10/9/12

Πρώτα τα €11,5 δισ. και μετά διαπραγμάτευση της δόσης

Τρύπα πάνω από 3 δισ. ευρώ στο πακέτο περικοπών δαπανών των 11,5 δισ. ευρώ είδε χθες η τρόικα. Αλλά βρήκε και μία άλλη «τρύπα», στα έσοδα της τάξης των 2 δισ. ευρώ περίπου την οποία ζήτησε να «κλείσει» η ελληνική κυβέρνηση όχι με νέους φόρους αλλά με… πράξεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες , η πρώτη συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με το επιτελείο του  υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα επικεντρώθηκε μόνο σε ένα θέμα: στις περικοπές δαπανών που δεν λένε να κλειδώσουν.

Αντιθέτως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν έγινε καμία κουβέντα για το άλλο ακανθώδες θέμα: την συμφωνία για την ύφεση, το έλλειμμα και το χρέος ώστε να βγει θετική η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους και να ανοίξει ο δρόμος για την δόση των 31 δισ. ευρώ. Ούτε λόγος βέβαια περί επιμήκυνσης…

Η ηγεσία της τρόικας φέρεται να επιμένει πρώτα στο «κλείδωμα» του πακέτου, πριν ανοίξει όποιο άλλο θέμα….  Αν υπάρξει πρόοδος ενδεχομένως να «κλείσει» και νέο ραντεβού στο υπουργείο Οικονομικών την Τετάρτη. Θα φύγει το απόγευμα της Πέμπτης για Κύπρο και θα επιστρέψει στην Αθήνα με στόχο να … μείνει για να κλειδώσουν τα μέτρα και το αναθεωρημένο μνημόνιο.

Ανάλογα με την έκβαση των διαπραγματεύσεων, θα προχωρήσει και η ανακοίνωση του προσχεδίου του προϋπολογισμού που είχε προγραμματιστεί για την Παρασκευή. Πλέον, αναφέρουν αρμόδια στελέχη, το χρονοδιάγραμμα μπορεί να αλλάξει… 

Η χθεσινή συνάντηση στο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας κράτησε κάτι περισσότερο από 2 ώρες. Ωστόσο, η διαπραγμάτευση συνεχίστηκε στην αίθουσα συσκέψεων του 6ου ορόφου έως τις 10 το βράδυ από πολυπληθής (20 τον αριθμό) αποστολή τεχνικών κλιμακίων της τρόικας.

Αντικείμενο τα μέτρα και η διαπραγμάτευση θα επαναληφθεί σήμερα το πρωί, παράλληλα με την  συνάντηση της τρόικας με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση δεν είναι εύκολη:

·         Το οικονομικό επιτελείο έχει ένα εξωτερικό μέτωπο με την τρόικα και ένα εσωτερικό με τις «κόκκινες» γραμμές για τα μέτρα που θεωρούν αποδοτικά οι δανειστές (πχ χαμηλές συντάξεις, επιδόματα, δώρα) αλλά δεν δέχεται η αντιπολίτευση.

·         Στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ οι ενστάσεις είναι πολλών ειδών. Υπάρχουν μέτρα αξίας άνω των 3 δισ. ευρώ τα οποία η τρόικα δεν δέχεται ότι θα αποδώσουν. Υπάρχουν άλλα που εκτιμά ότι θα έρθουν αλλά μετά το 2014 και άρα δεν κάνουν γι αυτό το «πακέτο» και άλλα για τα οποία ζητά διευκρινήσεις. Πηγές του ΥΠΟΙΚ κατέστησαν σαφές ότι αν δεν καταφέρει να πείσει για τα μέτρα η κυβέρνηση, τότε αυτά θα απορριφθούν από την τρόικα….

·         Το μνημόνιο του Μαρτίου πέρα από το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ περικοπών δαπανών ήθελε άλλα 2,5 δισ. ευρώ αύξηση εσόδων (το σύνολο 14 δισ. ευρώ) Η τρόικα φέρεται να επιμένει η κυβέρνηση να αποδείξει ότι θα φέρει 2 δισ. ευρώ από  έσοδα στα ταμεία.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών πλέον δέχονται ότι δεν είναι εφικτή  νέα αύξηση φόρων. Θέλουν όμως αποδείξεις (με πράξεις) ότι αυτή τη φορά λεφτά από τη  φοροδιαφυγή θα έρθουν στα  ταμεία…

Το γεγονός αυτό παραδέχθηκε χθες και κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ που ασχολείται με τα έσοδα, αναφέροντας ότι πλέον οι δανειστές θέλουν αποδείξεις αξιοπιστίας για όσα υποσχόμαστε…

Δεν υπάρχουν σχόλια: