26/2/15

Ναι στη συμφωνία από την Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά με «ηχηρά Όχι» Ζωής και Λαφαζάνη

Το κλίμα στήριξης των κυβερνητικών χειρισμών που επικράτησε στην χθεσινή δωδεκάωρη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώθηκε αργά το βράδυ με μία ενδεικτική ψηφοφορία με την οποία η πλειοψηφία των βουλευτών ενέκριναν την συμφωνία του Eurogroup και την λίστα των μεταρρυθμίσεων.
Με τον τρόπο αυτό ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας θέλησε να καθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο από την αρχή και να εξασφαλίσει την στήριξη των βουλευτών του για το δύσκολο τετράμηνο που έχει μπροστά του. Γι αυτό και στην τοποθέτησή του ανέφερε: "Θελω να ξερω αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τη συμφωνία. Αν υπαρχει κάποιος που θα καταψήφιζε θελω να το πει εδώ". Αν και δεν υπάρχει αμφιβολία για την καθολική στήριξη ωστόσο ακούστηκαν διαφορετικές εκδοχές για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Από το ότι οι διαφωνίες ήταν πέντε "όχι" και τρία λευκά μέχρι και το ότι όσοι δεν συμφώνησαν ήταν περί τους 15-20.
Το κλίμα μεταξύ των βουλευτών του απηχεί και το κλείσιμο του κ. Τσίπρα ο οποίος ανέφερε: "Η συμφωνία θα εξαρτηθεί και θα κριθεί απο τον τροπο που θα λειτουργήσουμε εμεις ως κυβέρνηση, με γοργό βήμα προωθούμε το νομοθετικό μας έργο. Ασκούμε διακυβέρνηση με πυξίδα την τήρηση της λαϊκής εντολής. Θα περιμένουμε να δουμε και τα υπόλοιπα κοινοβούλια ποια και πως θα επικυρώσουν την συμφωνία και μετά θα δουμε ενα πλαίσιο πολιτικής απόφασης τις επόμενες 2-3 μέρες"
Στις τοποθετήσεις τους ακόμη και οι βουλευτές που ψήφισαν την συμφωνία εξέφρασαν προβληματισμό, ανησυχίες και επιφυλάξεις για τις συνέπειες που θα έχει η εφαρμογή της ωστόσο αναγνώρισαν ότι η κυβέρνηση δεν είχε άλλα περιθώρια και δεν έπρεπε να οδηγηθεί σε ρήξη. "Δεν είμαστε χαρούμενοι από αυτή την συμφωνία, φυσικά και έχουμε τις επιφυλάξεις μας και ξέρουμε τί σημαίνει" έλεγε βουλευτής αργά το βράδυ μετά την ψηφοφορία. Φράσεις όπως "επώδυνος συμβιβασμός, υποχώρηση, γκρίζες ζώνες στην συμφωνία" ακούστηκαν αρκετές φορές στην αίθουσα Γερουσίας που γινόταν η συνεδρίαση.
Παράλληλα όμως οι περισσότεροι βουλευτές είναι πεπεισμένοι ότι η κυβέρνηση έχει περιθώρια να ασκήσει την πολιτική της ενώ αισιοδοξούν ότι οι θεσμοί με τους οποίους θα είναι σε συνεχή επαφή δεν θα βάλλουν προσκόμματα στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που προτείνουν.
Το κλίμα δίνεται από την αναφορά βουλευτή: "μέχρι τώρα διαπραγματευόμαστε τώρα πρέπει να κυβερνήσουμε. Πετύχαμε μία συμφωνία συμβιβασμό η ευστάθεια της οποίας θα κριθεί από το κυβερνητικό έργο". Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση προωθεί τα δικά της νομοθετήματα και ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα έλθουν θα είναι για την προστασία της πρώτης κατοικίας και στην συνέχεια για τις 100 δόσεις.
Πάντως μεταξύ των βουλευτών είναι διάχυτη η πεποίθηση ότι η ρήξη με τους δανειστές δεν έχει αποκλειστεί και ότι θα εξαρτηθεί από την έκταση των απαιτήσεών τους και την τελική συμφωνία στο τέλος τους τετραμήνου.
Η χθεσινή συνεδρίαση δεν κατέληξε στο αν η συμφωνία με τους εταίρους θα έλθει προς κύρωση στην Βουλή. Η θέση του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες και από το αν το απαιτήσουν οι εταίροι και δανειστές. Θεωρεί ότι καλύπτεται από την κύρωση της προηγούμενης δανειακής συμφωνίας που περιείχε και το μνημόνιο παρόλο που τώρα οι όροι θα είναι διαφορετικοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: