13/2/15

Συμφωνία για τον IGB φέρνει από το Μπακού ο Π. Λαφαζάνης

Σε συμφωνία για την κατασκευή του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB κατέληξε ο Έλληνας υπουργός παραγωγικής ανασυγκρότησης περιβάλλοντος και ενέργειας Π. Λαφαζάνης στη συνάντηση που είχε με τη Βουλγάρα υπουργό ενέργειας Temenuzhka Petkova. Συγκεκριμένα οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι μέχρι τις 31 Μαΐου του 2015 θα ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση για την κατασκευή του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB, ο οποίος θα συνδέει τις δύο χώρες, ανοίγοντας το δρόμο για τη μεταφορά ποσοτήτων από τον αγωγό TAP προς τη γειτονική χώρα αλλά και βορειότερα προς τη Ρουμανία. 

Η απόφαση αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς η βουλγαρική πλευρά εμφανιζόταν να κωλυσιεργεί για την κατασκευή του έργου που θεωρείται σημαντικό αφού αποτελεί μία από τις βασικές προεκτάσεις του αγωγού TAP. Σύμφωνα με πληροφορίες Λαφαζάνης και Petkova συμφώνησαν σε ένα συγκεκριμένο οδικό χάρτη με συγκεκριμένους όρους για την υλοποίηση του έργου, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο το 2018.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Λαφαζάνη στο Μπακού, η ελληνική πλευρά εμφανίστηκε καθησυχαστική για την υποστήριξή της προς το Νότιο Διάδρομο και τον αγωγό TAP τόσο προς την πλευρά των Αζέρων όσο προς τα κονσόρτιουμ του Shah Deniz (παραγωγοί φυσικού αερίου της Κασπίας) αλλά και του αγωγού TAP.

Ο κ. Λαφαζάνης, διαβεβαίωσε ότι η χώρα μας υποστηρίζει την κατασκευή του αγωγού και του project του νοτίου Διαδρόμου που θα μεταφέρει αέριο από την περιοχή της Κασπίας προς την Ευρώπη μέσω Γεωργίας, Τουρκίας (αγωγοί SCP και TANAP) Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας (TAP) με διακλαδώσεις προς τα Βαλκάνια (IGB στη Βουλγαρία και IAP προς Μαυροβούνιο, Κροατία).

Ταυτόχρονα ο Έλληνας υπουργός στις επαφές που είχε με τον Αζέρο υπουργό ενέργειας, Νατίκ Αλίγεφ, τον επικεφαλής της BP στην περιοχή Gordon Birrell (εκπρόσωπος του κονσόρτιουμ του Shah Deniz) και τον νέο επικεφαλής του Tap Ian Bradshaw, έθεσε το θέμα της αύξησης των αντισταθμιστικών ωφελημάτων για την Ελλάδα από την έλευση του αγωγού. Από τις συναντήσεις προκύπτει ότι η εφόσον κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις από την ελληνική πλευρά, αυτές θα συζητηθούν. Τα ζητούμενα σε αυτήν την κατεύθυνση της Αθήνας, είναι δύο: παροχή φυσικού αερίου σε ανταγωνιστικές τιμές και επιβολή τελών διέλευσης για τον αγωγό.

Το μήνυμα των ΒρυξελλώνΤην ίδια στιγμή στην ενεργειακή  σύνοδο που έγινε στο Μπακού και στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί ενέργειας των χωρών που συμμετέχουν στο Νότιο Διάδρομο του φυσικού αερίου, καθώς και ο αρμόδιος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ενεργειακή Ένωση Maros Sefcovic, υπογραμμίστηκε η υποστήριξη στο θεμελιώδες αυτό project της ενεργειακής διασύνδεσης της Κασπίας με την Ευρώπη. Συγκεκριμένα στο κοινό ανακοινωθέν της συνόδου υπογραμμίζεται το ισχυρό πολιτικό μήνυμα της ΕΕ να υποστηρίξει τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας και τονίζονται τα οφέλη που θα προκύψουν για τις αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης από την κατασκευή του νοτίου διαδρόμου. Ταυτόχρονα επισημαίνεται η εμπιστοσύνη όλων των πλευρών ότι ο νότιος διάδρομος θα έχει ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος ώστε το φυσικό αέριο να ρέει προς τις Ευρωπαϊκές αγορές μέχρι το 2020.

Σημειώνεται εξάλλου ότι στο πλαίσιο της συνόδου συζητήθηκε η αύξηση των όγκων προμήθειας αερίου από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη από τα 10 δις κυβικά μέτρα ετησίως στα 20 δισ. κυβικά μέτρα.

Αυτό τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Sevcovic, αναφέροντας  σχετικά ότι αυτό μπορεί να γίνει τόσο με το αέριο του Shah Deniz όσο και με πιθανή συμμετοχή ποσοτήτων από το Τουρκμενιστάν εφόσον επιλυθούν τα ζητήματα που υπάρχουν με τη μεταφορά του αερίου προς το Αζερμπαϊτζάν. 

Οι δηλώσεις αυτές αλλά και η ισχυρή πολιτική στήριξη προς το νότιο Διάδρομο, ακόμη και από τον τούρκο υπουργό ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ που παρέστη στη σύνοδο, εκλαμβάνονται και ως απάντηση προς την κινητικότητα που παρατηρήθηκε τελευταία γύρω από τον αγωγό που πρότειναν Ρωσία και Gazprom μέσω Τουρκίας για τη μεταφορά ρωσικού αερίου.

Σημειώνεται τέλος ότι ο κ. Λαφαζάνης είχε στο Μπακού συνάντηση με τον Ειδικό Απεσταλμένο Ενέργειας των ΗΠΑ κ. Amos  Hochstein με τον οποίο συζήτησε  ενεργειακά θέματα της περιοχής, με ιδιαίτερη έμφαση στον Νότιο Διάδρομο και τον ΤΑΡ, όπως αναφέρει και η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΑΠΕΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: