29/12/11

Έρχεται μποναμάς νέων εισπρακτικών μέτρων άνω των €5 δισ.

Χάθηκε η παρτίδα του ελλείμματος του 2011, που κλείνει πολύ πάνω από το 10% του ΑΕΠ, και η τρόικα ζητά από τη κυβέρνηση «εδώ και τώρα» περικοπή δαπανών με επίκεντρο το δημόσιο. 

Η τρόικα επιστρέφει το τελευταίο 10ήμερο Ιανουαρίου στην Αθήνα για να ακούσει τα «διορθωτικά» μέτρα του 2011 τα οποία θέλει να ληφθούν δια νόμου άμεσα, από την κυβέρνηση συνεργασίας. Η τρύπα στο έλλειμμα ξεπερνά τον στόχο τουλάχιστο κατά 2,5 δισ. ευρώ και εκφράζονται φόβοι ότι λόγω της ύφεσης και της κατάρρευσης των μηχανισμών συλλογής εσόδων τα μέτρα που θα απαιτηθούν για να την καλύψουν ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ. 

Τα μέτρα αυτά είναι «νέα». Προτίθενται στα 7,7 δισ. ευρώ που απαιτούνται επιπλέον για τη διετία 2013- 2014 (όπως ορίζει το αναθεωρημένο μεσοπρόθεσμο) αλλά και στα μέτρα του μνημονίου που έχουν αποφασιστεί από το 2010 αλλά πρέπει να θεσπιστούν εντός του 2012 (μείωση αναπηρικών, βαρέων, αύξηση φόρων στα καύσιμα κλπ). 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα ζητά να μην επαναληφθεί αυτό που έγινε ένα χρόνο πριν, όταν έπρεπε να ληφθούν μέτρα για να κλείσει η τρύπα του 2010. 

Αναμένεται να ζητήσει από τη κυβέρνηση να ανακοινώσει και να θεσπίσει τα μέτρα άμεσα. Κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν το αντεπιχείρημα ότι μόνο στο μέσο Μαρτίου θα υπάρξει ακριβής εικόνα της συνολικής «τρύπας», κυρίως στο σκέλος των δαπανών των ταμείων, αλλά και της επίπτωση της ύφεσης. Παρ όλα αυτά, ζητείται η εφαρμογή μέτρων που να καλύπτουν τουλάχιστο το μέρος της «τρύπας» που θεωρείται δεδομένη. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο επίκεντρο τίθενται οι παρεμβάσεις στο Δημόσιο, πέραν του θεσμού της εφεδρείας τον οποίο κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ θεωρούν αποτυχημένο. Η εναλλακτική όμως είναι οι άμεσες απολύσεις. 

Το αρμόδιο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης φέρνει εντός του Ιανουαρίου στη Βουλή το σχέδιο για την αναμόρφωση του κράτους που συντάσσεται με την συμβολή της task force. Στελέχη θεωρούν δεδομένο ότι στο τραπέζι θα τεθεί, πολύ πιο πιεστικά από κάθε άλλη φορά, το θέμα των μαζικών απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων. 

Η τρόικα εκτιμά ότι είναι η μόνη πηγή μόνιμης μείωσης των δαπανών. Τη συγκεκριμένη θέση της την έχει εδώ και πολύ καιρό βάλει στο τραπέζι. Είναι πολύ πιθανό εν όψει της διαπραγμάτευσης για το PSI και της κρίσιμης δόσης του Μαρτίου (89 δισ. ευρώ) η κυβέρνηση να πιεστεί προς αυτή τη κατεύθυνση. 

Η ανησυχία για το κατά πόσο θα μπορέσει η κυβέρνηση συνεργασίας να πάρει τόσο ριζοσπαστικά μέτρα είναι έκδηλη, ενός και εκτός Ελλάδος. Ωστόσο, πλέον τα χρονικά περιθώρια είναι οριακά. 

Η τρόικα έρχεται κατά τις 20 Ιανουαρίου για να τελειώσει με το ελληνικό ζήτημα χρέους το οποίο παραμένει μετέωρο όσο δεν υπογράφονται οι συμφωνίες του νέου δανείου. Μετέωρη μένει έως την υπογραφή του δανείου και η δυνατότητα του ελληνικού δημοσίου να πληρώνει από τον Μάρτιο και μετά μισθούς, κοινωνικά επιδόματα και συντάξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: