9/4/15

Το ΔΝΤ έχει κερδίσει 2,5 δις ευρώ από την Ελλάδα

Κέρδη 2,5 δισ. ευρώ έχει αποκομίσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείου από τα προγράμματα βοήθειας στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της πενταετίας 2010 – 2014. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της βρετανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Jubilee Debt Campaign, το ΔΝΤ έχει αποκομίσει κέρδη 2,5 δισ. από τα δάνεια που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα από το 2010 έως το 2014.

Μάλιστα, σε βάθος χρόνος, το συνολικό όφελος του ΔΝΤ θα εκτιναχθεί στα 4,3 δισ. ευρώ έως τα 2024. Όπως εξηγεί η βρετανική ΜΚΟ, το ΔΝΤ χρεώνει επιτόκιο 3,6% για τα δάνεια προς την Ελλάδα.

Το επιτόκιο, συνεχίζει, είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με αυτό που χρειάζεται το ΔΝΤ για να καλύψει όλα του τα κόστη -περίπου 0,9%.Εάν αυτό ήταν το πραγματικό επιτόκιο που πλήρωνε η Ελλάδα στο ΔΝΤ, από το 2010 η χώρα θα είχε δαπανήσει 2,5 δισ. ευρώ λιγότερα σε πληρωμές προς το Ταμείο.

«Τα δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, όχι μόνο στήριξαν οικονομικά της τράπεζες που δάνειζαν εξαρχής ασυλλόγιστα, αλλά στην ουσία έχουν αντλήσει ακόμη περισσότερα κεφάλαια από αυτή τη χώρα. Αυτό το τοκογλυφικό επιτόκιο έρχεται να προστεθεί στο άδικο χρέος που επιβλήθηκε στον ελληνικό λαό» αναφέρει χαρακτηριστικά η Jubilee Debt Campaign.

Δεν υπάρχουν σχόλια: