9/4/15

Η Αθήνα πλήρωσε τα 448 εκατ. προς το ΔΝΤ

Η Αθήνα πλήρωσε κανονικά τα 448 εκατ. ευρώ της δόσεως προς το ΔΝΤ για το πρώτο πακέτο βοήθειας που είχε λάβει η χώρα μας το 2010, όπως δήλωσαν πηγές του ΥΠΟΙΚ στο πρακτορείο Bloomberg αλλά και στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ωστόσο ξένα ΜΜΕ αναφέρουν ότι παρά την έγκαιρη καταβολή της δόσης προς το ΔΝΤ, η Αθήνα εξακολουθεί να διατρέχει τον κίνδυνο να πνιγεί στα χρέη και τις αποπληρωμές που πλησιάζουν ακάθεκτες και η χρεοκοπία να είναι απλά θέμα χρόνου.

Οπως γράφει το CNBC, για να καταστεί δυνατή η αποπληρωμή των περίπου 450 εκατ. ευρώ τη Μεγάλη Πέμπτη, η χώρα πούλησε πάνω από ένα δισ. ευρώ σε εξάμηνα έντοκα χθες Μ. Τετάρτη, με απόδοση 2,97%. Αυτή ήταν μια εκ των δύο δημοπρασιών που κάνει η χώρα εντός του Απριλίου για τη μετακύλιση της λήξης των εξάμηνων εντόκων στις 14 και 17 Απρίλιο. Ωστόσο, συνεχίζει το CNBC, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγαλύτερες δόσεις στις προσεχείς εβδομάδες. Ήτοι, 1,4 δισ. ευρώ στις αρχές Μαΐου σε έντοκα, 779 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ στις 12/5 και μετά στις 20/6 πρέπει να πληρώσει 3,5 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ, με τη λήξη των ελληνικών ομολόγων που έχει η κεντρική τράπεζα.

Με τέτοιο χρέος στην πλάτη, η Ελλάδα μπορεί να πάει σε χρεοκοπία, προειδοποιεί ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, Mark Melatos, "η Ελλάδα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χρεοκοπήσει – το μοναδικό ερώτημα είναι το πότε. Νομίζω ότι ένα μεγάλο μέρος των διεθνών αγορών συμφωνεί σε αυτό".

Δεν υπάρχουν σχόλια: