6/9/12

Απεριόριστες αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ


Στην ανακοίνωση του πολυαναμενόμενου προγράμματος αγοράς ομολόγων προχώρησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, διαβεβαιώνοντας ότι θα αποτελέσει ένα «άκρως αποτελεσματικό στήριγμα» για τα υπερχρεωμένα κράτη της ευρωζώνης.
Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ συμφώνησε στις «λεπτομέρειες των ανοιχτών νομισματικών συναλλαγών (outright monetary transactions)», όπως δήλωσε ο κ. Ντράγκι στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Φραγκφούρτη.
Το νέο πρόγραμμα απεριόριστων αγορών ομολόγων, το οποίο απευθύνεται στη δευτερογενή αγορά, «θα διασφαλίζει τη διάδοση της νομισματικής πολιτικής σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης» και αποσκοπεί στη χαλιναγώγηση του κόστους δανεισμού των κρατών που πλήττονται περισσότερο από την κρίση.
Όπως διαβεβαίωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, το νέο πρόγραμμα θα εξαλείψει τις στρεβλώσεις στην αγορά ομολόγων και θα διασκεδάσει τις «αβάσιμες» ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με τη μη αναστρεψιμότητα της ευρωζώνης.
Το νέο πρόγραμμα θα αποτελέσει «ένα άκρως αποτελεσματικό στήριγμα ενάντια σε οποιαδήποτε καταστροφολογικά σενάρια». «Παραμένουμε αυστηρά εντός των ορίων των αρμοδιοτήτων μας», επισήμανε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.
Όσον αφορά στις τεχνικές λεπτομέρειες του προγράμματος, η ΕΚΤ απεμπολεί το καθεστώς προτιμητέου πιστωτή για τα κρατικά ομόλογα που θα αγοράσει στο πλαίσιο αυτού. Το συγκεκριμένο προνόμιο απολάμβανε η ΕΚΤ στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με αποτέλεσμα οι ιδιώτες επενδυτές να υποστούν μεγάλες ζημίες ενώ οι τίτλοι της ΕΚΤ δεν επηρεάστηκαν.
Αν και η ΕΚΤ δεν κατοχυρώνει βάσει νομοθεσίας καθεστώς προτιμητέου πιστωτή, το προηγούμενο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ενέτεινε τις ανησυχίες ότι οι επενδυτές θα υποστούν νέο πλήγμα εάν η ΕΚΤ αποφάσιζε να παρέμβει με ίδιο τρόπο σε ομόλογα άλλης χώρας.
Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Ντράγκι, τα ομόλογα που θα αγοράσει η ΕΚΤ στο πλαίσιο του νέου προγράμματος θα αντιμετωπίζονται «επί ίσοις όροις» (pari passu) με αυτά των ιδιωτών επενδυτών.
Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε νωρίτερα να διατηρήσει το βασικό επιτόκιο αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,75%.
«Παραμένει αδύναμη η ανάπτυξη στην ευρωζώνη»
Ο κ. Ντράγκι ανέφερε, μεταξύ άλλων, στη συνέντευξη Τύπου πως η ανάπτυξη στην ευρωζώνη παραμένει αδύναμη και προειδοποίησε πως η ανάκαμψη της οικονομίας θα είναι σταδιακή.
Επανέλαβε, παράλληλα, πως το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο και κάλεσε τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να είναι έτοιμες να ενεργοποιήσουν τους μηχανισμούς διάσωσης EFSF και ESM, όταν, όπως είπε, υπάρχουν εξαιρετικά επείγουσες καταστάσεις όπως αυτή στην Ελλάδα.
«Προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, οι πολιτικοί στην ευρωζώνη θα πρέπει να προχωρήσουν με μεγάλη αποφασιστικότητα στη δημοσιονομική προσαρμογή, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα», δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΚΤ, η οικονομία στην ευρωζώνη θα συρρικνωθεί φέτος περισσότερο από ό,τι προβλεπόταν αρχικά. Ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί φέτος μεταξύ -0,6% και -0,2% και το 2013 μεταξύ -0,4% και +1,4%.
Όσον αφορά στον πληθωρισμό, η ΕΚΤ εκτιμά ότι θα παραμείνει πάνω από το 2% το 2012. «Λόγω των υψηλών τιμών ενέργειας και της αύξησης των έμμεσων φόρων σε κάποιες χώρες της ευρωζώνης, τα ποσοστά του πληθωρισμού αναμένεται να παραμείνουν πάνω από το 2% καθ' όλη τη διάρκεια του 2012, για να υποχωρήσουν ξανά κάτω από αυτό το επίπεδο κατά τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς», είπε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.
Η τράπεζα έχει στόχο να διατηρείται το ποσοστό του πληθωρισμού ελαφρώς χαμηλότερα του 2%. Ωστόσο, προβλέπει αύξηση των τιμών κατά 2,5% το 2012 και αύξησή τους κατά 1,9% το 2013.
Μειώνονται οι αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων
Μετά τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι, τα γερμανικά κρατικά ομόλογα διεύρυναν τις απώλειές τους ενώ πτώση σημείωσαν οι αποδόσεις των ισπανικών κρατικών ομολόγων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters, τα futures των γερμανικών Bunds υποχώρησαν στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 140,27. Εν τω μεταξύ, οι αποδόσεις των ισπανικών 10ετών ομολόγων υποχωρούσαν σχεδόν κατά 30 μονάδες βάσης στο 6,16%, ενώ οι αποδόσεις των διετών ομολόγων κινούνταν σταθεροποιητικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: