27/2/15

Φόρος ακόμη και χωρίς την υποβολή δήλωσης

Στην ενεργοποίηση μιας ειδικής διάταξης του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών προχωρά σύντομα η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κα Κατερίνα Σαββαϊδου. Ακόμη και εάν ένας φορολογούμενος δεν υποβάλλει κάποια φορολογική δήλωση η εφορία θα προχωρά στη βεβαίωση φόρου και στην αποστολή σχετικού σημειώματος στον φορολογούμενο.

Η σχετική πρόβλεψη περιλαμβάνεται στο επιχειρησιακό σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για το 2015 το οποίο, όπως έγραψε το capital.gr, περιλαμβάνει όλους τους ποσοτικούς στόχους για εισπράξεις από ελέγχους, ληξιπρόθεσμες οφειλές και φόρους.

Με το σημερινό καθεστώς οι εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που δεν υποβάλλουν κάποια φορολογική δήλωση (εισοδήματος, ΦΠΑ κλπ) εντοπίζονται μετά από διασταυρώσεις και συνήθως ειδοποιούνται εγγράφως να περάσουν «για υπόθεσή τους στην εφορία». Ο εντοπισμός γίνεται συνήθως μετά την πάροδο αρκετού χρονικού διαστήματος, ακόμη και χρόνων. Μετά τον εντοπισμό και την υποβολή της φορολογικής δήλωσης επιβάλλεται στους παραβάτες ο φόρος που πρέπει να πληρώσουν μαζί με προσαυξήσεις και πρόστιμα.

Πολλοί προχωρούν οικειοθελώς στην υποβολή των εκπρόθεσμων φορολογικών δηλώσεων όταν θεσπίζεται κάποια ρύθμιση αμνηστίας που τους απαλλάσσει από τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις ή όταν επιθυμούν να ρυθμίσουν κάποιο χρέος και η υποβολή όλων των φορολογικών δηλώσεων αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη στη ρύθμιση.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας στις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος δεν έχει υποβάλει κάποια φορολογική δήλωση η εφορία έχει το δικαίωμα να βεβαιώσει στον φορολογούμενο κατ΄ εκτίμηση φόρο, σύμφωνα με δεδομένα που βρίσκονται στη διάθεσή της. Αυτά μπορεί να είναι προηγούμενες φορολογικές δηλώσεις, στοιχεία αποδοχών που έχει λάβει η εφορία από τον εργοδότη ή πελάτες του φορολογούμενου κα

Με την βεβαίωση του φόρου αποστέλλεται στον φορολογούμενο και σχετικό ειδοποιητήριο πληρωμής. Στόχος αυτού του μέτρου είναι ουσιαστικά να πιεστούν οι φορολογούμενοι να υποβάλλουν εμπρόθεσμα τη φορολογική δήλωση και να περιοριστεί η φοροαποφυγή. Μάλιστα με δεδομένο ότι το κατ’ εκτίμηση ποσό του φόρου που θα βεβαιώνεται θα είναι υψηλότερο από αυτό που αναλογεί στον φορολογούμενο, αυτό θα λειτουργεί ως κίνητρο για να υποβάλει τη φορολογική δήλωση ο παραβάτης.

Η διαδικασία της βεβαίωσης του κατ’ εκτίμηση φόρου θα γίνεται, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο επιχειρησιακό σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, με αυτοματοποιημένο τρόπο. Ουσιαστικά το ποσό του φόρου θα υπολογίζεται αυτόματα από το taxis.

Δεν υπάρχουν σχόλια: