16/4/15

Ψάχνει 400 εκ.ευρώ η ΔΕΗ από τα φέσια ύψους 1,8 δισ από απλήρωτους λογαριασμούς

Τρόπους να βελτιώσει τη ρευστότητα της ΔΕΗ αναζητά η νέα διοίκηση της Επιχείρησης καθώς ήδη οι απλήρωτοι λογαριασμοί έχουν φθάσει τα 1,8 δισ ευρώ.
Με δεδομένο ότι οι υποχρεώσεις της Επιχείρησης τρέχουν, συμπεριλαμβανομένων και των 400 εκατ. ευρώ που πρέπει να συνεισφέρει στο χρηματοδοτικό σχήμα για την κατασκευή της νέας μονάδας «Πτολεμαΐδα V» η Διοίκηση κινητοποιεί τους μηχανισμούς για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Όπως σημειώνει η «Ημερησία» χθες στην πρώτη σύσκεψη υπό το νέο Πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, Μανώλη Παναγιωτάκη τέθηκε ως προτεραιότητα η είσπραξη μέρους των οφειλών από τους «κόκκινους» λογαριασμούς στρεφόμενος σε πρώτη φάση στους κακοπληρωτές, οι οποίοι υπολογίζονται σε πάνω από 500.000.
Σημειώνεται πως η μεγάλη επένδυση για τη νέα λιγνιτική μονάδα στην Πτολεμαίδα, ύψους 1,39 δισ. ευρώ, κινδυνεύει να παγώσει λόγω της δυσκολίας της ΔΕΗ να συνεισφέρει το δικό της μερίδιο στη φόρμουλα, που είχε βρεθεί για τη χρηματοδότηση του έργου μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις.
Το σχήμα που είχε συμφωνηθεί το 2014 προέβλεπε ένα μακροπρόθεσμο κονοπρακτικό δάνειο, στο οποίο συμμετέχουν ξένες τράπεζες, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ο Οργανισμός Εξαγωγικών Πιστώσεων της Γερμανίας, το Euler Hermes. Με βάση τη σύμβαση που είχε υπογραφεί η ΔΕΗ πρέπει να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση με 400 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 200 εκατ. ευρώ πριν την έναρξη των εργασιών και άλλα 200 εκατ. ευρώ σε διάστημα έξι μηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: