19/2/15

Η Αθήνα έστειλε το αίτημα για επέκταση της χρηματοδοτικής σύμβασης. Άρχισαν τις κυβιστήσεις

Τήρηση των όρων της δανειακής σύμβασης για το εξάμηνο, όχι στη λήψη νέων μέτρων, πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% και υποκατάσταση των προβλεπόμενων εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις με το 1,9 δισ ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι οι όροι που ζητά η ελληνική πλευρά από τους Ευρωπαίους εταίρους της στο επίσημο έγγραφο αιτήματος για εξάμηνη παράταση της χρηματοδοτικής σύμβασης που κατέθεσε η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες, νωρίτερα το πρωί της Πέμπτης.
Την είδηση μετέδωσε πρώτο το πρακτορείο Reuters που τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε τελικά και επισήμως το αίτημά της για παράταση της αποκαλούμενης και "master financial assistance facility agreement" (Σ.Σ: Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης).
Όπως υπογράμμισε κυβερνητικός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters στην επίσημη διατύπωση του αιτήματος χρησιμοποιείται ο όρος «παράταση της συμφωνίας για τον βασικό μηχανισμό χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας» («extension of the Master Financial Assistance Facility Agreement»).
Δηλαδή, χρησιμοποιείται η επίσημη ονομασία της δανειακής σύμβασης Ελλάδας - Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και αποφεύγονται οι όροι «δανειακή σύμβαση» και «πρόγραμμα», που απορρίπτονται αντιστοίχως από το Βερολίνο και την Αθήνα.
To αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μέσω Twitter.
Είναι χαρακτηριστικό πως αρχικά το ελληνικό αίτημα επρόκειτο να υποβληθεί χθες, αλλά καθυστέρησε, αφενός, λόγω των πυρετωδών επαφών μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών και, αφετέρου, λόγω της ανάγκης περαιτέρω επεξεργασίας και ποσοτικοποίησης των όρων που θα δήλωνε ότι αποδέχεται η ελληνική πλευρά, ώστε να συμφωνηθεί η παράταση.
Από τώρα πλέον "τρέχουν" οι εξελίξεις καθώς ήδη έγινε γνωστό πως νωρίς σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες έκτακτη διάσκεψη του Euroworking Group στην οποία θα παραστεί ως εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών ο κ. Γιώργος Χουλιαράκης. Εφόσον και εκεί όλα κριθούν ικανοποιητικά θα ακολουθήσει νέα διάσκεψη, αυτή τη φορά των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, το μεσημέρι της Παρασκευής και πάλι στις Βρυξέλλες, παρόντος φυσικά και του κ. Βαρουφάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: