27/9/12

Η τελική λύση σε κύριες, επικουρικές, δώρα και επιδόματα κτλ


Φοροσόκ 35% σε όλους τους επιτηδευματίες, αναστολή της χορήγησης των επιδομάτων ευθύνης στους διευθυντές και τους τμηματάρχες του Δημοσίου, περικοπές από 2% έως και 10% στα ποσά των κύριων και των επικουρικών συντάξεων που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ μηνιαίως, μείωση κατά 30 ευρώ το μήνα στις κατώτατες συντάξεις του ΟΓΑ, κατάργηση των επιδομάτων εορτών και αδείας για όλους τους υπαλλήλους του Δημοσίου και τους συνταξιούχους με εξαίρεση μόνο αυτούς που λαμβάνουν τα κατώτατα ποσά συντάξεων, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 έτη, κατάργηση του ΕΚΑΣ για τους συνταξιούχους κάτω των 65 ετών και απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων είναι μερικά μόνο από τα μέτρα-σοκ που περιλαμβάνονται στο πακέτο των δημοσιονομικών παρεμβάσεων της περιόδου 2013-2014, το οποίο συζητούν σήμερα οι αρχηγοί των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να ρίξει την αυλαία των επίπονων διαπραγματεύσεων με την Τρόικα για τα μέτρα της περιόδου 2013-2014 με ένα εμπροσθοβαρές πακέτο περικοπών δαπανών που, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει εξοικονομήσεις συνολικού ύψους περίπου 7,5 δισ. ευρώ ήδη από το 2013. Το ποσό αυτό θα προκύψει κυρίως από σειρά επώδυνων μειώσεων σε συντάξεις, μισθούς, κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα. Οι μειώσεις αυτές μαζί με τις παρεμβάσεις στο φορολογικό πεδίο υπολογίζεται να έχουν αθροιστικά δημοσιονομικό όφελος 10,5 δισ. ευρώ την προσεχή διετία, ενώ άλλα 3 δισ. ευρώ σχεδιάζεται να εξοικονομηθούν μέσω διαρθρωτικών παρεμβάσεων.
Ο πλήρης κατάλογος των μέτρων που επεξεργάστηκε το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να παρουσιαστεί αύριο στη συνεδρίαση του Euro Working Group (EWG), του οργάνου που προετοιμάζει τις συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Τα μέτρα διακρίνονται σε δύο σκέλη: (α) περικοπές δαπανών 11,8 δισ. ευρώ και (β) αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 2 δισ. ευρώ. Οσα εξ αυτών αφορούν το 2013 θα περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του νέου Προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί την προσεχή Δευτέρα στη Βουλή.
Ο κατάλογος των νέων μέτρων συνολικού ύψους 13,5 δισ. ευρώ που παραδόθηκε χθες από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στους προέδρους του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και της ΔΗΜ.ΑΡ. Φώτη Κουβέλη περιέχει πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής για μεγάλο αριθμό πολιτών. Βάσει των πληροφοριών που έγιναν γνωστές αργά χθες βράδυ:
  1. Περίπου 780.000 φορολογούμενοι που ασκούν ατομικώς εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και ελευθέρια επαγγέλματα θα φορολογούνται με συντελεστή φόρου 35% για το σύνολο των καθαρών εισοδημάτων από τις δραστηριότητες αυτές! Για όλους αυτούς τους φορολογουμένους δεν θα ισχύει πλέον το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ ούτε τα πρόσθετα αφορολόγητα ποσά για τα προστατευόμενα τέκνα όσον αφορά στα εισοδήματά τους από ατομικές επιχειρήσεις ή ελευθέρια επαγγέλματα. Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο η επιβολή του φόρου με συντελεστή 35% να ισχύσει αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2012, δεδομένου ότι τα συνολικά έσοδα που προβλέπει το «πακέτο» Στουρνάρα από την εφαρμογή νέων φορολογικών μέτρων φθάνει πλέον τα 3 δισ. ευρώ και είναι δύσκολο να καλυφθεί μόνο από τη θεσμοθέτηση ρυθμίσεων κατά της φοροδιαφυγής.
  2. Από την «προκρούστεια» κλίνη γλιτώνουν τα αναπηρικά επιδόματα. Ωστόσο, η εξαίρεση αυτή προκαλεί μια παράπλευρη απώλεια, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι η αναστολή χορήγησης του επιδόματος θέσης ευθύνης στους πολιτικούς υπαλλήλους του Δημοσίου που ασκούν καθήκοντα προϊσταμένων σε Διευθύνσεις, Τμήματα και άλλες μονάδες της Δημόσιας Διοίκησης (σχολεία, εφορίες, τελωνεία κ.λπ.) μέχρι το τέλος του 2014. Με το μέτρο πάνω από 70.000 υπάλληλοι με θέσεις ευθύνης αναμένεται να χάσουν από 100 έως και 900 ευρώ μηνιαίως.
  3. Επιβάλλεται κλιμακωτή μείωση επί του αθροίσματος κύριων και επικουρικών συντάξεων κατά 2% από τα 1.000 ευρώ ως τα 1.500 ευρώ, κατά 5% από τα 1.500 ευρώ ως τα 2.000 ευρώ και κατά 10% στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης που υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ.
  4. Καταργούνται πλήρως τα δώρα (800 ευρώ ετησίως) από κύριες και επικουρικές συντάξεις. Η εφαρμογή της μείωσης θα ξεκινήσει από το Πάσχα του 2013 και θα ολοκληρωθεί τα Χριστούγεννα του 2014. Σώζονται τα δώρα για τις συντάξεις του ΟΓΑ, πλην όμως στο σχετικό πίνακα υπάρχει εξοικονόμηση ύψους 300 εκατ. ευρώ, η οποία θα προέλθει από τη μείωση της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ. Τα 360 ευρώ γίνονται 330 ευρώ.
  5. Μειώνονται τα πολυτεκνικά επιδόματα και θεσπίζονται 3 εισοδηματικά όρια, 10.000 ευρώ, 20.000 ευρώ και 30.000 ευρώ. Οσοι έχουν εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ θα παίρνουν ολόκληρο το νέο επίδομα (30 ευρώ για το πρώτο και δεύτερο παιδί και 40 ευρώ για το τρίτο και κάθε επόμενο τέκνο). Για εισόδημα από 10.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ προτείνεται να χορηγούνται τα 2/3 του επιδόματος και για εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ να μη χορηγείται κανένα επίδομα.
  6. Διακόπτεται η χορήγηση του ΕΚΑΣ σε όσους είναι από 60 μέχρι 64 ετών και συνέχιση της καταβολής του μόνο σε όσους είναι από 65 ετών και πάνω.
  7. Δεδομένη πρέπει να θεωρείται και η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη.
  8. Μεγάλο μέρος του βάρους της δημοσιονομικής προσαρμογής θα κληθούν να σηκώσουν οι 700.000 πολιτικοί υπάλληλοι και λειτουργοί του Δημοσίου και οι περίπου 60.000 εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ. Πέρα από την κατάργηση των «υπολειμμάτων» των επιδομάτων εορτών και αδείας (συνολικές απώλειες 1.000 ευρώ ετησίως), οι μεν πολιτικοί υπάλληλοι θα πληγούν από νέες παρεμβάσεις στους βασικούς μισθούς, στα μισθολογικά κλιμάκια και στο καθεστώς των μισθολογικών ωριμάνσεων, οι δε δημόσιοι λειτουργοί οι οποίοι ανήκουν στα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια (ένστολοι, δικαστικοί, γιατροί του ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί, διπλωμάτες, αρχιερείς) προβλέπεται να υποστούν μεσοσταθμικές μειώσεις 12% στις συνολικές αποδοχές τους. Οσον αφορά στους εργαζομένους στις ΔΕΚΟ, θα μπει «μαχαίρι» στις αποδοχές τους κατά 35%-40% με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου.
  9. «Αγκάθι» εξακολουθούν να αποτελούν οι απαιτήσεις της Τρόικας για απολύσεις στο Δημόσιο. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών εμμένουν στην αποχώρηση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων με κάποιας μορφής διαθεσιμότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: