24/2/15

Πράσινο φως από το Eurogroup για 4μηνη παράταση. Αποδέχεται τη λίστα Βαρουφάκη

Την έγκρισή του για τον κατάλογο μέτρων τα οποία απέστειλε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, έδωσε το Eurogroup, λέγοντας ότι οι θεσμοί θεωρούν τη λίστα Βαρουφάκη αρκούντος περιεκτική για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. 
Ωστόσο, τόσο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης όσο και το ΔΝΤ θεωρούν ότι χρειάζεται περαιτέρω εξειδίκευση των μέτρων ζητώντας από τις ελληνικές αρχές να υπάρξει διεύρυνση των προτάσεων που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις και ταυτόχρονα να συνεργαστούν στενά με τους αρμόδιους θεσμούς προς τον σκοπό αυτό, για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
Η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σε επιστολή της προς τον Ντάισελμπλουμ, αναφέρει ότι η λίστα Βαρουφάκη «δεν είναι ιδιαίτερα συγκεκριμένη, κάτι που ίσως να είναι αναμενόμενο, με δεδομένο ότι η νέα κυβέρνηση μόλις ανέλαβε». Ζητά από την κυβέρνηση περισσότερα και ουσιαστικότερα μέτρα για ασφαλιστικό, αποκρατικοποιήσεις και εισπράξεις φόρων. (Δείτε αναλυτικά εδώ)
Υπενθυμίζεται ότι στον τομέα των ιδιωτικοποίησεων, η Ελλάδα δεσμεύεται να συνεχίσει τους διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη διασφαλίζοντας πως θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε να μην υπάρξει μια «ανθρωπιστική κρίση» που θα λειτουργήσει ανασταλτικά για τον προϋπολογισμό της χώρας.
Στον κατάλογο προβλέπεται επίσης μεταρρύθμιση της φορολογικής πολιτικής και έλεγχος στις δημόσιες δαπάνες, που έχουν ως στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. (Δείτε αναλυτικά εδώ)
Πάντως με την αποδοχή της λίστας ικανοποιείται η προϋπόθεση ώστε να δοθεί η έγκριση για παράταση του προγράμματος κατά 4 μήνες που ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση. 
Σημειώνεται πως τη συμφωνία θα πρέπει να επικυρώσουν και έξι εθνικά κοινοβούλια -πέραν του ελληνικού. Συγκεκριμένα η επιστολή Βαρουφάκη κατατίθεται και θα συζητηθεί στα κοινοβούλια Γερμανίας, Μάλτας, Εσθονίας, Σλοβακίας, Σλοβενίας και Φιλανδίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για την παράταση της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης δεν απαιτείται αυτή τη φορά να εγκριθεί από το κοινοβούλιο της Ολλανδίας γιατί η δυνατότητα επέκτασης θεωρείται ότι έχει καλυφθεί ήδη από την έγκριση που έλαβε η αρχική συμφωνία.
Όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup:
«Στο Eurogroup σήμερα συζητήθηκε η πρώτη λίστα μεταρρυθμίσεων που παρουσιάστηκε από τις ελληνικές αρχές, η οποία βασίζεται στην τρέχουσα συμφωνία, η οποία θα καταστεί πιο συγκεκριμένη και θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς έως τα τέλη Απριλίου. Οι θεσμοί μας έδωσαν την πρώτη εκτίμηση και θεωρούν ότι ο κατάλογος των μέτρων είναι αρκετά ικανοποιητικός προκειμένου να αποτελέσει μία καλή αρχή για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Ως εκ τούτου συμφωνήσαμε να προωθήσουμε την όλη διαδικασία στις εθνικές αρχές, υπό το πρίσμα ότι θα υπάρξει τελική συμφωνία για επέκταση της υπάρχουσας δανειακής σύμβασης σε διάστημα τεσσάρων μηνών.
Καλούμε τις ελληνικές αρχές να αναπτύξουν και να διευρύνουν τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων, βάσει της τρέχουσας συμφωνίας και σε στενή συνεργασία με τους θεσμούς, ούτως ώστε να υπάρξει ταχεία αλλά και επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τηλεδιάσκεψη μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης διάρκεσε λιγότερο από μία ώρα, ενώ είχε προηγηθεί το «πράσινο φως» για τα μέτρα από την Κομισιόν.
Το αγγλικό κείμενο έχει ως εξής:
«The Eurogroup today discussed the first list of reform measures presented by the Greek authorities, based on the current arrangement, which will be further specified and then agreed with the institutions at the latest by the end of April. The institutions provided us with their first view that they consider this list of measures to be sufficiently comprehensive to be a valid starting point for a successful conclusion of the review.
We therefore agreed to proceed with the national procedures with a view to reaching the final decision on the extension by up to four months of the current Master Financial Assistance Facility Agreement.
We call on the Greek authorities to further develop and broaden the list of reform measures, based on the current arrangement, in close coordination with the institutions in order to allow for a speedy and successful conclusion of the review».

Δεν υπάρχουν σχόλια: