27/9/12

Πρώτα θα εγκρίνουν οι "εταίροι", μετά θα ψηφίσουμε

Η φράση του Γιάννη Στουρνάρα “το πακέτο θα έλθει για ψήφιση στη Βουλή όταν εγκριθεί από τους εταίρους”, αφήνει ανοικτό τον χρόνο της ψηφοφορίας, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που ανέφερε το Capital.gr από την προηγούμενη εβδομάδα πως η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί μετά το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου. 

Κι αυτό διότι στις επίμονες ερωτήσεις ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για «έγκριση των εταίρων» αντί «της τρόικας». 

Επιπλέον, εμφάνισε τη συμφωνία των τριών πολιτικών αρχηγών (σ.σ. όταν επιτευχθεί) ως «βάση για μία πολύ γερή διαπραγμάτευση», και όχι ως κατάληξη των πολυήμερων συζητήσεων – στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα. 

Ο νέος κύκλος διαπραγμάτευσης με την τρόικα θα ξεκινήσει την Δευτέρα. 

Ο Αντώνης Σαμαράς, πάντως, εξακολουθεί να επιμένει στο κλείσιμο της εκκρεμότητας πριν από την 8η Οκτωβρίου, ώστε η χώρα να παραστεί εκεί με “εκπληρωμένες τις υποχρεώσεις της”. 

Για το λόγο αυτό, συνεργάτες του δεν αποκλείουν την ψήφιση του πακέτου “έστω και το επόμενο Σαββατοκύριακο” – φυσικά με τη διήμερη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης, εξερχόμενος από σημερινή συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων ανέφερε ότι επετεύχθη «συμφωνία σε βασικούς άξονες».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τόνισε ότι έχουν μείνει αδιευκρίνιστες κάποιες λεπτομέρειες που αφορούν το όλο πακέτο μέτρων, ενώ πρόσθεσε ότι ο ίδιος από την πλευρά του επιμένει στη «ρήτρα αντικατάστασης» μέτρων και όχι σε ρήτρα δημοσιονομικής απόκλισης, όπως προτείνει η τρόικα. 

Ο κ. Κουβέλης ανέφερε, επίσης, ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα και η διεκδίκηση πρέπει να συνεχιστεί σε πολλαπλά πολιτικά επίπεδα και να έλθει στη Βουλή όχι απλώς ένα νομοσχέδιο με τα μέτρα, αλλά ένα «συγκεκριμένο πλαίσιο» που θα αφορά σύνολο ρυθμίσεων που θα αφορά το φορολογικό σύστημα ή τις διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις - πράγμα το οποίο φωτογραφίζει την ψήφιση των μέτρων από τη Βουλή μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου.

Την ανάγκη να αποκτήσει η συμφωνία για τα μέτρα ένα συνολικό χαρακτήρα που να προβλέπει την άμεση εκταμίευση της δόσης, μαζί με ένα κοινωνικό και αναπτυξιακό πακέτο και «κούρεμα» όχι με τους όρους που προτείνει το ΔΝΤ, αλλά με βάση τους όρους που θέτουν η Ε.Ε. και η ΕΚΤ, επεσήμανε στις δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων ο Ευ. Βενιζέλος. 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδωσε εκ νέου έμφαση στο ζήτημα της παράτασης του χρόνου προσαρμογής, σε συνδυασμό με τη «ρήτρα ανάπτυξης», όπως την ονόμασε, και «εντατική πολιτική διαπραγμάτευση».

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, εξάλλου, υπάρχουν τρία βασικά μηνύματα που στέλνει η συμφωνία των αρχηγών - δύο στους πολίτες και ένα στους Ευρωπαίους εταίρους. Πρώτον, ότι σημασία έχει η σταθερή και αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων από την κυβέρνηση, χωρίς να την ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος και με την επισήμανση ότι «κάθε άλλη διαδρομή είναι ανασφαλής και τυχοδιωκτική» (σ.σ.: αιχμή που απευθύνεται στον ΣΥΡΙΖΑ). 

Δεύτερον, ότι η προσπάθεια να αποφευχθούν τα οριζόντια και κοινωνικά άδικα μέτρα θα συνεχιστεί ως το τέλος, όπως επίσης και η προσπάθεια να είναι πραγματικά τελευταία τα μέτρα αυτά και να πιάσουν τόπο. 

Και τρίτον, ως προς την Ευρώπη, ότι θα πρέπει να κατανοήσουν οι εταίροι το μήνυμα των εκλογών του Ιουνίου - όπως είπε ο κ. Βενιζέλος - και το τι ακριβώς γίνεται με τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή στην Ελλάδα. «Μας βοηθούν, αλλά όχι όπως θα έπρεπε να μας βοηθούν. Πρέπει να αναγνωρίσουν τα επιτεύγματα του ελληνικού λαού και τις θυσίες του», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος, ζητώντας επίσης να σταματήσει άμεσα η συζήτηση για το αν η Ελλάδα είναι μέσα ή έξω από το ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: