14/9/12

Στο βαθύ κόκκινο οι μονάδες ψυχικής υγείας

Έξι μήνες απλήρωτοι οι εργαζόμενοι. Οφειλές ενοικίων δέκα μηνών. Δεκάδες αγωγές εξώσεως. Χρέη οκτώ μηνών προς τους προμηθευτές τροφίμων και ιατρικών υλικών. Ανεξόφλητοι λογαριασμοί ΔΕΚΟ. 

Έτσι περιγράφει την παρούσα οικονομική κατάσταση των 216 μονάδων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και ψυχικής υγείας ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου «Αργώ» Μενέλαος Θεοδωρουλάκης. Όπως εξηγεί στο Capital.gr, αυτή τη στιγμή οι υποχρεώσεις των μονάδων ψυχικής υγείας (που λειτουργούν στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψυχαργώς» και αποκλειστικά με κρατική επιχορήγηση) αγγίζουν τα 26 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να φτάσουν τουλάχιστον τα 45 εκατ., και προειδοποιεί για τεράστια κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση. 

Οι εκπρόσωποι του δικτύου «Αργώ» συναντήθηκαν με την υφυπουργό υγείας, αρμόδια σε θέματα ψυχικής υγείας, Φωτεινή Σκοπούλη, η οποία όμως επικαλέστηκε σοβαρή υστέρηση κονδυλίων. Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρουλάκη, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας έχει δείξει μέχρι στιγμής «παγερή αδιαφορία» στο θέμα της χρηματοδότησης των μονάδων υγείας. Ενδεικτικό είναι πως η εγκεκριμένη χρηματοδότηση των μονάδων ψυχικής υγείας, που λειτουργούν με ευθύνη 65 φορέων-ΝΠΙΔ, είναι μειωμένη κατά 50% σε σχέση με την περσινή: πιο συγκεκριμένα, το ποσό της κρατικής χρηματοδότησης, από 80 εκατ. το 2011 μειώθηκε φέτος στα 40 εκατ. 

Εκτός όμως από τις λειτουργικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μονάδες, το τελευταίο διάστημα έχει ανακύψει έντονο πρόβλημα αναφορικά με τη σίτιση των ασθενών. Πολλοί προμηθευτές, στην πλειονότητα τους απλήρωτοι από την αρχή του χρόνου, δηλώνουν αδυναμία να εφοδιάζουν τις μονάδες με τρόφιμα εάν δεν καλυφτεί τουλάχιστον ένα μέρος των οφειλών. Καθυστέρηση υπάρχει και στην εξόφληση των λογαριασμών ΔΕΚΟ, οι οποίοι πληρώνονται μονίμως έπειτα από διακανονισμό. 

Σε περίπτωση λοιπόν που δεν υπάρξει οικονομική ενίσχυση των μονάδων υγείας, κινδυνεύουν να μείνουν στον αέρα όχι μόνο οι 1.600 τουλάχιστον ψυχικά ασθενείς που φιλοξενούνται στις μονάδες, αλλά και οι 3.000 εργαζόμενοι που απασχολούνται σε αυτές. Επίσης, δεν θα μπορούν να καλυφθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε 35.000 λήπτες. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου «Αργώ», σε περίπτωση που δεν δοθεί λύση στο θέμα της υποχρηματοδότησης των μονάδων ψυχικής υγείας, τότε θα απαιτηθεί η εφαρμογή των προβλέψεων περί μεταβίβασης της ευθύνης λειτουργίας των μονάδων από τους φορείς στο υπουργείο υγείας. 

Οι εργαζόμενοι στις μονάδες προχωρούν σε επίσχεση εργασίας από 1 Οκτωβρίου, ζητώντας την εξόφληση όλων των δαπανών του πρώτου εννεάμηνου του 2012 και την πλήρη κάλυψη των προϋπολογισμών για το υπόλοιπο του έτους. Την Τρίτη μάλιστα αναμένεται να συναντηθούν και με τον υπουργό υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: