16/2/15

Παγώνει την υπόθεση ΔΕΣΦΑ η ΕΕ

Σοβαρά ερωτήματα εγείρονται γύρω από την ολοκλήρωση της πώλησης του ΔΕΣΦΑ στην εταιρεία Socar του Αζερμπαϊτζάν, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, με μια απόφαση η οποία ελήφθη παραμονές των εκλογών και γνωστοποιήθηκε προ ημερών στην ιστοσελίδα της, ανέστειλε την καταληκτική προθεσμία για να εκδώσει απόφαση για την έρευνα εις βάθος που ξεκίνησε για την έγκριση της μεταβίβασης.

Η απόφαση της ΕΕ έρχεται σε συνέχεια των δηλώσεων και των επαφών μεταξύ της ελληνικής από της Αζερικής πλευρά, που δίνουν την εντύπωση ότι κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους ως προς τις πραγματικές τους προθέσεις. Αφενός η Αθήνα διαμηνύει ότι παρά την αντίθεσή της για την πώληση, θα περιμένει την απόφαση της Ε.Ε. αφετέρου οι Αζέροι εμφανίζονται επίσης να περιμένουν επίσης της Ε.Ε. για να αναλάβουν το ΔΕΣΦΑ.

Θυμίζουμε ότι η DGCOMP ανακοίνωσε στις 25 Νοεμβρίου ότι προχωρά σε εις βάθος έρευνα της υπόθεσης της εξαγοράς του 66% του ΔΕΣΦΑ από την κρατική εταιρεία ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν Socar, μετά από το σχετικό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση.  Η αρχική προθεσμία για την ολοκλήρωση της έρευνας ήταν στις  22 Απριλίου.

Η απόφαση για αναστολή της εξέτασης της προθεσμίας για την εξέταση της υπόθεσης ελήφθη στις 21 Ιανουαρίου, δηλαδή 4 ημέρες πριν τις εκλογές, ωστόσο έγινε γνωστή λίγες εβδομάδες αργότερα. 

Θυμίζουμε ότι ο μεταβίβαση βρίσκεται σε εκκρεμότητα από τον Ιούνιο του 2013 όταν και ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός με πλειοδότη την αζερική εταιρεία έναντι 400 εκ. ευρώ. Ωστόσο ακολούθησε μια σειρά από ρυθμιστικές εγκρίσεις εντός και εκτός Ελλάδος, αρχικά από τη ΡΑΕ, που πιστοποίησε το ΔΕΣΦΑ κατά το τρίτο ενεργειακό πακέτο με τη σύμφωνη γνώμη της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της ΕΕ, ενώ στη συνέχεια η πώληση εστάλη προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, όπου και τελεί υπό εξέταση. Πλέον μετράμε 20 μήνες από το τέλος του διαγωνισμού χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η πώληση. 

Μέχρι στιγμής, από την πλευρά των Αζέρων η συγκεκριμένη απόφαση δε συνάντησε τις έντονα αρνητικές αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν τον Νοέμβριο όταν έγινε γνωστό ότι ξεκινά η εις βάθος έρευνα της Ε.Ε. Μάλιστα η Socar με επίσημη ανακοίνωσή της ανέφερε ότι συνεργάζεται στενά με την ΕΕ για να βρεθεί από κοινού αμοιβαία αποδεκτή λύση που θα ικανοποιεί τις ειδικές ανησυχίες που έχουν εντοπιστεί από την Επιτροπή στην αρχική της εκτίμηση για την προτεινόμενη απόκτηση του ΔΕΣΦΑ.

Η ΕΕ «σταμάτησε το ρολόι» στην επίσημη περίοδο εξέτασης της υπόθεσης, κίνηση που θα επιτρέψει να υπάρξει περισσότερος χρόνος ώστε να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση, καθώς και για την απόφασή της. Αυτό το “time out” από την επίσημη περίοδο εξέτασης της υπόθεσης δεν είναι ασυνήθιστο στις περιπτώσεις εξαγορών εντός της Ε.Ε. Η Socar συνεχίζει να ενθαρρύνεται από την πρόοδο που έχει γίνει μέχρι σήμερα σε σχέση με τη ρυθμιστική διαδικασία . Η συναλλαγή, καταλήγει η ανακοίνωση, παραμένει υπό την έγκριση της Ε.Ε. 

Από ελληνικής πλευράς θυμίζουμε ότι ο αρμόδιος ΥΠΑΠΕΝ Π. Λαφαζάνης έχει ξεκαθαρίσει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αντίθετη με την πώληση, η οποία ωστόσο βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και θα αναμένει την απόφαση της Ε.Ε. Η οποία απόφαση φαίνεται ότι εάν θα είναι αρνητική ή θα θέτει νέους όρους που θα πρέπει να υιοθετήσουν ή να διαπραγματευτούν και οι δύο πλευρές εκ νέου μπορεί να αλλάξει άρδην το τοπίο γύρω από την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης.

Το θέμα του ΔΕΣΦΑ ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στις διμερείς επαφές που είχε στο Μπακού ο Π. Λαφαζάνης την περασμένη εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: