22/12/11

Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που ίσως βοηθήσει την χώρα σε θέματα λαθρομεταναστών


Πολίτης από τρίτη χώρα, ο οποίος ζητά άσυλο, δεν θα πρέπει να μεταφέρεται σε κράτος - μέλος της ΕΕ, όπου θα διατρέξει τον κίνδυνο να υποστεί απάνθρωπη μεταχείριση, αποφάσισε σήμερα, Τετάρτη, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο έκρινε ότι εναπόκειται στα κράτη - μέλη, περιλαμβανομένων και των εθνικών δικαστηρίων, να μη μεταφέρουν αιτούντα άσυλο σε άλλο κράτος, αν δεν γίνονται σεβαστά τα θεμελιώδη δικαιώματά του.
Παράλληλα, το Δικαστήριο υπογράμμισε ότι, με την επιφύλαξη της δυνατότητας να εξετάσει το ίδιο την αίτηση, το κράτος - μέλος, το οποίο πρέπει να προβεί στη μεταφορά του αιτούντος προς το υπεύθυνο, κατά τον κοινοτικό κανονισμό, κράτος - μέλος και το οποίο αδυνατεί να προβεί σ' αυτήν, οφείλει να εξετάσει το ενδεχόμενο εφαρμογής άλλων κριτηρίων του κανονισμού, για να εξακριβώσει αν κάποιο από τα επόμενα κριτήρια καθιστά δυνατό τον προσδιορισμό άλλου κράτους - μέλους ως υπεύθυνου για την εξέταση της αίτησης ασύλου.
Η απόφαση αυτή του Δικαστηρίου ελήφθη, με αφορμή την υπόθεση Αφγανού υπηκόου, ο οποίος μετέβη στο Ηνωμένο Βασίλειο διερχόμενος, μεταξύ άλλων, από την Ελλάδα, όπου και είχε συλληφθεί το 2008.
Οι ελληνικές αρχές τον απελευθέρωσαν μετά από τέσσερις ημέρες και τον διέταξαν να εγκαταλείψει την ελληνική επικράτεια εντός 30 ημερών.
Ο πολίτης αυτός δεν υπέβαλε αίτηση ασύλου και, όπως διατείνεται, ενώ επιχειρούσε να εγκαταλείψει την Ελλάδα, συνελήφθη από την αστυνομία και επαναπροωθήθηκε στην Τουρκία, όπου κρατήθηκε επί δύο μήνες, υπό δυσμενείς συνθήκες.
Διέφυγε από τον τόπο κράτησής του στην Τουρκία και μετέβη στο Ηνωμένο Βασίλειο, τον Ιανουάριο του 2009, όπου και υπέβαλε αίτηση ασύλου.
Τον Ιούλιο ενημερώθηκε ότι θα μεταφερθεί τον Αύγουστο στην Ελλάδα, κατ' εφαρμογήν του κανονισμού “Δουβλίνο II”.
Κατόπιν τούτου, άσκησε προσφυγή κατά της απόφασης αυτής, υποστηρίζοντας ότι σε περίπτωση απέλασής του στην Ελλάδα, υπήρχε κίνδυνος προσβολής των θεμελιωδών δικαιωμάτων του.
Πράγματι, το βρετανικό δικαστήριο επεσήμανε ότι οι διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου στην Ελλάδα εμφανίζουν σοβαρές πλημμέλειες, το ποσοστό των περιπτώσεων για τη χορήγηση ασύλου είναι εξαιρετικά χαμηλό στη χώρα αυτή, τα διαθέσιμα ένδικα βοηθήματα είναι ανεπαρκή και οι προϋποθέσεις άσκησής τους εξαιρετικά δυσχερείς, ενώ οι συνθήκες υποδοχής των αιτούντων άσυλο δεν είναι κατάλληλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: