14/9/12

Τα λαμόγια από της 25/4 ήξεραν για το φιάσκο με την αναζήτηση λογαριασμών των βουλευτών στην Ελβετία

«Μπλόκο» στο άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών που τυχόν να διατηρούν έλληνες βουλευτές στην Ελβετία βάζουν οι αρμόδιες ελβετικές αρχές επικαλούμενες το σχετικό απόρρητο.
 
Υπενθυμίζεται ότι κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, ο τότε πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος είχε ζητήσει από όλους τους βουλευτές να εξουσιοδοτήσουν την Τράπεζα της Ελλάδας και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών προκειμένου να ζητήσουν στοιχεία από τις ελβετικές αρχές για πιθανούς «αδήλωτους» τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτικών.
 
Στην ουσία κάθε βουλευτής υπέγραφε μια υπεύθυνη δήλωση στην οποία επισήμαινε ότι εξουσιοδοτεί της ελληνικές αρχές να ερευνήσουν εάν διατηρεί λογαριασμούς στην Ελβετία. Στο συγκεκριμένο αίτημα λοιπόν απάντησαν οι Ελβετοί ξεκαθαρίζοντας ότι το εθνικό τους νομικό καθεστώς δεν τους επιτρέπει να παράσχουν τα συγκεκριμένα στοιχεία. Υπο αυτά τα δεδομένα η «επιχείρηση κάθαρσης» που στήθηκε από τους βουλευτές οδηγήθηκε σε μεγαλοπρεπές φιάσκο.


"Όπως έχουμε ήδη απαντήσει με e-mail μας της 25ης Απριλίου και 11ης Μαΐου 2012, δεν είναι πολιτική της Ένωσης Ελβετών Τραπεζιτών να προωθεί αιτήσεις με τέτοιο γενικό περιεχόμενο στο σύνολο των μελών της. Μέλη του Κοινοβουλίου, μπορούν να απευθυνθούν απευθείας στις τράπεζές τους σε περίπτωση που διατηρούν λογαριασμό στην Ελβετία. Οι ελβετικές τράπεζες ωστόσο, δεν είναι υποχρεωμένες να εκδώσουν διαβεβαιώσεις πως ένα συγκεκριμένο πρόσωπο δεν διατηρεί λογαριασμό σ' αυτές. Μάλιστα, η πολιτική ορισμένων τραπεζών, ενδεχομένως είναι να μην εκδίδουν τέτοιες αρνητικές διαβεβαιώσεις" αναφέρεται στην απάντηση της Ένωσης, που εκδόθηκε την 24η Ιουλίου 2012, πρωτοκολλήθηκε στη Βουλή τρεις μέρες αργότερα και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: