31/3/11
Μειώθηκε κατά 14,8% ο όγκος πωλήσεων στο λιανεμπόριο
Μείωση 14,8% σημείωσε ο Δείκτης Όγκου στο Λιανικό Εμπόριο, χωρίς τα καύσιμα, τον Ιανουάριο του 2011 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2010, έναντι αύξησης 5,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2010 προς το 2009.
Ο Δείκτης Όγκου, με τα καύσιμα, μειώθηκε κατά 16,0%, έναντι αύξησης 6,0% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2010 προς το 2009.
Ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών, χωρίς τα καύσιμα σημείωσε μείωση 13,3% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, έναντι αύξησης 5,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2010 προς το 2009.
Ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών, με τα καύσιμα, υποχώρησε κατά 10,5%, έναντι αύξησης 8,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2010 προς το 2009.
Moody's: Προειδοποίηση για νέες υποβαθμίσεις
Ανοιχτό αφήνει η Moody's το ενδεχόμενο νέων υποβαθμίσεων υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης μετά τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της Ε.Ε.
«Με δεδομένες αυτές τις εξελίξεις, οι αξιολογήσεις μας για τις χώρες της ευρωζώνης θα καθορίζονται από τρεις υποθέσεις που επιβεβαιώθηκαν από τις ανακοινώσεις της Παρασκευής: έλλειψη στήριξης φερεγγυότητας, διακριτή πιθανότητα αναδιάρθρωσης χρεών και άλλων μορφών κρατικής χρεοκοπίας, και η εκτίμησή μας πως οι συνθήκες χρηματοδότησης θα παραμείνουν δύσκολες», τονίζει ο οίκος σε ανακοίνωσή του.
Τόσο η Fitch όσο και η Standard & Poor's ανέφεραν αυτή την εβδομάδα, ότι οι αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών για το μόνιμο ταμείο διάσωσης (ESM) είναι αρνητικές για τους ιδιώτες ομολογιούχους διότι προβλέπουν αναδιάρθρωση κρατικών χρεών.
Η υποβάθμιση της Ελλάδας και της Πορτογαλίας από την S&P νωρίτερα αυτή την εβδομάδα προκάλεσε την αντίδραση των Βρυξελλών αλλά και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ , το οποίο αναφέρει σε έκθεσή του ότι οι υποβαθμίσεις υπονομεύουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής.
Πλήρη οικονομικά στοιχεία ζητεί η τρόικα
Η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου, των πρόσθετων μέτρων ύψος 1,8 δισ. ευρώ το 2011, αλλά και των τελικών στοιχείων για το έλλειμμα του 2010, αναβάλλει και την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα για το έλεγχο των δημοσιονομικών μέτρων των επόμενων ετών.
Ο έλεγχος του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου, που θα περιλαμβάνει μέτρα 22 δισ. ευρώ μέχρι και το 2014, αλλά και η πορεία της εξέτασης των πρώτων στοιχείων για το 2011, ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει από τη Δευτέρα.
Η διάρκεια της επίσκεψης
Η επίσκεψη αναμένεται να διαρκέσει από 2 έως και 4 ημέρες, ανάλογα με την πρόοδο των συνομιλιών. Ο κάθε διεθνής οργανισμός που συμμετέχει με τον ένα ή τον άλλον τρόπο στο μηχανισμό του οικονομικού προγράμματος (Ε.Ε., ΔΝΤ ΕΚΤ) θα στείλει, αυτή τη φορά, από δύο εκπροσώπους, συν έναν επικεφαλής, χωρίς να έχει προηγηθεί η έλευση τεχνικών κλιμακίων, όπως στις επισκέψεις που αφορούν την αξιολόγηση του μνημονίου.
Μαζί με το μεσοπρόθεσμο σχέδιο, οι τρεις οργανισμοί ζήτησαν να έχουν και μια ενημέρωση για τη βάση της επόμενης φάσης του μνημονίου, που είναι η δημοσιονομική προσαρμογή για το 2011. Μαζί βέβαια θέλουν να κλείσουν και τα νέα μέτρα ύψους 1,8 δισ., που θέλουν να ληφθούν «προληπτικά» τόσο η Ε.Ε. όσο και το ΔΝΤ.
Διαβούλευση
Μάλιστα, ζήτησαν να έχουν μια πρώτη γραπτή ενημέρωση για όλα, πριν από το ταξίδι τους στην Ελλάδα, πράγμα που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει.
Ως γνωστόν, όμως, το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο βρίσκεται ακόμη σε διαβούλευση μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των υπόλοιπων υπουργείων που θα πρέπει να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τα μέτρα της τριετίας.
Από την άλλη μεριά, ο δημοσιονομικός σχεδιασμός για το τρέχον έτος καθυστερεί για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι ακόμη δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για τις πηγές των νέων εσόδων ή περικοπές δαπανών ύψους 1,8 δισ. που ζητούν οι δύο βασικοί δανειστές της Ελλάδας.
Ο δεύτερος είναι ότι αναμένεται να αλλάξει έστω και λίγο η «βάση» προσδιορισμού δεδομένων, λόγω αναθεώρησης προς τα πάνω του ελλείμματος του προηγούμενου χρόνου.
Συγκεκριμένα, οι αποκλίσεις που υπήρξαν τόσο στα αποτελέσματα των ασφαλιστικών ταμείων (προέκυψε έλλειμμα 900 εκατ. ευρώ έναντι εκτιμήσεων για πλεόνασμα 500 εκατ. ευρώ), αλλά και μικρότερες αποκλίσεις σε άλλους φορείς της Κεντρικής Κυβέρνησης, ανέβασαν το ύψος του ελλείμματος για τον προηγούμενο χρόνο, στην περιοχή του 10% του ΑΕΠ.
Το ακριβές έλλειμμα
Η ακριβής αποτύπωση του ελλείμματος είναι θέμα της ανεξάρτητης πλέον Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η οποία θα πρέπει να στείλει, όπως οφείλει σήμερα, στη Eurostat τη δική της εκτίμηση για το έλλειμμα του 2010, που το προσδιορίζει να ξεπερνά το 10% του ΑΕΠ.
Από την άλλη μεριά, όμως, πηγές του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους διαβεβαίωναν ότι το έλλειμμα αυξάνεται κατ' ανώτερο στο 9,9% του ΑΕΠ.
Η τρόικα των ελεγκτών είχε επισημάνει τις αποκλίσεις από την αξιολόγηση που έκανε τον περασμένο Φεβρουάριο για την τέταρτη δόση του δανείου, αλλά έμεινε στην επίσημη πρόβλεψη για το έλλειμμα που υπήρχε στο μνημόνιο.
30/3/11
Νομοσχέδιο «ασπίδα» για την προστασία των ζώων
Δεκαοκτώ ουσιώδεις νέες ρυθμίσεις σχετικά με το γενικότερο καθεστώς προστασίας των ζώων επιφέρει το Σχέδιο Νόμου «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό», που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο.
Στόχος του προτεινόμενου νομοσχεδίου είναι η περαιτέρω συμπλήρωση, βελτίωση, επικαιροποίηση και ο εκσυγχρονισμός της υφιστάμενης νομοθεσίας, ώστε η προστασία των ζώων στη χώρα μας να καταστεί πιο ουσιαστική και αποτελεσματική.
Το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τίθεται σε δημόσια διαβούλευση στην ιστοσελίδα . Η διαδικασία διαβούλευσης θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 15 Απριλίου 2011.
Αναλυτικά οι ρυθμίσεις:
1. Απαγορεύεται η συμμετοχή κάθε είδους ζώου σε τσίρκο ή άλλο παρεμφερές δημόσιο θέαμα, καθώς και οποιαδήποτε δημόσια έκθεση ζώου για κερδοσκοπικό σκοπό. Απαγορεύεται η συμμετοχή ακρωτηριασμένων ζώων σε εκθέσεις.
2. Δημιουργείται στο ΥπΑΑΤ, η Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους που θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο διαχείρισης των ζώων συντροφιάς.
3. Καθίσταται υποχρεωτική η ηλεκτρονική σήμανση για τους προς πώληση σκύλους και γάτες. Καθίσταται επίσης υποχρεωτική η ηλεκτρονική σήμανση για όλες ανεξαίρετα τις γάτες και τους σκύλους δεσποζόμενους και αδέσποτους (που περισυλλέγονται)
4. Δεν χορηγείται άδεια για κυνήγι σε κυνηγό που δεν έχει σημάνει τον κυνηγετικό σκύλο του.
5. Απαγορεύεται η είσοδος στην Ελλάδα, ζώων συντροφιάς που δεν έχουν σημανθεί ηλεκτρονικά.
6. Ομοίως απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο δημοσίευση/γνωστοποίηση αγγελιών για υιοθεσία ή δωρεάν παραχώρηση κλπ ζώων συντροφιάς, αν δεν αναφέρεται και ο αριθμός ηλεκτρονικής σήμανσης.
7. Καθορίζονται οι συγκεκριμένοι κανόνες ευζωίας που πρέπει να τηρούνται από τους ιδιοκτήτες των ζώων συντροφιάς.
8. Δημιουργείται ένα οργανωμένο σύστημα περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων σε κάθε Δήμο, σε συνεργασία με Φιλοζωικές Ενώσεις και Σωματεία.
9. Προβλέπεται η δυνατότητα των φιλοζωικών σωματείων να συμμετέχουν ενεργητικά στο πλευρό των Δήμων σε όλο το πλαίσιο προστασίας των ζώων.
10. Όλα τα αδέσποτα που περισυλλέγονται, σημαίνονται, στειρώνονται και περιθάλπονται.
11. Θεσμοθετείται η ευθύνη του Δήμου για κάθε βλάβη ή ζημία που προκαλείται σε τρίτους από τα αδέσποτα ζώα.
12. Τα δημοτικά καταφύγια αδέσποτων ζώων, αποτελούν χώρους προσωρινής και όχι μόνιμης παραμονής των αδέσποτων ζώων και στα καταφύγια αυτά παρέχεται η αναγκαία ιατρική περίθαλψη στα ζώα που έχουν ανάγκη.
13. Η επαναφορά των αδέσποτων ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον, γίνεται με συγκεκριμένους περιορισμούς, ως προς την επανατοποθέτησή τους, μη επιτρεπομένης της επαναφοράς σε περιοχές με νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας, λιμάνια , αεροδρόμια σε αρχαιολογικούς χώρους καθώς και σε χώρους υψηλής τουριστικής επισκεψιμότητας.
14. Οι στειρώσεις στις οποίες υποβάλλονται τα αδέσποτα ζώα γίνονται από κτηνίατρους, ακόμα και σε κινητές μονάδες άσκησης κτηνιατρικών πράξεων μετά από σχετική άδεια, ενώ στειρώσεις μπορούν να γίνονται δωρεάν και από εθελοντές αλλοδαπούς κτηνίατρους.
15. Η κακοποίηση και η βάναυση μεταχείριση των ζώων τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μη εξαγοράσιμη και χρηματική ποινή μέχρι 30.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το διοικητικό πρόστιμο.
16. Προβλέπονται συμπληρωματικά μέτρα προστασίας των ζώων, με πρόβλεψη πολύπλευρης παρέμβασης του Εισαγγελέα και προσωρινής ή οριστικής αφαίρεσης του ζώου από τον παραβάτη.
17. Προβλέπεται η δυνατότητα μεταφοράς μικρών ζώων συντροφιάς με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, υπό την προϋπόθεση ότι είναι τοποθετημένα σε ασφαλή κλωβό μεταφοράς και συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη τους ή τον κάτοχο.
18. Τέλος, προβλέπεται αυστηροποίηση τόσο των ποινικών κυρώσεων, όσο και των διοικητικών προστίμων για τους παραβάτες, που γίνονται ακόμα πιο αυστηρές σε περίπτωση υποτροπής, προκειμένου να υπάρχει ένα πλήρες, αναλογικό, αποτρεπτικό και αποτελεσματικό σύστημα κυρώσεων.
ν/σ που προωθεί το υπουργείο Υγείας. «Αυτόματα» δωρητής οργάνων κάθε έλληνας πολίτης!
Σχέδιο νόμου που προβλέπει ότι κάθε έλληνας πολίτης είναι δωρητής οργάνων, αν δεν έχει δηλώσει την άρνηση του στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, προωθεί το υπουργείο Υγείας.
Παράλληλα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, επιτρέπεται η αφαίρεση οργάνων να γίνεται και σε ιδιωτικές κλινικές, εφόσον έχουν πάρει άδεια του υπουργού Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.
Μέχρι τώρα, επιτρεπόταν η αφαίρεση οργάνων σε ιδιωτικές κλινικές μόνο από ομάδα κέντρου μεταμόσχευσης δημοσίου νοσοκομείου. Η αδεία θα ισχύει για 3 χρόνια και θα ανανεώνεται μετά από επανέλεγχο.
Ποιος πρώην υπουργός έχει 178 εκατ. ευρώ; Αλογοσκούφη γερά πάρτους τα μυαλά
Σε εκτενή έρευνα οδηγείται η επιτροπή πόθεν έσχες της Βουλής αναφορικά με τον πρώην υπουργό που φέρεται να έχει 178 εκ. ευρώ στους λογαριασμούς του.
Η επιτροπή θα ζητήσει από το ΣΔΟΕ όλα τα στοιχεία για την εν λόγω υπόθεση, μετά τα δημοσιεύματα των προηγούμενων εβδομάδων που έκαναν λόγο για «γαλάζιο πρώην υπουργό, σε λογαριασμούς του οποίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό βρέθηκαν 178 εκ ευρώ μετά από έρευνες του ΣΔΟΕ».
Ήδη αρκετοί βουλευτές έχουν ζητήσει επιτακτικά να εντοπιστεί ο εν λόγω πολιτικός, τονίζοντας ότι η υπόθεση πρέπει να διαλευκανθεί γιατί τέτοια δημοσιεύματα αμαυρώνουν σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο στη συνείδηση των πολιτών.
Άρχισαν οι κατασχέσεις απαιτήσεων για οφειλέτες εις χείρας τρίτων, του Δημοσίου
Τα πρώτα αποτελέσματα στο πλαίσιο των διαδικασιών κατασχέσεων απαιτήσεων για πλήθος οφειλετών εις χείρας τρίτων, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.
Συγκεκριμένα, η πρώτη κατάσχεση επιβλήθηκε εις χείρας μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ στις 18 Μαρτίου 2011 και όπως διευκρινίζει το υπουργείο, αφορούσε σε 290 προμηθευτές της - οφειλέτες του ελληνικού Δημοσίου με οφειλές συνολικού ύψους 28.499.301 ευρώ.
Η εταιρεία κατέθεσε θετική δήλωση στις 28 Μαρτίου 2011 και θα καταβάλει άμεσα ποσό 1.100.059 ευρώ για εξόφληση τρεχουσών υποχρεώσεων της, σε πίστωση μέρους των οφειλών 86 οφειλετών και για εξόφληση οφειλών 42 από αυτές. Επίσης, με τη δήλωση της η εταιρεία δεσμεύεται να αποδίδει στο μέλλον και κάθε άλλο ποσό που θα γεννηθεί από την συνεργασία της με τους 290 οφειλέτες αυτούς και μέχρις εξοφλήσεως των υποχρεώσεων κάθε ενός από αυτούς.
Επιπρόσθετα, στις 24 Μαρτίου 2011 επιβλήθηκε δεύτερη κατάσχεση εις χείρας άλλης μεγάλης αλυσίδας, που αφορά σε 302 προμηθευτές της - οφειλέτες του ελληνικού Δημοσίου με οφειλές συνολικού ύψους 38.127.101 ευρώ.
Με λίγα λόγια, οι πολιτικοί προϊστάμενοι & γραμματείς κατάλαβαν την απόλυτη ανικανότητα των υφισταμένων τους εφοριακών να εισπράξουν και υποχρεώνουν τις μεγάλες εταιρίες λιανικής πώλησης τροφίμων να αποδίδουν στο δημόσιο τα χρέη των προμηθευτών τους.
29/3/11
Καφενείον η ΩΡΑΙΑ ΕΛΛΑΣ. Αντί να αυτοκτονήσουν, επιλέγουν το στραγγαλισμό της χώρας…
Η κυβέρνηση μετά τον «θρίαμβο» της συνόδου κορυφής εστιάζει το ενδιαφέρον στις μεταρρυθμίσεις. Την επόμενη εβδομάδα έρχεται η τρόικα και πρέπει να παρουσιάσουμε τα πεπραγμένα, που δεν είναι και ενθαρρυντικά…
Τα έσοδα έχουν εκτροχιαστεί εκτός στόχων, οι αποκρατικοποιήσεις κινούνται μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης(μεταξύ υπουργών και συνδικαλιστών, καταπατητών δημόσιας περιουσίας αμφοτέρων) που διαμηνύουν πως πάνω από τα πτώματά τους θα πουληθούν ΔΕΚΟ και της σκανδαλολογίας που έχει ξεκινήσει πριν ξεκινήσουν οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος…
Για την πρόσφατη μεταρρύθμιση του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, γελάνε και οι πέτρες, αφού οι πτυχές που έμειναν κλειστές είναι περισσότερες από αυτές που άνοιξαν…
Το πολιτικό σκηνικό
Καθώς το πολιτικό σκηνικό της χώρας κυριαρχείται από το σύστημα της πελατείας και της διαφθοράς, είναι δύσκολο να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις που θα βγάλουν τη χώρα από το αδιέξοδο.
Με ποιο τρόπο, πολιτικοί που έχουν αναδειχτεί και υπάρχουν μόνο χάριν των πελατειακών σχέσεων, θα ανατρέψουν το σκαμνί πάνω στο οποίο κάθονται. Ήτοι, θα μειώσουν τον πληθυσμό στο δημόσιο τομέα και θα πάρουν τις ΔΕΚΟ από τα νύχια των συνδικαλιστικών συντεχνιών που τις λυμαίνονται;
Αντί να αυτοκτονήσουν πολιτικά οι ίδιοι, επιλέγουν τον αργό στραγγαλισμό της χώρας…
Η διαφθορά…
Με ποιο τρόπο πολιτικοί που στη συντριπτική τους πλειοψηφία υπάρχουν και χάριν της διαφθοράς και του μαύρου χρήματος, θα τιμωρήσουν συναδέλφους τους που βούτηξαν τα δάχτυλα λίγο πιο βαθιά στο «μέλι»; Κραυγαλέες περιπτώσεις πολιτικών που έχουν εμπλακεί σε μίζες κυκλοφορούν ελεύθεροι εκβιάζοντας πως αν θιγούν θα ανοίξουν το στόμα τους και για τους υπόλοιπους…
Πόσο, μάλλον που ολόκληρα κόμματα απειλούν για τη συναίνεση και τη γενικότερη πολιτική τους γραμμή με βάση το, αν θα παραπεμφθούν ή όχι στελέχη τους που εμπλέκονται σε σκάνδαλα.
Η πολιτική ηγεσία της χώρας δεν είναι απλά μικρότερη των περιστάσεων, είναι ολίγιστη, όπως λέει και ο καθηγητής κ. Γιανναράς.
Η κοινωνική οργή
Όλα αυτά εντείνουν την κοινωνική οργή και δημιουργούν ευήκοα ώτα σε μια εξωσυστημική κριτική που αμφισβητεί την ικανότητα του δημοκρατικού πολιτεύματος να δίνει λύσεις και να αυτοκαθάρεται.
Δεν αναφέρομαι, στις αριστερές φλυαρίες για εξωσυστημική κριτική, καθώς η αριστερά σύσσωμη στη χώρα μας είναι πιο συστημική από το σύστημα, αφού βιοπορίζεται από το δημόσιο χρήμα τόσο η ηγεσία όσο, το σύνολο του στελεχιακού της δυναμικού και ένα σημαντικό μέρος της βάσης που παρεπιδημεί σε θέσεις εργασίας του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα…
Στα συνδικάτα όλων των ΔΕΚΟ η αριστερά συγκεντρώνει υπερδιπλάσια ποσοστά από ό,τι στο σύνολο του εκλογικού σώματος…
Αναφέρομαι στη δημιουργία θυλάκων πραγματικής εξωσυστηματικής κριτικής όχι κατ΄ ανάγκην με τις ιδεολογικές μπαρούφες που άπτονται της συνομωσιολογίας, όσο της λείανσης εκείνων των χαρακτηριστικών της κοινωνίας που δημιουργούν ανοχές στην ανομία, τη βία και τέλος το κοινό έγκλημα.
Αφού όλοι κλέβουν, γιατί να μην κλέβω και εγώ… Άλλοι κλέβουν τον φορολογούμενο, άλλοι το κράτος και εγώ θα κλέψω όποιον μπορώ.
Όλα αυτά δείχνουν ότι έχουμε δρόμο ακόμη μέχρι να βγούμε από την κρίση.
Καθώς για πολλές δεκαετίες στο μέλλον κανείς δεν θα θέλει να μας δανείσει, εκτός από τους φορολογούμενους της ΕΕ και του ΔΝΤ που γκρινιάζουν αλλά υποκύπτουν στις αποφάσεις των κυβερνήσεών τους, αργά ή γρήγορα οι κάνουλες θα αρχίσουν να στερεύουν και αυτά που θα έρεπε να κάνουμε σε τριάντα χρόνια και δεν τα κάναμε, πήραμε παράταση να τα κάνουμε σε τρία χρόνια και δεν τα κάνουμε, οπότε κάποια στιγμή προσεχώς θα αναγκαστούμε από τις περιστάσεις να τα κάνουμε σε τρεις μήνες όταν θα μας αφαιρέσουν το δίκτυ προστασίας…
Υποβάθμισε Ελλάδα - Πορτογαλία η S&P
Στην υποβάθμιση της αξιολόγησής του για την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες, αλλά και της Πορτογαλίας κατά μία βαθμίδα προχώρησε ο οίκος Standard & Poor's.
Συγκεκριμένα, ο οίκος υποβάθμισε την αξιολόγησή του για την Ελλάδα σε 'BB-' από 'BB+' και για την Πορτογαλία σε 'ΒΒΒ-' από 'ΒΒΒ'.
Η S&P εκτιμά ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί μάλλον να προσφύγει στον μηχανισμό διάσωσης της ευρωζώνης και μετά το 2013, ενώ προειδοποιεί ότι πιθανόν να προχωρήσει και σε νέα υποβάθμιση της Ελλάδας κατά μία ή δύο βαθμίδες, αν χειροτερέψουν τα δημοσιονομικά της χώρας.
Στις 2 Μαρτίου η S&P είχε προειδοποιήσει για πιθανή υποβάθμιση των αξιολογήσεών της για την Ελλάδα και την Πορτογαλία, εξαιτίας των ανησυχιών για την επίδραση που θα έχει το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης στους κατόχους χρέους των δύο χωρών.
Την χθεσινή συνέντευξη του Αλέκου Παπαδόπουλου όποιος δεν την είδε ας την δει.
Καλά τα λέει αλλά, οι τύψεις & οι ερινύες είναι εμφανείς. Συμπέρασμα, όταν αποφασίσεις να κάνεις κάτι, κάνετο σωστά γιατί αλλιώς θα τρέχεις να δίνεις συνεντεύξεις εδώ & κει για να πείσεις τους γύρω σου πόσο καλά έκανες την δουλεία σου. Το πρόβλημα είναι το παρελθόν, που αρχίζει μετά την μεταπολίτευση και οξύνετε από το '81 & μετά. Όλοι οι εργαζόμενοι σε ποσοστό 99%, στις εφορίες, πολεοδομίες, υπουργεία, νομαρχίες κτλ. είναι άχρηστοι & φυσικά τώρα ΔΕΝ μπορείς να το ξανακτίσεις από την αρχή όπως λέει ο πρώην υπουργός. Πρέπει να το ισοπεδώσεις με σταλινικού τύπου εκκαθαρίσεις, αλλά τέτοια πράγματα δεν γίνονται, οπότε η τύχη & οι ξένες δυνάμεις θα ξαναδιαμορφώσουν την χώρα.
Προτείνω να διαβάσουν όλοι τον ηγεμόνα του Niccolo Macchiavelli, για να αντιληφθούν ποιους οι Ευρωπαίοι θα δίνουν στο μέλλον στους νέους τους, ως παράδειγμα προς αποφυγήν.
http://www.skai.gr/player/TV/?MMID=212504
Τρέχουν τα «κόκκινα» δάνεια
Με αυξανόμενη ταχύτητα, παρά το φρένο των μαζικών αναχρηματοδοτήσεων, τρέχουν τους τελευταίους μήνες τα «κόκκινα» δάνεια στην Ελλάδα και οι τραπεζίτες ευελπιστούν ότι ο ρυθμός αύξησής τους θα επιβραδυνθεί στο β΄ μισό του έτους, πριν απειληθούν κρίσιμα όρια.
Ο συνολικός δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) για το 2010
εκτιμάται ότι έσπασε το 11% και τα «κόκκινα» δάνεια, σε απόλυτο νούμερο, υπερέβησαν τα 28 δισ. ευρώ.
Μέσα στο 2010 οι επισφάλειες αυξήθηκαν, δηλαδή, κατά τουλάχιστον 3,3% (7,7% στις 31/12/2009), με τον υψηλότερο ρυθμό της τελευταίας τριετίας, και παρά το γεγονός πως οι τράπεζες αναχρηματοδότησαν έως και το 20% του χαρτοφυλακίου χορηγήσεών τους.
Η κατάσταση επιδεινώθηκε, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, στο α΄ τρίμηνο της φετινής χρονιάς γιατί η ύφεση ήταν μεγαλύτερη από τις επίσημες προβλέψεις της κυβέρνησης.
O συνολικός δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων αυξήθηκε, με βάση πληροφορίες, κατά 1% περίπου, ποσοστό που κατανέμεται ισομερώς στις επιμέρους κατηγορίες δανείων. Η αυξητική τάση εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και στο δεύτερο τρίμηνο του 2011 και οι τραπεζίτες προσδοκούν πως στη συνέχεια ο ρυθμός δημιουργίας νέων δανείων σε καθυστέρηση θα σταθεροποιηθεί.
Οι επτά μεγαλύτερες ελληνικές και κυπριακές τράπεζες (ΕΤΕ, Alpha, Eurobank, Πειραιώς, ΑΤΕ, Κύπρου και MPB) αναμένεται να εμφανίσουν σε επίπεδο ομίλων αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων φέτος, σύμφωνα με αναλυτές, κατά 27%. Στο εν Ελλάδι χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων, όμως, η αύξηση, με βάση τις εκτιμήσεις των ίδιων των τραπεζών, που έχουν δημοσιοποιηθεί, θα φτάσει έως και το 31%!
Το 2012 βλέπουν κορύφωση οι τραπεζίτες
Η διοίκηση της Εθνικής, στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές μετά τα αποτελέσματα της χρήσης 2010, εκτίμησε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του χαρτοφυλακίου χορηγήσεών της στην Ελλάδα θα διαμορφωθούν στο 11% φέτος από 8,4% το 2010, σημειώνοντας άνοδο 30,95%.
Σύμφωνα με την ίδια, τα μη εξυπηρετούμενα θα ανέλθουν στο 12% του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων, στα μέσα του 2012, σημείο που θα αποτελέσει και την κορύφωση στον ρυθμό δημιουργίας δανείων σε καθυστέρηση.
Αύξηση των μη εξυπηρετούμενων αναμένει και η Πειραιώς. Παρότι η διοίκησή της δεν διατύπωσε συγκεκριμένη εκτίμηση για τα NPLs, ανέφερε ότι οι προβλέψεις της το 2011 θα ανέλθουν στο 1,70% του δανειακού χαρτοφυλακίου από 1,55% το 2010, διαφορά που είναι αξιοσημείωτη.
Σε καθυστέρηση το 24,6% του δανειακού χαρτοφυλακίου της Εμπορικής
Στη σημαντική αύξηση των δανείων σε καθυστέρηση σημαντικό ρόλο παίζει η συντηρητική πολιτική που ακολουθούν οι εν Ελλάδι θυγατρικές των γαλλικών τραπεζών. Η Εμπορική, θυγατρική της Credit Agricole, στο τέλος του 2010 εμφάνιζε ως μη εξυπηρετούμενο το 24,6% του χαρτοφυλακίου δανείων έναντι 18,7% στο τέλος του 2009.
Επιπρόσθετα, το 6,4% του χαρτοφυλακίου δανείων της χρήζει ειδικής αναφοράς, όπως αναφέρει η τράπεζα στις αναλυτικές λογιστικές της καταστάσεις.
Η Εμπορική το 2010 σχημάτισε νέες προβλέψεις 1,02 δισ. ευρώ και έχει πλέον διαγράψει το 48,6% των επισφαλών και σε ειδική αναφορά δανείων της.
Διαφορετική εικόνα παρουσιάζουν οι υπόλοιπες μεγάλες -ελληνικές και κυπριακές- τράπεζες. Για το 2010, όπως έγραψε το Euro2day (Τραπεζικά stress tests: Ελλάδα vs Ευρώπη), ο μέσος όρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) για την ΕΤΕ, την Alpha, τη Eurobank, την Πειραιώς, την ΑΤΕ, την Κύπρου και την MPB διαμορφώθηκε στο 8,3%. Για την ελληνική αγορά, όμως, ο δείκτης NPLs κινείται σε υψηλότερα επίπεδα.
Τη μεγαλύτερη αύξηση επισφαλειών από τις παραπάνω τράπεζες εμφάνισε στο δ΄ τρίμηνο της περασμένης χρονιάς η Τράπεζα Κύπρου. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα στις 31/12/2010 έφτασαν στο 8,3% επί του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων από 7% στις 30/9/2010.
Συνολικά στον όμιλο τα μη εξυπηρετούμενα στο τέλος του 2010 ανήλθαν στο 7,3% από 6,7% τρεις μήνες πριν.
Μέσα στο δ΄ τρίμηνο η Εθνική είδε τα δάνεια σε καθυστέρηση στην Ελλάδα να αυξάνονται κατά 0,5% (8,4% στις 31/12/2010 από 7,9% στις 30/9/2010), η Alpha Bank κατά 0,9% (8,7% από 7,8%), η Eurobank σε ποσοστό 0,6% (9,6% από 9%), η Πειραιώς κατά 0,6% (6,9% από 6,3%) και η MPB σε ποσοστό 0,5% (8% από 7,5%).
Η ανευθυνότητα ορισμένων πολιτικών βάζει σε κίνδυνο την υπόθεση «Χάγη» – Απόντες από τη διαδικασία τα Ελληνικά ΜΜΕ
Η σκοπιανή πλευρά βρήκε αρκετά από τα επιχειρήματα που χρειαζόταν στις δηλώσεις Ελλήνων πολιτικών της νυν και της προηγούμενης κυβέρνησης, που καμάρωναν για το «βέτο» στο NATO, τη στιγμή που η Ελλάδα υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει βέτο στη Συμμαχία, αλλά απλώς δεν επετεύχθη ομοφωνία. Για ακόμη μια φορά προκύπτει το ηθικό δίδαγμα ότι οι πολιτικοί μας, όταν αναφέρονται σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, πρέπει να γνωρίζουν ότι τους ακούν και άλλοι, πέραν των ψηφοφόρων στις εκλογικές τους περιφέρειες…
Είναι δυσάρεστο ότι σε μια ιδιαίτερα σημαντική υπόθεση, όπως αυτή της εκδίκασης της προσφυγής των Σκοπίων εναντίον της χώρας μας, κανέναν εκπρόσωπος ελληνικού ΜΜΕ δεν βρέθηκε στη Χάγη για να καλύψει τη διαδικασία. Ούτε και το γραφείο Τύπου της Ελληνικής πρεσβείας στη Χάγη φαίνεται ότι ενδιαφέρθηκε για την υπόθεση, οπότε μοναδική πηγή ενημέρωσης ήταν τα σκοπιανά ΜΜΕ.
Το ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΙ για το 1821, άρεσε στη Τουρκία.
Η τουρκική εφημερίδα Radikal με ολόκληρο πρωτοσέλιδο της κάνει αναφορά στις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το ντοκιμαντέρ που μεταδίδεται στην τηλεόραση του ΣΚΑϊ με τίτλο 1821. Η τουρκική εφημερίδα έχει τίτλο ” επάνάσταση στην Ελλάδα για τους Οθωμανούς” και υποστηρίζει ότι το ντoκιμαντέρ κατάφερε να μην ασχοληθεί με την επίσημη ιστορία και δείχνει πολλές πραγματικότητες που ενόχλησαν. ” Το να βγαίνει κάποιος εκτός της επίσημης ιστορίας έχει τίμημα, όπως οι δηλώσεις του Παμουκ σχετικά με τους Αρμένιους.”
Η τουρκική εφημερίδα που στο πρωτοσέλιδο της έχει τη φωτογραφία του Κολοκοτρώνη γράφει οτι χιλιάδες άνθρωποι ζητούν απο την κρατική τηλεόραση να κάνει ένα ντοκιμαντέρ που θα δείχνει την πραγματική ιστορία της ελληνικής επανάστασης και τονίζει οτι υπήρξαν αντιδράσεις και απο τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο ο οποίος για το ντοκιματέρ δήλωσε ” είναι ντροπή”.
Σταματούν τα τούνελ, με εντολή της Vinci
Με αναστολή εργασιών απειλείται όλο το έργο της Ολυμπίας Οδού, εάν οι τράπεζες έστω και την τελευταία στιγμή δεν συναινέσουν στην συνέχιση της χρηματοδότησης που έχει σταματήσει από τα τέλη Δεκεμβρίου. Την ίδια στιγμή σταματημένα είναι εδώ και 1,5 μήνα τα έργα στην Ιόνια Οδό που συνδέει το Αντίρριο με τα Γιάννενα ενώ στον Άξονα Κεντρικής Ελλάδας (Ε65) μόνο ένα από τα τέσσερα εργοτάξια της Τέρνα στον κόμβο της Καρδίτσας είναι ανοικτό και αυτό υπολειτουργεί καθώς οι Ισπανικές εταιρείες έχουν κατεβάσει ρολά από καιρό.
Στον αυτοκινητόδρομο έχουν μείνει σύμφωνα με τον Πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων κ. Δημήτρη Κάβουρα περί τους 40 εργατοτεχνίτες. Όλοι οι υπόλοιποι έχουν απολυθεί. Προς το παρόν οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα καθώς η πρόταση της κυβέρνησης να βρεθεί μια ενδιάμεση λύση χρηματοδότησης μέχρι να οριστικοποιηθεί το πλαίσιο της νέας συμφωνίας που θα χρειαστεί μήνες, δεν συναντά ευήκοα ώτα.
Οι τράπεζες ζητούν εγγυήσεις από το δημόσιο για την βιωσιμότητα των έργων και επιδιώκουν οριστικές λύσεις για τα έργα, οι οποίες να διασφαλίζουν ότι θα πάρουν πίσω τα χρήματα που έχουν χορηγήσει. Υπό αυτό το πρίσμα και παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι στο τέλος θα βρεθεί λύση έστω και με τις πλάτες του δημοσίου, τα έργα κρέμονται σε μία λεπτή κλωστή. Και ενώ οι συμβάσεις βουλιάζουν τα διόδια εισπράττονται κανονικά!
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ολυμπία Οδός για πρώτη φορά προχθές, προσπάθησε να συνδέσει την συμφωνία με τις τράπεζες με το κίνημα «Δεν Πληρώνω», λέγοντας ότι όσο οι μπάρες θα σηκώνονται, εκείνες θα διστάζουν να «εμπιστευτούν» τα έργα και επομένως να τα χρηματοδοτήσουν.
Παίζουν και ημερομηνίες για την αναστολή
Πληροφορίες μέσα από τα σωματεία εργαζομένων της Vinci στην Κορίνθου-Πατρών αναφέρουν ότι εδώ και λίγες μέρες διακινούνται συγκεκριμένες ημερομηνίες για αναστολή εργασιών με ορόσημο την 27η Απριλίου. Πρόκειται για εφιαλτικό σενάριο που όμως δε αποκλείουν πηγές της κοινοπραξίας και συνδέουν την ημερομηνία με την καταβολή ΦΠΑ από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο όμως θεωρείται προσωρινή λύση και σίγουρα δεν επιλύει τα σοβαρά χρηματοδοτικά προβλήματα του αυτοκινητοδρόμου.
Τις ανησυχίες των εργαζομένων επιτείνει η εντολή που δόθηκε χθες στα εργοτάξια της Vinci να κλείσουν με πόρτες τα τούνελ του έργου, που είναι τα μόνα έργα που προχωρούσαν με εντατικούς ρυθμούς τους τελευταίους μήνες. Πρόσφατα μάλιστα μέσα στα τούνελ κατασκευάστηκαν και μπάρες για να αποφεύγονται ατυχήματα διερχόμενων αυτοκινήτων και φορτηγών.
Όλες αυτές οι προετοιμασίες υποδηλώνουν σύμφωνα με τον Πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων η «Γαλαρία» κ. Θεόδωρο Τσελεπή ότι η κοινοπραξία ετοιμάζεται να κατεβάσει ρολά. Όπως εξηγεί η εξέλιξη αυτή «βολεύει» την Ολυμπία Οδό, η οποία θα πάψει να πληρώνει περίπου 2.500 εργαζόμενους που είναι όσοι έχουν απομείνει μετά το «τσεκούρι» των τελευταίων μηνών. «Διαφορετικά διαπραγματεύεσαι με 2.500 απολυμένους» επισημαίνει ο κ. Τσελεπής και τονίζει όταν το έργο θα ξεκινήσει θα προσλάβει όσους χρειάζεται με επιχειρησιακές συμβάσεις.
28/3/11
Ερώτηση στην Βουλή του αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτή Κυκλάδων Γιάννη Βρούτση για την Express Service
Μία νέα διάσταση στο σκάνδαλο του υπουργού Express Service δίνει με ερώτησή του στην Βουλή ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων κ. Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος και προέρχεται από τον χώρο των εφοριακών.
Με ερώτησή του που κατατέθηκε με αφορμή το αποκαλυπτικό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας μας, ο κ. Βρούτσης ερωτά, μεταξύ άλλων. τον υπουργό Οικονομικών εάν τα 27 εκατ. ευρώ ΦΠΑ που έχουν κριθεί ως επιστρεπτέα στην Express Service αν το ποσό αυτό οφείλεται στην επιχείρηση ή στους συνδρομητές της που το κατέβαλαν ως μη όφειλαν!
Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε χτες ως “επιστρεπτέο” - πρέπει να επιστραφεί – ΦΠΑ ύψους 27 εκατ. ευρώ παρόλο που δεν έχει γίνει, όπως προκύπτει από την ίδια την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ο προβλεπόμενος έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι αυτό προκύπτει με βάση το ότι από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) ορίζεται ότι η οδική βοήθεια έναντι συνδρομής θεωρείται ασφαλιστική υπηρεσία και συνεπώς δεν υπάγεται στον ΦΠΑ.
Και ο εφοριακός στο επάγγελμα κ. Βρούτσης δίνει μία διάσταση - βόμβα με την ερώτησή του: τα χρήματα αυτά να έχουν εισπραχθεί από την εταιρεία του κ. Ραπτόπουλου από τους πελάτες της, να έχουν αποδοθεί στο Δημόσιο και τώρα ο ίδιος να τα ζητάει πίσω! Άραγε, για να τα επιστρέψει στους χιλιάδες πελάτες του που ανυποψίαστοι τα κατέβαλαν όλα αυτά τα χρόνια και με ποιον τρόπο; - ρωτάμε εμείς;
Αναλυτικότερα, στην ερώτησή του ο κ. Βρούτσης αναφέρει τα εξής:
Με αφορμή το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» (27.3.2011), διαφαίνεται ότι υπήρξε μεροληπτική και προνομιακή φορολογική μεταχείριση υπέρ συγκεκριμένης επιχείρησης και συγκεκριμένου επιχειρηματία, από πλευράς Υπουργείου Οικονομικών.
Με ανακοίνωσή του, ο αρμόδιος Υπουργός διαψεύδει το δημοσίευμα και διαβεβαιώνει ότι όλα έγιναν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Ωστόσο, προκύπτουν εύλογα ερωτηματικά σχετικά με την ορθότητα των ισχυρισμών της ανακοίνωσης του Υπουργού.
Επειδή, το θέμα που προκύπτει είναι σοβαρό και πρέπει να δοθούν άμεσα απαντήσεις που να επιβεβαιώνουν την τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας.
Επειδή, με το Ν.2523/1997 περιγράφεται με απόλυτη σαφήνεια η διαδικασία βάση της οποίας δίνεται η δυνατότητα στον Υπουργό να προβαίνει στην άρση δέσμευσης λογαριασμών.
Επειδή, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήνονται σκιές.
ΕΡΩΤAΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
1. Πόσα οφείλουν σήμερα στο Ελληνικό Δημόσιο, είτε με τη μορφή φόρων (εισοδήματος, ΦΠΑ, μισθωτών υπηρεσιών κ.α.), ασφαλιστικών εισφορών, κάθε μορφής τελών οι κάτωθι εταιρείες: EXPRESS SERVICE, EXPRESS SERVICE A.E., ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ;
2. Ήταν, ο κ. I. Ραπτόπουλος, αυτουργός, συνεργός, συνένοχος ή εκπρόσωπος των εταιρειών αυτών ή είχε ιδιότητα που να προκύπτει από την παράγραφο 2 του άρθρου 14 του Ν.2523/1997, όταν δημιουργήθηκαν οι φορολογικές υποχρεώσεις των ανωτέρω επιχειρήσεων ;
3. Ποιες είναι οι οφειλές του Ελληνικού Δημοσίου στις παραπάνω επιχειρήσεις και με βάση πια απόφαση ;
4. Σύμφωνα, με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Υπουργός Οικονομικών οφείλονται από το δημόσιο προς την ατομική επιχείρηση 27 εκατ. € από Φ.Π.Α.. Το ποσό αυτό οφείλεται στην επιχείρηση ή στους συνδρομητές της που το κατέβαλλαν ως μη όφειλαν ;
5. Υπήρξε απόφαση του Υπουργού Οικονομικών για άρση των μέτρων διασφάλισης συμφερόντων του δημοσίου και αν ναι πότε για πιο λόγο ;
Θυμίζουμε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου, αντί ουσιαστικής απάντησης στο αποκαλυπτικό δημοσίευμα – ούτε και στα έξι αμείλικτα ερωτήματα που διατυπώσαμε εν συνεχεία – προχώρησε σε απειλές για αγωγή, ενώ προσπάθησε να εκφοβίσει το “Πρώτο Θέμα” επισείοντας τον μπαμπούλα του ΣΔΟΕ, θυμίζοντας υπουργούς της κυβέρνησης Καραμανλή, των οποίων η τύχη είναι γνωστή…
Αγορές αγαθών με κάρτες και επιταγές από την Παρασκευή
Αλλάζει από την τρέχουσα εβδομάδα το καθεστώς στις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και ιδιωτών, στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδίου που εφαρμόζει το οικονομικό επιτελείο για περιορισμό της φοροδιαφυγής και αύξηση των δημοσίων εσόδων.
Συγκεκριμένα, από την Παρασκευή 1η Απριλίου τίθεται σε ισχύ η ρύθμιση που προβλέπει ότι τα φορολογικά στοιχεία αξίας άνω των 3.000 ευρώ, τα οποία εκδίδονται για την πώληση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες, θα εξοφλούνται αποκλειστικά μέσω τραπεζών, με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες και με επιταγές.
Επισημαίνεται ότι το ανωτέρω όριο, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στον ισχύοντα φορολογικό νόμο, ήταν 1.500 ευρώ, όμως το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να αυξηθεί το ποσό, προκειμένου να διευκολυνθούν οι υπόχρεοι κατά την πρώτη εφαρμογή του μέτρου και να μη δημιουργηθούν πρόσθετα προβλήματα στην αγορά.
Για το λόγο άλλωστε αυτό, με σχετική υπουργική απόφαση, ορίζεται ως κατώτερο όριο συναλλαγής, το ποσόν των 3.000 ευρώ για το έτος 2011 και το ποσόν των 1.500 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2012.
Στο εξής λοιπόν φορολογικά στοιχεία, που εκδίδονται από επιτηδευματίες, για πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες, εξοφλούνται από τους λήπτες αυτών αποκλειστικά μέσω τραπέζης, με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες του αγοραστή των αγαθών ή λήπτη των υπηρεσιών ή μέσω τραπεζικού λογαριασμού ή με επιταγές, αποκλειόμενης της εξόφλησης των συγκεκριμένων στοιχείων με μετρητά.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι ως αξία συναλλαγής, για την εφαρμογή του νέου καθεστώτος, νοείται το συνολικό ποσό της αξίας της συναλλαγής, συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ
Στο πλαίσιο αυτό το νέο καθεστώς, με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, εφαρμόζεται:
* για προκαταβολές που εισπράττονται ή τμηματικές καταβολές, που αφορούν συναλλαγές ύψους άνω του ισχύοντος κάθε φορά ορίου, ανεξαρτήτως του ποσού έκαστης τμηματικής καταβολής ή προκαταβολής.
* σε περίπτωση πώλησης αγαθών (όπως οχήματα, κ.λπ.) σε ιδιώτη "με ανταλλαγή", η διαφορά της αξίας που προκύπτει από το συμψηφισμό των αμοιβαίων ανταπαιτήσεων, εφόσον αυτή υπερβαίνει το ισχύον κάθε φορά όριο.
* σε περίπτωση αλλαγής λιανικώς πωληθέντων αγαθών, η αξία των οποίων προηγουμένως έχει εξοφληθεί, για τη νέα απόδειξη λιανικής πώλησης που εκδίδεται.
* στην περίπτωση επιστροφής αγαθών, εφόσον μεταγενέστερα η απαίτηση του ιδιώτη συμψηφισθεί με επόμενη αγορά αγαθών.
* σε περίπτωση συναλλαγής που εξοφλείται, μερικώς ή ολικώς, με εκχώρηση από τον ιδιώτη προϊόντος δανείου που βαρύνει αυτόν, με κατάθεση του σχετικού ποσού στο λογαριασμό του πωλητή - επιτηδευματία, για το τυχόν υπολειπόμενο ποσό, ανεξαρτήτως αξίας, εφόσον η τιμολογούμενη αξία της συναλλαγής υπερβαίνει το ισχύον κάθε φορά όριο.
Ρυθμίσεις επί ειδικών περιπτώσεων
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις συναλλαγών, που διενεργούνται σε ημέρες και ώρες μη λειτουργίας των τραπεζών ή με πρόσωπα - ιδιώτες που για αντικειμενικούς λόγους δεν είναι δυνατή η από μέρους τους εξόφληση, με τους νέους τρόπους και καταβάλλονται μετρητά ή παραδίδονται συναλλαγματικές, οι οποίες εξοφλούνται εκτός τραπεζικού συστήματος, ακολουθείται ειδική διαδικασία ως ακολούθως:
* Από τον επιτηδευματία - πωλητή, κατά το χρόνο είσπραξης μετρητών ή παραλαβής συναλλαγματικών (εκτός τραπεζικού συστήματος) από τον πελάτη - ιδιώτη, εκδίδεται λογιστικό παραστατικό «απόδειξη είσπραξης μετρητών ή παραλαβής αξιόγραφων».
Η συγκεκριμένη απόδειξη, εκδίδεται αθεώρητη από διπλότυπο, τουλάχιστον, στέλεχος και εφόσον είναι μηχανογραφική δεν απαιτείται η σήμανση αυτής μέσω ΕΑΦΔΣΣ.
Στο περιεχόμενο αυτής αναγράφονται το ποσό, ο τρόπος εξόφλησης, η αιτιολογία της είσπραξης (π.χ. προκαταβολή, τμηματική καταβολή, εξόφληση) και ο αύξων αριθμός του παραστατικού (εφόσον έχει προηγηθεί η έκδοση αυτού).
Επί προκαταβολών, πριν την έκδοση του φορολογικού στοιχείου, αναγράφονται τα αντίστοιχα στοιχεία του οικείου ταμιακού παραστατικού, εφόσον εκδίδεται από την επιχείρηση.
* Ο επιτηδευματίας υποχρεούται το ποσόν των μετρητών, που εισπράττει κατά το χρόνο έκδοσης της εν λόγω απόδειξης ή κατά το χρόνο εξόφλησης των συναλλαγματικών, να το καταθέσει εντός δύο εργάσιμων ημερών από την έκδοσή τους, σε τραπεζικό λογαριασμό που τηρεί σε οποιαδήποτε αναγνωρισμένη Τράπεζα ή Πιστωτικό Οργανισμό.
Τα εκδιδόμενα τραπεζικά παραστατικά, συσχετίζονται από τον επιτηδευματία με τις «αποδείξεις είσπραξης μετρητών ή παραλαβής αξιόγραφων» που αφορούν.
* Οι εκδιδόμενες «αποδείξεις είσπραξης μετρητών ή παραλαβής αξιόγραφων», καθώς και τα τραπεζικά παραστατικά από τα οποία προκύπτουν τα δεδομένα της κατάθεσης, διαφυλάσσονται με ευθύνη του υπόχρεου, για όσο χρόνο προβλέπουν οι διατάξεις του άρθρου 21 του ΚΒΣ
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπόχρεοι που εντοπιστούν από τον ελεγκτικό μηχανισμό του υπουργείου Οικονομικών να μην τηρούν τα προβλεπόμενα από το νέο καθεστώς συναλλαγών, που στόχο έχει τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυστηρά πρόστιμα και ποινές.
Αναστολή λειτουργίας του ζωντανού προγράμματος για το Alter
Σε αναστολή μετάδοσης του ζωντανού και μαγνητοσκοπημένου του προγράμματος, προχωρά σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Κυριακής, ο τηλεοπτικός σταθμός Αlter.
Από σήμερα, Δευτέρα 28 Μαρτίου, αναστέλλεται κάθε ζωντανό και μαγνητοσκοπημένο πρόγραμμα και το πρόγραμμα του σταθμού θα έχει μόνο επαναλήψεις.
Ακόμη και για ποσά κατάθεσης 20 ευρώ! αύξησαν τα επιτόκια καταθέσεων οι τράπεζες
Αύξησαν τα επιτόκια καταθέσεων οι τράπεζες, ενώ προσφέρουν επιτόκιο 4% ακόμα και για ποσά κατάθεσης 20 ευρώ.
Μέσα στον Μάρτιο οι προχώρησαν σε νέες αυξήσεις στα επιτόκια κατάθεσης, καθώς βασικό μέλημα τους είναι να διατηρήσουν τα υπόλοιπα καταθέσεων και να προσελκύσουν νέα κεφάλαια.
Μάλιστα, επιβραβεύοντας την αποταμίευση, προσφέρουν υψηλά επιτόκια της τάξης του 4% ακόμα και στους απλούς αποταμιευτικούς λογαριασμούς.
check-points για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις απόφοροτέχνες λογιστές!
Τους φοροτέχνες λογιστές επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών για να διενεργούν τον έλεγχο των εκατομμυρίων δηλώσεων πάσης φύσεως (εισόδημα ΦΠΑ κλπ) τις οποίες καταθέτουν 800.000 και πλέον επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες.
Με αποφάσεις που υπέγραψε τις τελευταίες μέρες ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά και θα δημοσιευτούν άμεσα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οι επιτηδευματίες θα είναι υποχρεωμένοι να περνούν από λογιστή πριν υποβάλλουν την φορολογική τους δήλωσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τσέπη τους. Επιπλέον το υπουργείο δίνει και τις πρώτες οδηγίες στους λογιστές, για το πού και πώς θα «τσεκάρουν» τους -δια νόμου πλέον- πελάτες τους.
Συγκεκριμένα οι λογιστές θα υποχρεωθούν να υποβάλλουν αναλυτική κατάσταση δαπανών ανά πελάτη μέσω διαδικτύου στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, προκειμένου να εντοπιστούν όσοι "φουσκώνουν" δαπάνες, με στόχο τη μείωση των καθαρών φορολογητέων κερδών τους και των φόρων που πληρώνουν.
Σύμφωνα με την απόφαση του Δημήτρη Κουσελά, τα στοιχεία αυτά που θα αναζητούνται, συλλέγονται και εξετάζονται από τους λογιστές, θα χρησιμοποιούνται για διασταυρώσεις, ελέγχους και επιβολές προστίμων και είναι τα εξής:
1. αν κατέβαλαν και πόσα για έξοδα μισθοδοσίας, αμοιβής προσωπικού, ασφαλιστικές εισφορές κ.τ.λ.
2. ποιοι ήταν οι μισθοί και κάθε είδους απολαβές εταίρων ή μελών Ο.Ε., Ε.Ε., Ε.Π.Ε. κ.λπ.
3. πόσα έδωσαν για Δωρεές – Χορηγίες (αναγνωρίζεται μόνο μέχρι 10%του συνολικού ποσού καθαρού εισοδήματος ή των κερδών που προκύπτουν από ισολογισμούς και εφόσον έχουν κατατεθεί στο Παρακαταθηκών & Δανείων ή σε άλλη Τράπεζα).
4. τι πλήρωσαν για Ασφάλιστρα για ομαδική ασφάλιση ζωής εργατοϋπαλληλικού προσωπικού και αν αυτά υπερβαίνουν το προβλεπόμενο όριο.
5. τι δαπάνες είχαν για την επισκευή και συντήρηση Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων είτε είναι ιδιόκτητα ή μισθωμένα ή με leasing και αν αυτά υπερβαίνουν το όριο που αναγνωρίζεται από το νόμο.
6. πόσα πλήρωσαν για τόκους δανείων ή πιστώσεων, αν αναγνωρίζονται για έκπτωση φόρου και μέχρι ποιο ύψος.
7. τι δηλώνουν πως πληρώνουν σε φόρους εισοδήματος, τέλη, δικαιώματα και αν αναγνωρίζονται ή συμψηφίζονται..
8. τι αποσβέσεις πάγιων περιουσιακών στοιχείων έκαναν, πλέον των νομίμων.
9. τι πλήρωσαν για δαπάνες διαφήμισης, αν κατέβαλαν διαφημιστικό τέλος υπέρ Ο.Τ.Α. κτλ.
10. αν υπολογίστηκαν σωστά τα μισθώματα σε εταιρίες χρηματοδοτικής μίσθωσης ακινήτων(κατά το μέρος που αναλογούν στην αξία του οικοπέδου).
11. αν έγινε αναμόρφωση δαπανών λόγω ύπαρξης αφορολογήτων εσόδων.
12. τι έξοδα κινητής τηλεφωνίας δηλώθηκαν για λογαριασμούς που ανήκουν στην επιχείρηση και αν έγινε περιορισμός τους στο 50% και ανάλογα με τον αριθμό των απασχολουμένων υπαλλήλων και εταίρων.
13. αν υπάρχουν ποινικές ρήτρες, πρόστιμα και χρηματικές ποινές.
14. πώς καταβλήθηκαν τυχόν αποζημιώσεις, αν έγινε κατάθεση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. αντιγράφου της απόφασης ή του εγγράφου κλπ.
15. αν και πόσες δαπάνες χωρίς δικαιολογητικά δηλώθηκαν
16. αν δόθηκαν παροχές σε χρήμα ή σε είδος προς εργαζόμενους, αν μοιράστηκαν δωροεπιταγές-διατακτικές- ενοίκια-πιστωτικές κάρτες στελεχών κτλ, αν έχουν ενταχθεί στην μισθοδοσία ή δεν αναγνωρίζονται.
17. αν έγινε παραλαβή αγαθών από τρίτο πρόσωπο σε σχέση με αυτόν που τιμολογεί, εφόσον βρίσκεται εκτός Ελλάδος(τριγωνικές συναλλαγές)
18. αν δηλώθηκαν λοιπές δαπάνες που δεν αναγνωρίζονται για έκπτωση.
Ειδικά ορίζεται ότι αν δεν έχουν καταβληθεί ή βεβαιωθεί οι ασφαλιστικές εισφορές ή δεν έχουν καταλογιστεί ή δεν έχει υποβληθεί Α.Π.Δ. προς το ΙΚΑ, ο υπόχρεος υποβάλλει αίτηση προς το οικείο ασφαλιστικό ταμείο για την βεβαίωση των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών και στοιχεία της αίτησης αυτής συνυποβάλλονται με την κατάσταση φορολογικής αναμόρφωσης. Στην περίπτωση αυτή , διατηρείται το δικαίωμα αναγνώρισης της δαπάνης μισθοδοσίας, εφόσον συντρέχουν τα προαναφερόμενα.
Ως σήμερα οι λογιστές, αν και κρατούν βιβλία των ελεύθερων επαγγελματιών, σπανίως υπογράφουν δηλώσεις και κατά συνέπεια δεν φέρουν την ευθύνη.
Από την στιγμή που οι λογιστές θα υπογράφουν τις φορολογικές δηλώσεις των επιχειρήσεων και των ελευθέρων θα είναι ταυτόχρονα συνυπεύθυνοι και για τις φορολογικές παραβάσεις.
Η υποχρέωση ισχύει από φέτος, δηλαδή από τις δηλώσεις που θα υποβληθούν φέτος στην Εφορία.
Η πρόταση τήρησης των βιβλίων -στοιχείων και υπογραφής της δήλωσης είχε γίνει από τους ίδιους τους λογιστές στο διάλογο που πραγματοποίησε το Υπουργείο Οικονομικών με τους κοινωνικούς εταίρους την Άνοιξη του 2010 στα πλαίσια κατάρτισης του πρώτου φορολογικού νόμου (3842/2010).
Έτσι το υπουργείο Οικονομικών ουσιαστικά εκχωρεί τον έλεγχο των μικρομεσαίων επιτηδευματιών σε ιδιώτες λογιστές. Σύμφωνα με το υπουργείο, με το Ν.3842/10 έχει αλλάξει η φιλοσοφία σχετικά με την διαδικασία και τον τρόπο ελέγχου, πλέον οι δηλώσεις θεωρούνται "ειλικρινείς" και ο έλεγχος θα πραγματοποιείται σε δείγμα υποθέσεων το οποίο θεσπίζεται με ανάλυση κινδύνου.
Στα πλαίσια αυτά υπάρχει και η πρόβλεψη για την ευθύνη των λογιστών – φοροτεχνικών για την ακρίβεια των υποβαλλόμενων δηλώσεων. Για το λόγο αυτό, οι λογιστές – φοροτεχνικοί έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν για τους επιτηδευματίες πελάτες τους αναλυτική κατάσταση φορολογικής αναμόρφωσης με τις δαπάνες που δεν αναγνωρίζονται, καθώς και κατάσταση με τις δηλώσεις και τους οφειλόμενους φόρους.
Σύμφωνα με άλλη απόφαση του Δημήτρη Κουσελά, από λογιστή καλούνται να περάσουν:
1. Μικρές επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα άνω των 100.000 ευρώ, καθώς περιορίστηκε κατά 2/3 το όριο των 300.000 ευρώ.
2. Ελεύθεροι επαγγελματίες με ακαθάριστα έσοδα άνω των 50.000 ευρώ έναντι ορίου 150.000 ευρώ μέχρι πέρυσι
3. Οποιοσδήποτε ελεύθερος επαγγελματίας ή μικρομεσαία επιχείρηση που υπάγεται στην αυτορύθμιση υποχρεούται να υποβάλλει τη δήλωση του μέσω λογιστή ακόμα και αν έχει 1 ευρώ ακαθάριστα έσοδα.
Επιστολή διαμαρτυρίας για την «απαξίωση του λογιστή»
Την έντονη αντίθεση τους στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, για τον ρόλο των λογιστών στο πλαίσιο του δόγματος «πάταξη και έσοδα», εκφράζει η συντονιστική επιτροπή τους. Με επιστολή διαμαρτυρίας δηλώνουν πως αρνούνται να γίνουν «νεκροθάφτες και τυμβωρύχοι», προκειμένου να δικαιωθεί το μανιακό δόγμα του οικονομικού επιτελείου της χώρας για «πάταξη και έσοδα» από χρεοκοπημένες επιχειρήσεις και οικογένειες και καλούν τους πάντες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.
Συγκεκριμένα αναφέρουν:
«Με αυτή την επιστολή διαμαρτυρίας δηλώνουμε, πως αρνούμαστε να καταντήσουμε βασανιστές μιας νεκρής αγοράς στην οποία οι άνθρωποι, που χρόνια τώρα μας δίνουν δουλειά, βρίσκονται σε απελπισία. Αρνούμαστε να γίνουμε νεκροθάφτες και τυμβωρύχοι, προκειμένου να δικαιωθεί το μανιακό δόγμα του οικονομικού επιτελείου της χώρας για «πάταξη και έσοδα» από χρεοκοπημένες επιχειρήσεις και οικογένειες.
Τα οικονομικά επιτελεία της εκάστοτε κυβέρνησης γνωρίζουν καλά ποιοι είναι οι κάτοχοι του πλούτου που αποκτήθηκε παράνομα την τελευταία, τουλάχιστον, εικοσαετία. Αν πραγματικά το επιθυμούν, μπορούν να φροντίσουν για τα περαιτέρω. Διαθέτουν και στοιχεία και φορολογικούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς ώστε να δράσουν. Ας φροντίσουν να ενεργοποιηθούν στην σωστή κατεύθυνση. Το σίγουρο είναι πως η σαστισμένη Ελληνική κοινωνία δεν χρειάζεται επιπλέον φορολογικούς καταδότες – λογιστές. Το ίδιο σίγουρο είναι πως η πλάτη μας δεν θα γίνει τσόχα για παιχνίδια κανενός.
Σκοπός αυτής της κινητοποίησης, καθώς και αυτών που θα ακολουθήσουν, είναι να μπει ένα τέλος στην αναζήτηση συνενόχων. Εμείς δεν πρόκειται να μπούμε στην διαδικασία κανενός μανιακού δόγματος αλλά ούτε και εξω-συνταγματικών κελευσμάτων. Καλούμε τους πάντες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Εμείς είμαστε έτοιμοι».
27/3/11
Γιώργος Παπακωνσταντίνου & η express service. Θα ζητήσει & άλλα μέτρα από τον λαό, αλλά ξέρει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα που τον ανέδειξαν.
Μείζον πολιτικό θέμα γεννάται από τις χθεσινές αποκαλύψεις του «ΘΕΜΑτος» αναφορικά με την ενέργεια του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου να αποφασίσει την άρση δύο φορές του μέτρου δέσμευσης των καταθέσεων και λογαριασμών του επιχειρηματία Γιάννη Ραπτόπουλου, ιδιοκτήτη της εταιρείας Express Service. Μια προσπάθεια που ακολούθησε την προηγούμενη (στις αρχές Δεκέμβρη) για πλήρη διαγραφή χρεών της επίμαχης εταιρείας.
Οκ. Ραπτόπουλος, τον οποίο ο υπουργός Οικονομικών ουσιαστικά διευκόλυνε δις με τις αποφάσεις του, δεν είναι μόνο ο μεγαλύτερος ιδιώτης οφειλέτης του Δημοσίου, με χρέη σε φόρους και ΙΚΑ ύψους 70 εκατ. ευρώ, αλλά ταυτόχρονα είναι γνωστό ότι βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια εκ μέρους του για την πτώχευση της εταιρείας Express Service A.E. και το πέρασμα πάγιων περιουσιακών της στοιχείων, όπως και συμβολαίων με το Δημόσιο, στην προσωπική του εταιρεία που λειτουργεί παράλληλα. Κοινώς, το κράτος διά των αποφάσεων του αρμόδιου για την πάταξη του φορολογικού εγκλήματος υπουργού του, κ. Παπακωνσταντίνου, ουσιαστικά γνέφει καταφατικά στη φορολογική ασυνέπεια και υποθάλπει επιεικώς περίεργες φορολογικές και ασφαλιστικές συμπεριφορές. Ολα αυτά ενώ ο κ. Παπακωνσταντίνου βάσει αποκαλύψεών μας στις 19/12/2010 είχε επιχειρήσει την πλήρη διαγραφή των χρεών της Express Service στο ευρύτερο πρόγραμμα που αφορούσε περί τους 20 μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου.
Ειδικότερα, όπως σήμερα αποκαλύπτουμε, με την υπ’ αριθμόν πρωτ. 1009262/10039/ΔΕ-Γ’ απόφασή του, ο υπουργός Οικονομικών στις 22/1/2010 αίρει το μέτρο της δέσμευσης του 50% των καταθέσεων και λογαριασμών του κ. Ραπτόπουλου για διάστημα έξι μηνών (μέχρι τις 15/6/2010). Κι αυτό με την αιτιολογία πως θα πρέπει να του δοθεί η δυνατότητα «να συνεχίσει τις δραστηριότητές του και να ανταποκριθεί στις φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις του». Και αυτό χωρίς να έχει συνεδριάσει, μάλιστα, η αρμόδια επιτροπή του άρθρου 14, η οποία και γνωμοδοτεί. Η απόφαση δέσμευσης αλλά και άρσης βασίζεται στο άρθρο 14 του ν. 2523/97 περί διοικητικών κυρώσεων στη φορολογική νομοθεσία. Με ακριβώς την ίδια αιτιολογία ο κ. Παπακωνσταντίνου πράττει το ίδιο και στις 27/7/2010, με την υπ’ αρ. πρωτ. 1099569/12545/ΔΕ-Γ’ απόφασή του, επίσης για διάστημα 6 μηνών, δηλαδή μέχρι τέλος Ιανουαρίου του 2011. Αυτές οι κινήσεις δημιουργούν εύλογα ερωτήματα, καθώς σπάνιες είναι οι περιπτώσεις όπου το κράτος επιδεικνύει τέτοια ανοχή, στρεβλώνοντας μάλιστα τον υγιή ανταγωνισμό, αφού δίνει ανάσες σε μια εταιρεία με χρέη προς αυτό, τη στιγμή που οι υπόλοιπες -που δεν έχουν ανάλογη μεταχείριση- είναι υποχρεωμένες να πληρώνουν μέχρι κεραίας τις υποχρεώσεις τους σε φόρους. Οταν, μάλιστα, για πολύ λιγότερα χρέη επιχειρήσεις ή και φυσικά πρόσωπα χάνουν περιουσίες ή αναγκάζονται να πάνε σε ειδικές ρυθμίσεις, ο κ. Ραπτόπουλος χαίρει της υπερβολικής και ακατανόητης αρωγής του κ. Παπακωνσταντίνου.
Πώς όμως ο κ. Παπακωνσταντίνου αγνοεί βασικά στοιχεία του ίδιου του εγγράφου που υπογράφει;
Το λέμε αυτό διότι στην αιτιολόγηση των αποφάσεών του φαίνεται ξεκάθαρα πως ο επιχειρηματίας χαίρει παρόμοιας φορολογικής εύνοιας εδώ και τέσσερα χρόνια, επιδεικνύοντας όμως μια πρωτοφανή ασυνέπεια στην πληρωμή των χρωστούμενων ή τουλάχιστον κάποιων δόσεών του.
Οπως, λοιπόν φαίνεται, ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν έλαβε υπόψη του το πραγματικό γεγονός πως ο επιχειρηματίας έχει ήδη επιτύχει τέσσερις (!) φορές άρση του μέτρου δέσμευσης της περιουσίας του από την προηγούμενη κυβέρνηση. Κοινώς ο businessman έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια κατάσταση που σε λογική «σχοινί-κορδόνι» ακυρώνει εν τοις πράγμασι τις σχετικές διατάξεις του νόμου και παραβαίνει τις υποχρεώσεις του, δημιουργώντας μια βιομηχανία άρσεων των δεσμεύσεων των λογαριασμών του. Δηλαδή από υπότροπος καταλήγει και ευνοημένος από πάνω.
Και αντί ο υπουργός της νέας διακυβέρνησης να σταματήσει αυτή τη στρέβλωση, τη συνεχίζει, με ακατανόητο μάλιστα τρόπο.
Κι όλα αυτά μη εφαρμόζοντας το άρθρο 14 του ν. 2523/1997 που ορίζει ρητά πως «τα όποια μέτρα δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων αίρονται υποχρεωτικά μόνο εφόσον ο υπόχρεος φορολογούμενος καταβάλει ποσό πάνω από το 70% του συνόλου των υποχρεώσεών του».
Στην προηγούμενη παράγραφο ο ίδιος νόμος ορίζει εξίσου ρητά πως «η άρση της δέσμευσης παύει να ισχύει σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής δύο συνεχόμενων εκ των προβλεπόμενων δόσεων».
Ακριβώς αυτή είναι η περίπτωση που «καίει» τον επιχειρηματία και εκθέτει τον κ. Παπακωνσταντίνου. Κι αυτό διότι είναι σαφές από τα δύο έγγραφα των αποφάσεων του ΥΠΕΘΟ πως ο κ. Ραπτόπουλος συστηματικά δεν πληρώνει τις δόσεις που οφείλει, ούτε φυσικά έχει αποπληρώσει το σύνολο των υποχρεώσεών του προς το Δημόσιο ή το ποσοστό που απαιτεί ο νόμος για την άρση των δεσμεύσεων. Πώς λοιπόν ο άνθρωπος που λέει πως θα μας βγάλει από την οικονομική καχεξία θα πατάξει τις κακές συμπεριφορές του παρελθόντος; Γιατί ο κ. Παπακωνσταντίνου διαπράττει μια τόσο μεγάλη αστοχία που φέρνει σε απόλυτη αντιπαράθεση τους λόγους με τις πράξεις του;
Πώς διευκολύνει έναν αδιαμφισβήτητα ασυνεπή επιχειρηματία; Για ποιον λόγο, ακόμα χειρότερα, επιτρέπει την άρση της δέσμευσης στην προσωπική περιουσία του κ. Ραπτόπουλου και όχι στην εταιρική, αφού αυτή είναι που χρωστά το μεγαλύτερο ποσοστό (περίπου 70%) των υποχρεώσεων προς το κράτος;
Ερωτήματα
Εδώ ακριβώς είναι που προκύπτουν ακόμα μεγαλύτερα ερωτήματα και δικαιολογημένες απορίες για το κατά πόσο ο κ. Παπακωνσταντίνου (σ.σ.: ηθελημένα ή άθελα θα πρέπει να μας το πει ο ίδιος ο υπουργός) συναινεί ουσιαστικά με τη συμπεριφορά του στη φοροδιαφυγή που ο επιχειρηματίας έχει κάνει επάγγελμα...
Κι αυτό διότι είναι γνωστό πως εδώ και λίγους μήνες ο κ. Ραπτόπουλος επιχειρεί την πτώχευση της καταχρεωμένης Express Service, περνώντας περιουσιακά στοιχεία και σημαντικές δουλειές με το Δημόσιο στην προσωπική εταιρεία Ιωάννης Π. Ραπτόπουλος Τεχνική Εξυπηρέτηση Αυτοκινήτων.
Με έγγραφο που το «ΘΕΜΑ» ήδη έχει δημοσιοποιήσει στο παρελθόν και το οποίο αναδημοσιεύουμε σήμερα, αποδεικνύεται πως σε ενημέρωση του Ειρηνοδικείου Καλλιθέας η ΑΤΕ Ασφαλιστική αναφέρει πως δέχθηκε (παρά τα ογκώδη χρέη στο ΙΚΑ) την τροποποίηση σύμβασής της με την Express Service AEE, δίδοντας τα δικαιώματα της πρώτης στην προσωπική εταιρεία του κ. Ραπτόπουλου.
Κοινώς ο ίδιος πέρασε τα συμβόλαια της οδικής βοήθειας της κρατικού ενδιαφέροντος ασφαλιστικής εταιρείας που είχε εξασφαλίσει χάρη στον φωτογραφικό νόμο του πρώην υπουργού Μεταφορών κ. Κωστή Χατζηδάκη (άλλο ένα μεγάλο σκάνδαλο που είχαμε αποκαλύψει και το οποίο δεν έχει ακόμα ερευνηθεί από τη Δικαιοσύνη) από την κατεστραμμένη και φορτωμένη με χρέη Express Service στο «όνομά» του!
http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=113536
GP Αυστραλίας. Απόλυτος κυρίαρχος ο Φέτελ
Με… φόρα από πέρσι, ο Σεμπαστιέν Φέτελ πήρε τον πρώτο αγώνα της χρονιάς στο Πρωτάθλημα της Formula 1. Στο Αλμπερτ Πάρκ ο Γερμανός Παγκόσμιος Πρωταθλητής επιβεβαίωσε αυτό που έδειξε και χτες, στις κατατακτήριες δοκιμές, ότι είναι ο ταχύτερος από όλους του υπόλοιπους πιλότους.
Στη δεύτερη θέση, άνετα, τερμάτισε ο Λιούις Χάμιλτον, ενώ την έκπληξη έκανε η Lotus Renault και Βιτάλι Πετρόφ, με την τρίτη θέση που πήρε. Ακολούθησαν Αλόνσο, Γουέμπερ και Μπάτον. Τέσσερις από τους πέντε Παγκόσμιους Πρωταθλητές λοιπόν τερμάτισαν στην πρώτη εξάδα, με την πέμπτο συμμετέχοντα, τον Μίκαελ Σουμάχερ να απογοητεύει…
26/3/11
Λόρδος Βύρων. Ο μεγαλύτερος φιλλέληνας
Ο Άγγλος ποιητής Λόρδος Βύρων αποτελεί έναν από τις πιο σημαντικές φυσιογνωμίες του Ρομαντισμού όπου κυριαρχούσαν οι ενάρετοι ήρωες και τα θέματα για την αγάπη και τον θρίαμβο. Εξαιτίας των έργων του, της έντονης ζωής και της φυσικής του ομορφιάς θεωρήθηκε η τέλεια εικόνα του ρομαντικού ποιητή. Ωστόσο, όλη η ζωή του Βύρωνα περιστρέφεται γύρω από αυτό το μοντέλο με αποκορύφωμα τον αγώνα του για την ελληνική απελευθέρωση του 1821.
Ο George Gordon Noel Byron όπως ήταν το πλήρες όνομά του γεννήθηκε στις 22 Ιανουαρίου του 1788 σε μία αριστοκρατική οικογένεια με πολλά οικονομικά προβλήματα που προέρχονταν κυρίως από τον πατέρα του. Ο Καπετάνιος «Mad Jack» Byon ήταν χρυσοθήρας και προχώρησε σε γάμο με την Catherine Gordon ουσιαστικά για το ετήσιο εισόδημά της. Αφού ξόδεψε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας της πέθανε το 1791, αφήνοντας ορφανό τον George.
Δυστυχώς, από τη νεαρή του ηλικία ο Λόρδος Βύρων είχε να συναναστραφεί με μία ανισόρροπη μητέρα λόγω όσων είχε περάσει, την περιφρόνηση των αριστοκρατών συγγενών του για τον ξεπεσμό του ίδιου και της χήρας μητέρας του καθώς και την αναπηρία που έφερε εκ γενετής, περπατώντας πάντα προβληματικά. Όλα αυτά στιγμάτισαν την περηφάνια και την ευαισθησία του νεαρού Βύρωνα. Εκεί οφείλεται και η ανάγκη του για αυτοπροβολή την οποία σύντομα επιδίωξε να ικανοποιήσει μέσα από την αγάπη, την ποίηση και τη δράση.
Παρά τον αδέξιο τρόπο με τον οποίο περπατούσε και τις αμέτρητες θεραπείες τις οποίες είχε υποστεί, τα παιδικά του χρόνια ήταν γεμάτα από παιχνίδι και σκανδαλιές. Εξάλλου ποιος μπορεί να τιθασεύσει την παιδική λαχτάρα για εξερεύνηση; Αγαπημένες του δραστηριότητες ήταν η ιππασία και το κολύμπι στα οποία μπορούσε να συμμετέχει ενεργά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Ωστόσο ήταν πρόθυμος πάντα να παίξει κρίκετ έχοντας για βοηθό κάποιο από τους συμμαθητές του. Μόλις στα οχτώ του ερωτεύτηκε για πρώτη φορά μία εξαδέρφη του και στα δεκαέξι όταν του ανακοινώθηκε ο αρραβώνας της λέγεται ότι έπεσε βαριά άρρωστος.
Στα μαθήματά του αν και οι περισσότεροι από τους συμμαθητές και καθηγητές του τον θεωρούσαν ιδιοφϋία ο ίδιος έδειχνε απρόθυμος να συμμορφωθεί με τις σχολικές εργασίες αν και αγαπούσε να διαβάζει συνεχώς. Η μεγάλη του όρεξη για νέες γνώσεις συνεχώς αυξανόταν ενώ είχε μία αξιοζήλευτη μνήμη. Αρκετές βιογραφίες για το πρόσωπό του αναφέρουν ωστόσο μαζί με το γεγονός της αγάπης του για το διάβασμα και περιστατικά που τον φέρουν αρχηγό σε αρκετές σχολικές εξεγέρσεις.
Ύστερα από το θάνατο ενός θείου του το 1798, ο Βύρων κληρονόμησε τον τίτλο του Λόρδου καθώς και την περιουσία του. Παρέμεινε στο Harrow για τέσσερα χρόνια και έπειτα πήγε στο Trinity College στο Cambridge, όπου αντιλήφθηκε την διαφορά μεταξύ των υψηλών στόχων του ιδεαλισμού-ρομαντισμού και των λιγότερων σημαντικών εμπειριών της πραγματικότητας. Η αναζήτησή του για ένα μεγάλο πάθος ανάμεσα σε διάφορες γυναίκες που τον συναναστρέφονταν αριθμεί έναν μακρύ κατάλογο με δεσμούς τους οποίους είχε συνάψει.
Το 1807 ο Λόρδος Βύρων εξέδωσε το πρώτο του ποιητικό βιβλίο με τίτλο, Hours of Idleness. Το βιβλίο έλαβε σκληρή κριτική από την Edinburgh Review. Ο Βύρων αντεπιτέθηκε με το English Bards and Scotch Reviewers το 1809, το πρώτο έργο του που έδειχνε το ταλέντο του στη σάτιρα και το σαρκαστικό χιούμορ, το οποίο τον ανέδειξε σε έναν από τους βασικότερους άγγλους ρομαντικούς και το οποίο πιθανότατα να οφείλει τόσο στην αριστοκρατική του εμφάνιση όσο και στην κλασσική του παιδεία.
Το 1809 ο Λόρδος Βύρων ξεκινάει ένα μεγάλο ταξίδι διάρκειας δύο ετών στις χώρες της Μεσογείου το οποίο θα του δώσει το υλικό που χρειάζεται για να δημιουργήσει τα δύο πρώτα του cantos για το Childe Harold’s Pilgrimage. Η δημοσίευσή τους το 1812 χάρισε πρόσκαιρη δόξα στον Βύρωνα, καθώς συνδύαζαν τα πιο διάσημα χαρακτηριστικά του ρομαντισμού των τελών του 18ου αιώνα, πολύχρωμες περιγραφές εξωτικής φύσης, την απογοήτευση για την ματαιότητα των γήινων πραγμάτων και την λυρική έξαρση για ελευθερία σε συνδυασμό με έναν νέο, όμορφο και μοναχικό ήρωα.
Ενώ η φήμη του εξαπλωνόταν, ο Βύρων ήταν απασχολημένος με το να σοκάρει την υψηλή κοινωνία του Λονδίνου. Μετά τις ερωτικές σχέχεις που είχε συνάψει με την Lady Caroline Lamb και την Lady Oxford, η αιμομικτική του αγάπη για την ετεροθαλή αδερφή του Augusta όχι μόνο τον εμφάνισε ως ανήθικο αλλά μεγάλωσε και το αίσθημα ενοχής το οποίο πάντα αισθανόταν. Από τότε τα θέματα αιμομιξίας υπήρξαν έντονα στα γραπτά του, ξεκινώντας από τις επικές ιστορίες του που δημοσιεύτηκαν μεταξύ 1812-1816, όπως τα The Giaour, The Bride of Abydos, The Corsair, Lara, Parisina. Σύμφωνα με τον Βύρωνα οι αιμομικτική αγάπη αν και ποινικά μεμπτή ήταν κατάλληλη μεταφορά για την τραγική κατάσταση του ήρωα που δέχεται την κατάρα του Θεού, κρίνεται σκληρά από την κοινωνία και μισεί τον εαυτό του εξαιτίας αμαρτιών για τις οποίες ο ίδιος δεν ευθύνεται.
Ενώ γράφει τις ιστορίες του ο ίδιος προσπαθεί να βρει τη γαλήνη σε μία πιο ήρεμη ζωή. Ο γάμος του με την Anna Isabella Mibanke τον Ιανουάριο του 1815 σύντομα αποδείχτηκε μεγάλο λάθος καθώς τον εγκατέλειψε ένα χρόνο αργότερα. Η κοινωνία του Λονδίνου θα μπορούσε να παραβλέψει το περιστατικό αλλά η σάτιρά του για τον Prince Regent είχε σαν αποτέλεσμα να προκαλέσει το κόμμα των Συντηρητικών. Στις 25 Απριλίου του 1816, ο Βύρων εγκατέλειψε την πατρίδα του χωρίς να επιστρέψει ποτέ.
Ταξίδεψε στην Ελβετία όπου παρέμεινε για 7 μήνες και τον Οκτώβριο του 1816 εγκαταστάθηκε στην Βενετία της Ιταλίας. Τα έργα του 1817 παρουσιάζουν σημάδια μίας νέας προοπτικής του ποιητή, καθώς η αυθόρμητη ωρίμανση είναι φανερή.
Χαρακτηριστικό του Λόρδου Βύρωνα ήταν ότι μετέφραζε τις ιδέες του σε δράση εκφράζοντας πάντα το πιο ριζοσπαστικό κομμάτι στην Βουλή των Λόρδων το 1812-1813. Εξάλλου, ρίσκαρε τη ζωή του για να βοηθήσει τους ιταλούς Carbonari το 1820, μέχρι τη στιγμή που θα έρθει στην Ελλάδα και θα πολεμήσει με όσα μέσα διέθετε για την ελληνική απελευθέρωση. Η ποίησή του έχει στόχο να πείσει την Ευρωπαϊκή κοινωνία για τη δημιουργία του ελληνικού κράτους και την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό. Το 1824 ο Βύρων εντάσσεται μαζί με τους έλληνες μαχητές στο Μεσολόγγι για να αφήσει την τελευταία του πνοή στις 19 Απριλίου του ίδιου χρόνου από τυφοειδή πυρετό.
Ανάμεσα σε εκείνα που ξεχώρισαν τον Λόρδο Βύρωνα και τον ανέδειξαν στον πιο σημαντικό Φιλέλληνα ήταν η ενεργός συμμετοχή που είχε στην Ελληνική Επανάσταση. Βρισκόμενος στην Κεφαλονιά έστειλε 4000 λίρες από την περιουσία του για να βοηθήσει στην προετοιμασία του ελληνικού ναυτικού και ύστερα ταξίδεψε στο Μεσολόγγι στις 29 Δεκεμβρίου για να συνδράμει τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο που ηγείτο του ελληνικού στρατού στην Δυτική Ελλάδα. Με μεγάλο θάρρος συντάχθηκε στα σχέδια για κατάληψη του κάστρου της Ναυπάκτου ενώ προσέλαβε ειδικό σκοποβολής για να ενισχύσει το ελληνικό πυροβολικό και έφερε τους Σουλιώτες το πιο δυνατό σώμα για να συνδράμουν. Παρά τις προσπάθειές του να ενωθούν οι δυνάμεις σε ανατολική και δυτική Ελλάδα δεν τα κατάφερε.
Πολλοί αναφέρουν ότι ο Λόρδος Βύρων πέθανε από τυφοειδή πυρετό όπως αναφέραμε πιο πάνω. Ωστόσο, αναφέρεται ότι λίγες μέρες πριν καταλήξει είχε πέσει σε καταιγίδα μαζί με άλλους, στην οποία δεν δέχτηκε να αλλάξει ρούχα όταν του το συνέστησαν καθώς είχε έναν άσχημο βήχα από τον Φεβρουάριο. Σύντομα ρίγη και πυρετός τον επισκέφτηκαν και παρά τη βοήθεια των γιατρών με αφαιμάξεις και άλλες ιατρικές μεθόδους της εποχής δεν τα κατάφερε. Η αλήθεια είναι ότι ο Λόρδος Βύρων υπέφερε και από επιληπτικές κρίσεις και κίρρωση του ύπατος στα οποία μπορεί να οφείλεται και ο θάνατός του.
Ο ίδιος έλεγε ότι σε νεαρή ηλικία κάποιος του είχε πει ότι δεν θα κατάφερνε να ξεπεράσει τα 37 έτη, κάτι που τελικά επιβεβαιώθηκε καθώς πέθανε λίγους μήνες πριν τα κλείσει. Οι Έλληνες θρήνησαν για τον θάνατό του και μετέτρεψαν τον Λόρδο Βύρωνα σε ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης. Το σώμα του ταριχεύτηκε και η καρδιά του θάφτηκε στο αγαπημένο του Μεσολόγγι, ενώ ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολομός έγραψε ένα ποίημα αφιερωμένο σε εκείνον.
ΚΥΡΙΑΚΗ 09:00 LIVE ALPHA Η ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ F1. Ο Φέτελ στην pole!
Σα να μην πέρασε μια μέρα από την κατάκτηση του τίτλου πέρυσι στο Άμπου Ντάμπι ο παγκόσμιος πρωταθλητής Σεμπάστιαν Φέτελ έκανε περίπατο στο Άλμπερτ Παρκ σημειώνοντας την πρώτη pole position της χρονιάς.
Ο Χάμιλτον με την McLaren προσπάθησε αντιμετωπίζοντας πρόβλημα με το KERS αλλά ήταν εμφανές ότι δεν μπορούσε να κινηθεί στο ρυθμό του Φέτελ. Περιορίστηκε έτσι στη 2η θέση μπροστά από την άλλη Red Bull του Μαρκ Γουέμπερ.
Νέα μέτρα για 16 δισ. έως το 2015
Νέες θυσίες, ύψους 16 δισ. ευρώ, σχεδιάζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος λιτότητας 2012-2015. Μόνο και μόνο για φέτος αναζητεί πάνω από 2 δισ. για να καλύψει τις αστοχίες του προϋπολογισμού.
Ήτοι, για να μπει χρήμα στα άδεια κρατικά ταμεία…
Το υπουργείο Οικονομικών ξεκινά άγριο φοροκυνηγητό για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και σε όσους δεν έχουν κάνει περαίωση. Την ίδια στιγμή, στο τραπέζι μπαίνουν εισοδηματικά κριτήρια ακόμα και για το επίδομα ανεργίας, ώστε να το χάνει όποιος προ διετίας είχε υψηλά εισοδήματα (60.000-70.000 το χρόνο) ή η γυναίκα του εργάζεται ή έχει δεύτερο σπίτι (ως τεκμήριο), για να εξοικονομήσει το κράτος περί τα 2 δισ. ευρώ.
Επιπλέον επιταχύνεται το ενιαίο μισθολόγιο, ενώ έρχεται και νέο "κούρεμα" στις κρατικές δαπάνες για ΔΕΚΟ και ασφαλιστικά ταμεία. Εξαιρετικά πιθανό φαντάζει να γίνει πιο αυστηρός και ο κανόνας 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις.
Συνολικά για εφέτος, έχουν ήδη προγραμματιστεί μέτρα 14,3 δισ. ευρώ και απομένουν να προσδιοριστούν τα επιπλέον 1,74 δισ. που ζητά η τρόικα, λόγω των αστοχιών στον προϋπολογισμό. Και τελικά, για να μειωθεί το έλλειμμα κατά 5 δισ. φέτος (2,5% του ΑΕΠ) θα χρειαστούν συνολικά μέτρα 16 δισ. ευρώ.
Μεγάλο μαχαίρι θα μπει σε φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Μάλιστα στο "Μνημόνιο 4" γίνεται αναφορά για μείωση φοροαπαλλαγών που κοστίζουν στο Δημόσιο πάνω από 6 δισ. ευρώ. Στο στόχαστρο μπαίνουν καθώς 980 φοροαπαλλαγές που θα χορηγούνται με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια. Δαπάνες όπως ιατρικά έξοδα, ενοίκια και στεγαστικά δάνεια, ασφαλιστικές εισφορές, φροντιστήρια κλπ θα ισχύουν μόνο για όσους δηλώνουν εισοδήματα πολύ χαμηλά.
Στα σχέδια παραμένει και η αύξηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ, ώστε περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες να φορολογούνται με 23%.
Κοινωνικές ενισχύσεις θα δίδονται μόνο σε όσους δηλώνουν πως ζουν με λιγότερα από 7.000 ή 8.000 ευρώ το χρόνο.
Με το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής η κυβέρνηση επιχειρεί να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα από τα 17 δισ. ευρώ (που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στις αρχές του 2012) στα 2,6 δισ. στο τέλος του 2015. Θα απαιτηθεί δηλαδή μια προσαρμογή της τάξης των 14,5 δις ευρώ ή 6,4% του ΑΕΠ.
Για να επιτευχθεί αυτό θα χρειαστούν νέες παρεμβάσεις με συνολικά μέτρα ύψους 22 δις ευρώ ή 9,5% του ΑΕΠ. Το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής είναι εμπροσθοβαρές, δηλαδή τα πιο πολλά μέτρα σε αξία πρέπει να βρεθούν το 2012. Πρέπει να εξοικονομηθούν 7 δισ. ευρώ με αντίστοιχα μέτρα, ενώ το 2013 αναζητούνται 4 δισ. ευρώ, το 2014, θα πρέπει να βρεθούν και πάλι 7 δισ. και άλλα 4 δισ. ευρώ για μέσα στο 2015.
Αν και τα επιμέρους μέτρα της περιόδου 2012-2015 βρίσκονται ακόμα σε στάδιο διαβούλευσης η βασική κατεύθυνση που έχει θέσει η κυβέρνηση είναι ότι το 1/3 (περί τα 7 δισ. ευρώ) θα προέλθει από αύξηση των εσόδων και τα υπόλοιπα 2/3 (άλλα 15 δισ. ευρώ) από περικοπές δαπανών με επίκεντρο τους μισθούς και τις κοινωνικές μεταβιβάσεις (επιδόματα και συντάξεις).
Οκτώ ραδιενεργές ουσίες εντοπίστηκαν σε στάσιμο νερό στο υπόγειο του πυρηνικό εργοστασίου στη Φουκουσίμα.
Οι Ιαπωνικές αρχές εντόπισαν οκτώ ραδιενεργές ουσίες σε στάσιμο νερό σε υπόγειο τμήματος του πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου στη Φουκουσίμα, σύμφωνα με μια ανάλυση της Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα.
Τα υψηλότερα επίπεδα που βρέθηκαν στο νερό στο τμήμα 1 του εργοστασίου ήταν αυτά του καισίου 137, ενός ραδιενεργού ισοτόπου που είχε απελευθερωθεί στο περιβάλλον και μετά την καταστροφή στο Τσέρνομπιλ το 1986. Καταγράφηκε σε επίπεδο 1,8 εκατ. μπεκερέλ.
Το καίσιο 137, αντίθετα με το ραδιενεργό ιώδιο, έχει σχετικά μακρά ημιζωή, 30,2 ετών. Δημιουργείται στην διάρκεια της πυρηνικής σχάσης.
Στο νερό περιέχονταν επίσης τα ισότοπα του καισίου 134 και 136 καθώς και ιώδιο-131.
Η εταιρία Tokyo Electric Power Co. (Tepco), η οποία λειτουργεί το εργοστάσιο, δεσμεύθηκε να απολυμάνει το νερό το συντομότερο δυνατό ώστε να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν την προσπάθεια να ψυχθούν οι αντιδραστήρες. Τρεις εργαζόμενοι που προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν τις λειτουργίες ψύξης του αντιδραστήρα αριθμός 3 εκτέθηκαν σε επίπεδα ραδιενέργειας στο νερό που ήταν 10.000 φορές πάνω από το φυσιολογικό επίπεδο, ανέφερε η Tepco χθες.
Τα επίπεδα αυτά αφήνουν να διαφανεί ότι το κέλυφος του αντιδραστήρα ενδέχεται να έχει υποστεί ζημιά και να έχουν διαρρεύσει ραδιενεργές ουσίες, ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρίας σε συνέντευξη Τύπου.
Δεκαεπτά εργαζόμενοι στο εργοστάσιο έχουν υποστεί μόλυνση από ραδιενέργεια μετά το σεισμό της 11ης Μαρτίου και το επακόλουθο τσουνάμι, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo σήμερα. Ο αριθμός αυτός συμπεριλαμβάνει μόνο όσους έχουν εκτεθεί σε πάνω από 100 μιλισίβερτ ραδιενέργειας, που είναι το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο έκθεσης για τους εργαζόμενους σε πυρηνικές εγκαταστάσεις κατ' έτος.
Συμφωνία επί του συνολικού οικονομικού «πακέτου»
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επικύρωσαν το περιεχόμενο της συνολικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε, χθες τα μεσάνυχτα στις Βρυξέλλες, σχετικά με τη συνολική απάντηση στην κρίση δημοσίου χρέους.
Τα κυριότερα σημεία του «πακέτου» της συνολικής απάντησης, που ενδιαφέρουν άμεσα και τη χώρα μας, είναι τα εξής:
- Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στην αύξηση των πόρων του στα 440 δισ. ευρώ από 250 δισ. ευρώ που είναι σήμερα. Συμφώνησαν επίσης και αυτό είναι η σημαντικότερη εξέλιξη, να παρεμβαίνει, όταν κρίνεται αναγκαίο, και υπό αυστηρές προϋποθέσεις στην πρωτογενή αγορά κρατικών ομολόγων (κατά την έκδοση). Η αύξηση της συνεισφοράς κάθε χώρας θα καθοριστεί μέσα στο επόμενο διάστημα, διότι η Φινλανδία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και η κυβέρνησή της δεν μπορούσε να δεσμευθεί στην παρούσα Σύνοδο Κορυφής. Ωστόσο, στα συμπεράσματα επισημαίνεται ότι η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν το τέλος Ιουνίου, ώστε οι αλλαγές να τεθούν αμέσως σε ισχύ.
- Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας: Θα διαδεχθεί το παραπάνω ταμείο τον Ιούνιο του 2013, ενώ θα προικοδοτηθεί με συνολικά κεφάλαια ύψους 700 δισ. ευρώ (80 δισ. ευρώ σε ρευστό και 620 δισ. ευρώ υπό μορφή, κυρίως, εγγυήσεων), ώστε να μπορεί να αντλεί από τις αγορές μέχρι 500 δισ. ευρώ. Το ταμείο θα δανείζεται πάντα από τις αγορές με τη μέγιστη πιστοληπτική ικανότητα (ΑΑΑ), ώστε να επιτυγχάνεται το χαμηλότερο επιτόκιο. Ο μηχανισμός αυτός θα μπορεί να επεμβαίνει υπό αυστηρές προϋποθέσεις στην αγορά κρατικών ομολόγων, ενώ για πρώτη φορά προβλέπεται και η εμπλοκή των ιδιωτών επενδυτών, οι οποίοι θα επωμίζονται μέρος τους κόστους σε περίπτωση αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους μιας χώρας.
- «Σύμφωνο για το Ευρώ»: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεσμεύονται στο στενό συντονισμό της οικονομικής πολιτικής. Σε ετήσια βάση όλα τα κράτη μέλη θα υλοποιούν προγράμματα με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και συνταξιοδοτικών συστημάτων, την προώθηση της απασχόλησης. Επίσης θεσμοθετείται, μέσω του Συμφώνου η μόνιμη δημοσιονομική πειθαρχία, όπου τα κράτη μέλη θα προβλέψουν ανώτατο αποδεκτό όριο δημόσιο ελλείμματος, η υπέρβαση του οποίου θα ενεργοποιεί τη λήψη μέτρων.
- Ελλάδα: Στα συμπεράσματα δεν υπάρχει ειδική αναφορά για την Ελλάδα, διότι η ικανοποίηση των δύο ελληνικών αιτημάτων «κλειδώθηκε» στις 11 Μαρτίου από τους ηγέτες της ευρωζώνης. Πρόκειται για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων (110 δισ. ευρώ) από 5 σε 10 χρόνια με την περίοδο χάριτος και τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού κατά 100 μονάδες βάσης για τα δάνεια που προέρχονται από τους εταίρους της ευρωζώνης (80 δισ. ευρώ), δεδομένου ότι τα 30 δισ. ευρώ του ΔΝΤ δίνονται ήδη με το χαμηλότερο επιτόκιο της αγοράς.
Συμφωνία για υψηλότερες προδιαγραφές ασφαλείας στην πυρηνική βιομηχανία
«Τις υψηλότερες προδιαγραφές» ασφάλειας για την πυρηνική βιομηχανία στην Ευρώπη συμφώνησαν να θέσουν οι ηγέτες της ΕΕ ώστε να προληφθούν συμβάντα όπως αυτό που σημειώθηκε στον πληγέντα από το σεισμό πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία.
Οι ηγέτες της ΕΕ κάλεσαν επίσης τις γειτονικές χώρες της Ευρώπης να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.
Οι «27» αποφάσισαν ακόμη να υποβληθούν οι αντιδραστήρες που υπάρχουν στις χώρες της ΕΕ σε μια σειρά από «τεστ αντοχής» έως το τέλος του έτους ώστε να αξιολογηθεί η ανθεκτικότητά τους σε κρίσεις.
25/3/11
Δήμοι στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης
Παραμένει το αδιέξοδο στο δήμο της Αθήνας, καθώς συνεχίζεται για 5η ημέρα η κατάληψη του δημαρχείου από συμβασιούχους. Την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη, αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη ότι ο δήμος θα μπορούσε να λειτουργεί και με 2.000 εργαζόμενους, αντί για 4.500 που έχει σήμερα.
«Ο δήμος, κατά τη δική μου εκτίμηση, μπορεί να δουλέψει και με το μισό προσωπικό. Αυτό το οποίο είναι απολύτως ξεκάθαρο είναι ότι μέσω των προσλήψεων στο δημόσιο ασκείται μια κοινωνική πολιτική» δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ξεκαθαρίζοντας ότι πρωταρχικός στόχος είναι η αποδοτικότερη αξιοποίηση του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού, που ανέρχεται στις 4.500 υπαλλήλους.
Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος καθαριότητας, Στάθης Αβραμίδης, έκανε λόγο για κλίκες και πόλεμο κατά τις δημοτικής αρχής, σχολιάζοντας την απόφαση μερίδας υπαλλήλων στην αποκομιδή απορριμμάτων να μην εργαστεί κατά τη διάρκεια του τριημέρου, παρά τη δέσμευσή τους για το αντίθετο.
Έκπληξη εξάλλου έχει προκαλέσει και η ανακοίνωση της διακοπής απαλλαγής κατά 75% από τα δημοτικά τέλη που απολάμβαναν οι δημοτικοί υπάλληλοι στη Θεσσαλονίκη από το 1987, οπότε και η απαλλαγή είχε απορριφθεί από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
24/3/11
Στα 75 δισ. ευρώ υπολογίζει τη βοήθεια, αν χρειαστεί, ο Γιούνκερ
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έκανε λόγο σήμερα για 75 δισ. ευρώ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ευρωπαϊκού δανεισμού στην Πορτογαλία, που διέρχεται πολιτική κρίση, ενώ συγχρόνως υπήρξε καθησυχαστικός για την τωρινή κατάσταση της ισπανικής οικονομίας.
«Εάν ζητήσει η Πορτογαλία ευρωπαϊκή υποστήριξη, το εν λόγω ποσό μου φαίνεται το κατάλληλο», τόνισε ο κ. Γιούνκερ στο γαλλικό δορυφορικό κανάλι France 24.
Ο ίδιος επισήμανε ότι η Λισαβόνα «δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο του ευρωπαϊκού δανεισμού της», παρότι η πορτογαλική κυβέρνηση δεν έχει υποβάλει το σχετικό αίτημα.
Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες υπέβαλε χθες Τετάρτη την παραίτησή του μετά την καταψήφιση από το κοινοβούλιο του νέου προγράμματος λιτότητας, που η κυβέρνηση παρουσίασε προς έγκριση, με την ελπίδα η Πορτογαλία να αποφύγει τον εν λόγω ευρωπαϊκό δανεισμό.
Από την πλευρά της, η γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, ζήτησε από τα πολιτικά κόμματα της Πορτογαλίας να συνεχίσουν τις προσπάθειες μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος το οποίο είχε καταρτίσει ο παραιτηθείς πορτογάλος πρωθυπουργός, Ζοζέ Σόκρατες.
«Η Πορτογαλία παρουσίασε ένα πολύ γενναίο πρόγραμμα για τις χρονιές 2011, 2012 και 2013. Ήταν το κατάλληλο. Εκφράζω τη βαθιά μου λύπη που χθες δεν το ενέκρινε η πλειοψηφία του κοινοβουλίου» της Πορτογαλίας, δήλωσε η Μέρκελ στους δημοσιογράφους πριν τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)