3/4/15

To Energean Force, το νέο, μεγαλύτερο γεωτρύπανο στην ιστορία του Πρίνου

Μετά το Πάσχα θα ξεκινήσει το νέο γεωτρητικό πρόγραμμα στα κοιτάσματα του Πρίνου που αποσκοπεί στην παραγωγή 30 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου στον Κόλπο της Καβάλας, η ύπαρξη των οποίων έχει επιβεβαιωθεί.
Σήμερα το πρωί στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του γεωτρυπάνου «Energean Force», ιδιοκτησίας της Energean Oil & Gas που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα της περιοχής.

Χαιρετισμό εκ μέρους του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα μετέφερε στην τελετή ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος, ευχόμενος συγχαρητήρια και καλή επιτυχία στο πρόγραμμα.

Το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα στον Πρίνο διαμορφώνεται στα 200 εκατ. δολάρια και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 15 γεωτρήσεις στον Πρίνο, στο κοίτασμα Έψιλον και στον Βόρειο Πρίνο τα επόμενα δύο χρόνια με στόχο την αύξηση της παραγωγής στα 10.000 βαρέλια την ημέρα, από 2.000 περίπου που είναι σήμερα. Η αξιοποίηση των διαπιστωμένων αποθεμάτων όπως επισημαίνει η Energean, θα διασφαλίσει τουλάχιστον για μια δεκαπενταετία την παραγωγή πετρελαίου στην περιοχή καθώς και τις θέσεις απασχόλησης, οι οποίες σήμερα φτάνουν τις 307 άμεσα, ενώ εκτιμάται ότι έμμεσα ξεπερνούν τις 1.000 στην τοπική οικονομία της Καβάλας.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Μαθιός Ρήγας τόνισε ότι από την υλοποίηση του γεωτρητικού προγράμματος και με την παραδοχή για διακυμάνσεις των τιμών πετρελαίου μεταξύ των 55 και των 70 δολαρίων ανά βαρέλι, τα συνολικά οφέλη για το ελληνικό Δημόσιο από την καταβολή φόρου εισοδήματος, παρακρατούμενους φόρους και δικαιώματα (royalties) εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 400 εκατ. Από αυτά, περισσότερα από 60 εκατ. θα καρπωθεί η τοπική κοινωνία, μέσω της απόδοσης του περιφερειακού φόρου 5% που υπολογίζεται επί της κερδοφορίας της παραγωγικής δραστηριότητας με βάση την ελληνική νομοθεσία.

Παρόντες στην τελετή των εγκαινίων ήταν σήμερα ο βουλευτής Καβάλας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο πρέσβης του Καναδά Ρόμπερτ Πεκ, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θεόδωρος Μαρκόπουλος, οι πρώην υπουργοί Γιάννης Μανιάτης και Γιώργος Καλαντζής. Τον αγιασμό έκανε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικαίας Αλέξιος.

Το νέο γεωτρύπανο Energean Force αγοράστηκε από την γερμανική εταιρεία KCA Deutag και μετασκευάστηκε στο Πέραμα. Η συνολική επένδυση στο γεωτρύπανο είναι της τάξης των 30 εκατ. δολαρίων. Έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει σε μέγιστο βάθος θαλάσσης 220 μέτρων και να φτάσει σε βάθος γεώτρησης 6.700 μέτρων, ενώ έχει προσωπικό 116 άτομα. Το Energean Force θα ξεκινήσει τις γεωτρήσεις από την εξέδρα Alpha του Πρίνου, θα συνεχίσει στην εξέδρα Beta του Πρίνου και στη συνέχεια θα εκτελέσει γεωτρήσεις από τη νέα εξέδρα Lamda στο κοίτασμα Έψιλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: