13/2/15

Το μήνυμα Ντράγκι με την αύξηση της ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μέσω ELA

Στα 65 δισ. ευρώ αυξάνεται το όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA, μετά από απόφαση της ΕΚΤ, στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του διοικητικού της συμβουλίου, όπως αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Σύμφωνα με την εφημερίδα η απόφαση αυτή θα ισχύει μέχρι και τις 18 Φεβρουαρίου και κατόπιν θα επανεξετασθεί από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ.
Η κίνηση αυτή από την ΕΚΤ δείχνει ότι η στήριξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και της ρευστότητας είναι διασφαλισμένη αλλά και ότι η Κεντρική Τράπεζα αφήνει όλο το περιθώριο να διεξαχθούν απρόσκοπτα οι πολιτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και εταίρων, οι οποίες είναι σε εξέλιξη.
Είναι ένα μήνυμα από την ΕΚΤ ότι ο ELA δεν θα χρησιμοποιηθεί ως μέσο πίεσης για να οδηγηθεί η ελληνική πλευρά σε πολιτικές αποφάσεις και ότι δεν έχει τέτοιο χαρακτήρα ούτε η απόφαση προ ημερών να σταματήσει από τις 11 Φεβρουαρίου η αποδοχή των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ. 
Ο ΕLA είναι επείγουσα παροχή ρευστότητας από την Τράπεζα της Ελλάδος και υποκαθιστά τη ρευστότητα απευθείας από την ΕΚΤ, η οποία δεν χορηγείται πλέον, αφού τα ελληνικά ομόλογα δεν γίνονται δεκτά ως εγγύηση. Αντίθετα, τα ομόλογα γίνονται δεκτά από την Τράπεζα της Ελλάδος η οποία και χορηγεί τη ρευστότητα. Σημειωτέον ότι ο ELA εγκρίνεται κάθε δύο εβδομάδες από το δ.σ της ΕΚΤ και αυξάνεται ανάλογα με τις ανάγκες. Το 2012 είχε φθάσει τα 135 δισ. ευρώ.
Η ΕΚΤ όμως θα ξαναρχίσει να παρέχει ρευστότητα εφόσον επιτευχθεί η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και εταίρων.
Νωρίτερα το Reuters μετέδιδε ότι  αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη για τις προοπτικές έκτακτης χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών.
Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε μια ημέρα μετά το άκαρπο έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα, ενώ το ειδησεογραφικό πρακτορείο επικαλείται πηγή που γνωρίζει καλά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: