2/12/11

Κούρεμα μισθών άνω των 1.000 ευρώ


Γενικεύεται η «εκστρατεία» κουρέματος μισθών άνω των 1.000 ευρώ με πρώτη επίθεση στην νέα λίστα για τα βαρέα και ανθυγιεινά.

Το υπουργείο Απασχόλησης και προσωπικά ο υπουργός του κ. Γ. Κουτρουμάνης θα κατακλυσθεί από αντιδράσεις επιχειρηματικών Οργανώσεων και Επιμελητηρίων εναντίον της νέας λίστας ανθυγιεινών και βαρέων που θα χαρακτηρίζεται γενικά ως προϊόν πελατειακών αντιλήψεων και κομματικών εξυπηρετήσεων και όχι αποτέλεσμα επιστημονικής μελέτης και τεκμηριωμένων αποδείξεων για την ορθότητα των κριτηρίων ένταξης επαγγελμάτων στην συγκεκριμένη λίστα.

Βασικό επιχείρημα θα είναι ότι η επιβάρυνση του εργασιακού κόστους θα μειώσει την ανταγωνιστικότητα και θα δυσχεράνει την εξαγωγική προσπάθεια που αποτελεί πλέον την μοναδική πιθανή διέξοδο από την συνεχιζόμενη ύφεση.

Ταυτόχρονα θα αρχίσουν να κλιμακώνονται πρωτοβουλίες για μειώσεις μισθών πάνω από 1.000 ευρώ με στόχο να επιτευχθούν μεταρρυθμιστικού τύπου μεταβολές στις μισθοδοσίες.

Οι κινήσεις θα είναι άμεσες και θα κορυφωθούν μέσα στο 2012 όπου έτσι και αλλιώς θα είναι χρόνος τραγικής αύξησης της ανεργίας από προγραμματισμένα λουκέτα μεταποιητικών, εμπορικών και τουριστικών επιχειρήσεων κάθε είδους καθώς και επιχειρήσεων που εντάσσονται στα τεχνικά έργα και τις κατασκευές.

Στόχος θα είναι να επιβληθούν οι νέες εργασιακές σχέσεις την περίοδο όπου στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα θα επικρατεί ο κίνδυνος αμέσων απολύσεων και πτωχεύσεων.

Σύμφωνα με όσα μας είναι από τώρα ευδιάκριτα για τις κινήσεις που θα ξεκινήσουν από τον Δεκέμβριο και θα εντείνονται μήνα με μήνα μέσα στο 2012 αναμένονται μεταξύ άλλων:

* Στον χώρο της μεταποίησης γενικά και ειδικότερα στις μικρομεσαίες εργοστασιακές μονάδες: Άρνηση εφαρμογής της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών με διάφορα προσχήματα και με αντιπροτάσεις μειώσεως μισθών για να ισορροπήσουν οι διαφορές. Απολύσεις όλων εκείνων των εργαζομένων που με επιδόματα ξεπερνούν μηνιαίους μισθούς άνω των 1.000 ευρώ.

* Στον χώρο της ιδιωτικής παιδείας: Εφαρμογή μισθολογίου κάτω των 1.000 ευρώ με το επιχείρημα της προσαρμογής των μισθών σε εκείνους του Δημόσιου τομέα. Έναρξη συλλογικών προσπαθειών για προώθηση νομοθετικής πράξης που θα καταργεί την πληρωμή μισθών του καλοκαιρινούς μήνες και τα 15νθήμερα Χριστουγέννων και Πάσχα που οι εκπαιδευτικοί δεν απασχολούνται. Κατάργηση ειδικών επιδομάτων παραγωγικότητας και υπερωριών.

* Στον χώρο των τεχνικών Εταιριών: Μείωση των ημερών απασχόλησης και μείωση μισθών άνω των 1.000 ευρώ όπου είναι νομικά εφικτό.

* Στον χώρο του τουρισμού και των τουριστικών υπηρεσιών: Μείωση ημερών και ωρών απασχόλησης με αντίστοιχες μειώσεις μισθών.

* Στον Τραπεζικό τομέα: Ανακίνηση του γενικού θέματος μειώσεως μισθών μέχρι και 20% (ως ενιαία κίνηση αν είναι εφικτή) και ταυτόχρονα ισχυρές μεταβολές στην πολιτική κινήτρων και ειδικών αμοιβών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω μεταβολές στις εργασιακές σχέσεις θα αφορούν τον αμιγώς ιδιωτικό τομέα και όχι τις κρατικές ΔΕΚΟ που χαρακτηρίζονται ιδιωτικές με το πρόσχημα ότι είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο και ανεξάρτητα από το αν ελέγχονται απόλυτα και οι ίδιες και οι διορισμένες Διοικήσεις τους από το κράτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: