδόν να επισημοποιήσει με τον τρόπο αυτό- την εσωτερική διαφωνία στην τρόικα για το αν το PSI μπορεί να στηρίξει την δανειακή σύμβαση ή όχι. 

Οι διαφαινόμενες αλλαγές στη στάση του ΔΝΤ υπογραμμίζονται και με άλλα δημοσιεύματα που καλούν για παράδειγμα την διεύθυνση του ΔΝΤ να πάρει μία περισσότερο αυτόνομη από τους ευρωπαίους στάση και να "επιβάλει" τους όρους στις χώρες της ευρωζώνης. Ορισμένοι στις Βρυξέλλες παρά την ραστώνη των εορτών διαβλέπουν στις κινήσεις αυτές την πρόθεση αλλαγής πλεύσης από την διοίκηση του ΔΝΤ έναντι της Ευρωζώνης για το 2012 καθώς η κρίση του χρέους θα φέρει στον κύκλο των χωρών που θα χρειασθούν "βοήθεια" και μεγάλες οικονομίες του ευρώ πέραν της Ελλάδας...

Σε κάθε περίπτωση λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος φαίνεται να δρομολογούνται οι νέοι όροι του παιχνιδιού για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη για το 2012 με το ΔΝΤ να παίρνει αποστάσεις από την ευρωπαϊκή "πλειοψηφία" στην τρόικα. Και πάλι όμως φαίνεται ότι αυτή η διελκυστίνδα θα ξεκινήσει με αφορμή την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: