27/2/15

Στα χαρτιά μένουν τα πρόστιμα της Επιθεώρησης Εργασίας για παραβάσεις ανασφάλιστης εργασίας. Πληρώνεται μόλις το 25% των προστίμων και μάλιστα με εκπτώσεις έως και κατά 30%. Η ζούγκλα που επέβαλε η Νέα Πασοκρατία

Στα χαρτιά μένουν τελικά τα περισσότερα πρόστιμα που "κόβονται" από τα ειδικά συνεργεία και τους επιθεωρητές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) σε επιχειρηματίες και εταιρείες που παραβιάζουν το νόμο περί ανασφάλιστης εργασίας.
Όπως αποδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία μόλις το 25% των προστίμων για ανασφάλιστη εργασία πληρώνεται άμεσα, και μάλιστα με έκπτωση 30%. Τα υπόλοιπα πρόστιμα, στην πλειοψηφία τους καταλήγουν ή ληξιπρόθεσμα, ή στα δικαστήρια.
Αν και η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προτίθεται να συζητήσει ενδεχόμενο μείωσης των προστίμων, σταδιακά και μετά από διάλογο, το συμπέρασμα που βγαίνει από την μέχρι τώρα πορεία των ελέγχων είναι ότι τα πρόστιμα που επιβάλλουν κατά τους περιορισμένους ελέγχους που πραγματοποιεί το ΣΕΠΕ, λόγω έλλειψης προσωπικού, ένα πολύ μικρό ποσοστό παραβατών τελικά πληρώνει. Το 75% των προστίμων ακολουθούν την διαδικασία του κώδικα εισπράξεων δημοσίων εσόδων. Δηλαδή ή ρυθμίζονται, ή πάνε στα δικαστήρια ή καταλήγουν «στον κουβά των ληξιπρόθεσμων».
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη, η πιο σημαντική μεταρρύθμιση και ταυτόχρονα προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι ο περιορισμός του φαινομένου της μαύρης, ανασφάλιστης εργασίας καθώς πέραν όλων των άλλων νοθεύει τον ανταγωνισμό, πρωτίστως όμως προκαλεί τεράστιο κόστος, τεράστια "μαύρη τρύπα" στα ασφαλιστικά ταμεία.
Σε δεύτερο χρόνο στο στόχαστρο του υπουργείου Εργασίας μπαίνει και η απλήρωτη εργασία, που προσλαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μέσα στο 2014 το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας αντιμετώπισε συνολικά 13.840 υποθέσεις εργοδοτών που δεν πλήρωναν εργαζόμενους, εκ των οποίων 6.700 επιλύθηκαν χωρίς να καταλήξουν στα δικαστήρια, πληρώνοντας συνολικά 15 εκατ. ευρώ.
Όσο για το νέο επιχειρησιακό μοντέλο του ΣΕΠΕ όπως αυτό διαμορφώνεται στο πλαίσιο δύο συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων ΕΣΠΑ, στόχος είναι η «Απλούστευση Διαδικασιών» καθώς και η δημιουργία ενός «Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος».
Ο πρώτος στόχος ολοκληρώθηκε, ενώ ο δεύτερος θα ολοκληρωθεί στις 10 Νοεμβρίου του 2015, όταν το ΣΕΠΕ βάσει του σχεδιασμού, θα λειτουργεί σ' ένα νέο ψηφιακό περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: