8/4/15

Μείωση των εισαγωγών τους δυο πρώτους μήνες του χρόνου

«Βουτιά» για δεύτερο συνεχή μήνα έκαναν οι εισαγωγές, υποχωρώντας τον Φεβρουάριο του 2015 κατά 14,6% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2014. Η αιτία για τη μείωση αυτή δεν είναι, δυστυχώς, η απόκτηση μεγαλύτερης αυτάρκειας και επομένως μεγαλύτερης υγείας της ελληνικής οικονομίας. Οπως οι ίδιοι οι εξαγωγείς επισημαίνουν σε χθεσινή ανακοίνωσή τους, η υποχώρηση των εισαγωγών τόσο σε επίπεδο συνολικής αξίας όσο και εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών (η μείωση σε αυτήν την περίπτωση είναι σε ετήσια βάση 6,7%) αντικατοπτρίζει σε σημαντικό βαθμό την έλλειψη ρευστότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και τις πιέσεις που ασκούνται σε αυτές από ξένους προμηθευτές.

Καθοριστικό ρόλο στην υποχώρηση των εισαγωγών διαδραματίζουν η μεγάλη μείωση των εισαγωγών πετρελαιοειδών, μείωση η οποία συνδέεται με την κάμψη στην παραγωγική δραστηριότητα και τη συνέχιση της ύφεσης, καθώς και η σημαντική μείωση των εισαγωγών πλοίων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η συνολική αξία των εισαγωγών τον Φεβρουάριο του 2015 ανήλθε σε 3,44 δισ. ευρώ έναντι 4,037 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2014, παρουσιάζοντας μείωση κατά 14,6%. Υπενθυμίζεται ότι και τον Ιανουάριο του 2015 οι εισαγωγές είχαν υποχωρήσει κατά 16% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2014, καθώς είχαν διαμορφωθεί σε 3,14 δισ. ευρώ έναντι 3,74 δισ. ευρώ ένα χρόνο πριν. Σε επίπεδο διμήνου, οι ελληνικές εισαγωγές μειώθηκαν κατά 15,3%. Η αντίστοιχη μεταβολή, χωρίς τα πετρελαιοειδή δείχνει μείωση εισαγωγών κατά 11% ή κατά 141,2 εκατ. ευρώ.

Το στοιχείο που προξενεί εντύπωση είναι ότι η μεγαλύτερη μείωση των εισαγωγών προέρχεται κυρίως από τις τρίτες χώρες και όχι από τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πολλές εκ των οποίων το τελευταίο διάστημα εκφράζουν έντονη δυσφορία για την ασκούμενη οικονομική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης. Η μείωση της συνολικής αξίας των εισαγωγών προήλθε κατά κύριο λόγο από τις τρίτες χώρες (31,2%), ενώ οι εισαγωγές από τις χώρες της Ε.Ε. εμφανίζονται αυξημένες κατά 6,7%. Εάν εξαιρεθούν από τον υπολογισμό τα πετρελαιοειδή, η μείωση των εισαγωγών από τις τρίτες χώρες διαμορφώνεται σε 29,3%, ενώ καταγράφεται αύξηση των εισαγωγών κατά 7,3% από τις χώρες-μέλη της Ε.Ε.

Αυτό ώς ένα βαθμό οφείλεται στο γεγονός ότι τουλάχιστον για τις εισαγωγές από χώρες της Ε.Ε. υπάρχει ακόμη ένα σχετικό «μαξιλάρι ασφαλείας». Σύμφωνα με απάντηση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη σε σχετική ερώτηση του πρώην υφυπουργού Ανάπτυξης Ν. Μηταράκη, η Ελλάδα μέχρι το τέλος Ιουνίου 2015 με απόφαση της Κομισιόν θα βρίσκεται στον κατάλογο των χωρών των «μη εμπορεύσιμων κινδύνων». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τις ελληνικές εισαγωγές δεν τις εγγυώνται ιδιωτικές εταιρείες ασφάλισης πιστώσεων, αλλά κρατικοί οργανισμοί με πλήρη αντασφάλιση από τα υπουργεία Οικονομικών των χωρών. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα υπάγεται στο εν λόγω καθεστώς από το 2013.

Η μείωση των εισαγωγών, ειδικά εάν πρόκειται για καύσιμα και πρώτες ύλες, συναρτάται και κάμψη των επενδύσεων. Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), η οικονομική ασφυξία, αλλά και η πολιτική αβεβαιότητα, είχαν ως συνέπεια οι ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα –καθώς και σε Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία– να κυμανθούν την περίοδο 2011-2014 κατά 1,1% του ΑΕΠ λιγότερο και από το προβλεπόμενο βασικό σενάριο.

Τα καλά νέα είναι ότι τον Φεβρουάριο του 2015 παρατηρήθηκε αύξηση των εξαγωγών κατά 11%, κυρίως λόγω της αύξησης των εξαγωγών ποτών και καπνού, βιομηχανικών προϊόντων, μηχανημάτων και ελαιολάδου. Εάν συμπεριληφθούν τα πετρελαιοειδή, τότε προκύπτει μείωση των εξαγωγών κατά 2,7% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια: