5/2/15

Μοχλός πίεσης στην ελληνική κυβέρνηση η απόφαση της ΕΚΤ

Η απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενεχύρων αποτελεί ουσιαστικά μοχλό πολιτικής πίεσης στην ελληνική κυβέρνηση και όχι κίνδυνο για τις ελληνικές τράπεζες, αναφέρει σε άρθρο του πρακτορείο Bloomberg που υπογράφει ο Lorcan Roche Kelly.
Στην ουσία οι τράπεζες, αναφέρει, δεν διατρέχουν κίνδυνο να μείνουν από ρευστότητα, λόγω αυτής της εξέλιξης κι αυτό λόγω του ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν εξαρτώνται ιδιαίτερα από τα ελληνικά ομόλογα, ως ενέχυρο.
Τα νούμερα της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αυτή τη στιγμή έχουν έκθεση στα κρατικά ομόλογα 21 δισ. ευρώ. Επιπλέον, αυτά τα ομόλογα έχουν ήδη υποστεί κούρεμα 40% όταν χρησιμοποιήθηκαν ως ενέχυρο από την ΕΚΤ.
Όπως εξηγεί το άρθρο, όλα τα ενέχυρα που χρησιμοποιούν οι ελληνικές τράπεζες για τις δραστηριότητες της ΕΚΤ που δεν είναι ελληνικά ομόλογα, μπορούν ακόμα να χρησιμοποιηθούν επωφελώς. Άρα αυτή η απόφαση της ΕΚΤ, στην πραγματικότητα, πλήττει τα ελληνικά ομόλογα και όχι τις ελληνικές τράπεζες.
Το όποιο έλλειμμα ρευστότητας θα καλυφθεί πλήρως από τον ELA και την έκτακτη παροχή ρευστότητας που θα παρασχεθεί από την ΤτΕ με δικό της ρίσκο.
Άρα, η απόφαση της ΕΚΤ έχει αμελητέα επίδραση στις ελληνικές τράπεζες, καθώς δεν θα προκαλέσει απώλεια εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα τις προσεχείς ημέρες. Αντιθέτως, αποτελεί πίεση στην ελληνική κυβέρνηση. Αποτελεί δηλαδή την έμπρακτη απάντηση της Ευρώπης στο αίτημα της κυβέρνησης για ελάφρυνση του χρέους. Εάν η κυβέρνηση Τσίπρα δεν συμφωνήσει να ξαναμπεί σε πρόγραμμα, η ΕΚΤ δεν θα επιτρέψει στα ελληνικά ομόλογα να χρησιμοποιηθούν ως εγγυήσεις. Κι αυτό έχει τεράστιο αντίκτυπο σε πολιτικό επίπεδο. Εξάλλου, όπως καταλήγει ο Lorcan Roche Kelly, η ΕΚΤ έχει πολλάκις κατηγορηθεί ότι ασκεί υπερβολική πολιτική πίεση στις κυβερνήσεις, κάτι που έρχεται ατάραχη να επιβεβαιώσει για ακόμα μια φορά.
Την ίδια ώρα, πάντως, σε άλλο δημοσίευμα του ίδιου πρακτορείου αναφέρεται πως η Ελλάδα έχασε μια κρίσιμης σημασίας χρηματοδοτική αρτηρία με την απόφαση της ΕΚΤ, η οποία ασκεί μεγαλύτερη πίεση στο 10ετές ομόλογο. Η απόφαση αυτή, πρακτικά σημαίνει την αύξηση του κόστους χρηματοδότησης για τις ελληνικές τράπεζες και αυξάνουν την εποπτεία από την ΕΚΤ.
"Η ελληνική κυβέρνηση έχει συνειδητοποιήσει ότι οι 'χειροπέδες' είναι πολύ πιο σφιχτές από αυτό που υπολόγιζε", αναφέρει ο Paresh Upadhyaya, διευθυντής συναλλαγματικής στρατηγικής και διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Pioneer Investment Management που επιβλέπει κεφάλαια 248 δισ. δολαρίων. Το μήνυμα της ΕΚΤ ήταν, όπως αναφέρει "οι προκάτοχοί σας (σσ. ΝΔ – ΠΑΣΟΚ) προσυπέγραψαν το πρόγραμμα και γι' αυτό λάβατε βοήθεια. Δεν μπορείτε να υπαναχωρήσετε από αυτό".
Την ίδια ώρα, τραπεζικό στέλεχος της ΤτΕ που θέλησε να τηρήσει την ανωνυμία του ανέφερε ότι η ρευστότητα θα συνεχιστεί κανονικά ως συνήθως, καθώς η υπάρχουσα χρηματοδότηση θα μετατραπεί στην έκτακτη χρηματοδότηση από τον ELA.
Σημειώνεται ότι το ετήσιο επιτόκιο του ELA ανέρχεται σε 1,55%, ενώ αυτή τη στιγμή το επιτόκιο της ΕΚΤ είναι μόλις 0,05%. Όπως υπενθυμίζει και ο Steven Englander, επικεφαλής του τομέα των 10 σημαντικότερων νομισμάτων παγκοσμίως της Citigroup, "το ελληνικό τραπεζικό σύστημα χρησιμοποίησε τον ELA σε μεγάλο βαθμό το 2012. Αρα αυτό σημαίνει ότι δεν διερράγησαν οι σχέσεις Ελλάδας – ΕΚΤ. Πρόκειται όμως για μια σαφή προειδοποίηση ότι υπάρχουν και όρια".
Από την πλευρά του, ο Axel Merk, πρόεδρος και ιδρυτής της Palo Alto, με την απόφαση της ΕΚΤ "καταδεικνύει ότι έρχεται η επιστροφή στην πραγματικότητα. Η ΕΚΤ λέει 'ας καθίσουμε στο τραπέζι να συζητήσουμε αλλά μέχρι να γίνει αυτό, θα παραμείνουμε σταθερά στα συμφωνηθέντα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: