27/8/15

Ποια ειναι η πρώτη γυναίκα υπηρεσιακή πρωθυπουργός

Η πρώτη γυναίκα υπηρεσιακή πρωθυπουργός που αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας, από τη στιγμή που οι διερευνητικές εντολές δεν ευδοκίμησαν και διαπιστώθηκε η αδυναμία σχηματισμού νέας κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, είναι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου.
Η κυρία Θάνου είναι η δικαστής εκείνη που είχε το σθένος να υποστηρίξει ότι το χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ είναι αντισυνταγματικό και παράνομο και παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για οριστική κρίση.
Από τη θέση της προέδρου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η κυρία Θάνου έδωσε σκληρές μάχες υπερασπιζόμενη τον μόχθο και τα αιτήματα των συναδέλφων της, σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τις αρνητικές συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται.
Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι καθ' όλη τη δικαστική διαδρομή της συνέβαλε ουσιαστικά στη βελτίωση της απονομής δικαιοσύνης και στην επίλυση προβλημάτων που ανέκυπταν στην εφαρμογή του Δικαίου.
Δύο ημέρες πριν από την εκπνοή του περασμένου Ιουνίου, ομόφωνα το Υπουργικό Συμβούλιο προήγαγε σε πρόεδρο του Αρείου Πάγου την -έως τότε αντιπρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου και πρόεδρο της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος- κυρία Θάνου. Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για την προαγωγή στον βαθμό του προέδρου του Αρείου Πάγου δημοσιεύτηκε ύστερα από λίγες μέρες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αναγνωρίζοντας έτσι την προσφορά της στον χώρο της Δικαιοσύνης.

Η κυρία Θάνου κάλυψε τη θέση του προκατόχου της Αθανάσιου Κουτρομάνου, ο οποίος αποχώρησε από το δικαστικό σώμα λόγω συνταξιοδότησης. Στη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου θα παραμείνει η κυρία Θάνου για δύο χρόνια. Σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές, η κυρία Θάνου, εκτός από πρόεδρος του Αρείου Πάγου, είναι και πρόεδρος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, του Εκλογοδικείου και του Δικαστηρίου Αγωγών Κακοδικίας (το τελευταίο δικάζει αποκλειστικά αγωγές κατά δικαστών).

Και αυτό γιατί είναι η αρχαιότερη από τους τρεις προέδρους των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας (Συμβουλίου της Επικρατείας, Αρείου Πάγου και Ελεγκτικού Συνεδρίου), καθώς οι πρόεδροι του ΣτΕ και του Ε.Σ. αποχώρησαν τον περασμένο Ιούνιο λόγω συνταξιοδότησης και οι νέοι πρόεδροι θα επιλεγούν το επόμενο διάστημα από την κυβέρνηση που θα αναδειχθεί.
Μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων της ως προέδρου του Αρείου Πάγου, η κυρία Θάνου ήταν αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου και πρόεδρος του Δ' Πολιτικού Τμήματος που εκδικάζει αστικές και εμπορικές υποθέσεις. Παράλληλα ήταν και πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.

Μετά την προαγωγή της στη θέση του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, παραιτήθηκε από πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος και παρέμεινε απλό μέλος του διοικητικού συμβουλίου.

Στο δικαστικό σώμα εισήλθε τον Απρίλιο του 1975 και προήχθη σε πρόεδρο Πρωτοδικών το 1992, σε εφέτη το 1996 και σε πρόεδρο Εφετών το 2005.

Από το 2008 έως το 2014 με τον βαθμό του αρεοπαγίτη υπηρέτησε στο Δ' Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, ενώ από το 2014, όταν και προήχθη σε αντιπρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, προήδρευε στο τμήμα αυτό.

Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης. Επίσης, έχει εκλεγεί πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κατά τις δύο τελευταίες θητείες (2012-2014 και 2014-2016), ενώ η συνδικαλιστική της δράση στον χώρο της Δικαιοσύνης είναι ουσιαστική κατά την τελευταία 15ετία από τη θέση του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΕ. Παράλληλα είναι μέλος της Ενωσης Αστικολόγων και της Ενωσης Δικονομολόγων.

Εχει συμμετάσχει σε πολλά ευρωπαϊκά και διεθνή νομικά συνέδρια που αφορούσαν θέματα εξέλιξης του Δικαίου, αλλά και λειτουργίας της Δικαιοσύνης. Εχει παρακολουθήσει νομικά συνέδρια, εντός και εκτός Ελλάδος, ως εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης, του Αρείου Πάγου και της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Επί έξι χρόνια ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη και διδάσκει Αστικό Δίκαιο τους υποψήφιους συναδέλφους της, στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών.

Η κυρία Θάνου γεννήθηκε στη Χαλκίδα, είναι παντρεμένη και έχει τρία παιδιά.

Επιστημονική συμβολή


Η συμβολή της κυρίας Βασιλικής Θάνου στη νομική επιστήμη είναι σημαντική. Μεταξύ των εισηγήσεων που πραγματοποίησε σε συνέδρια είναι:

α) «Το Αστικό Δίκαιο και η Προστασία του Περιβάλλοντος», εισήγηση στο συνέδριο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, 1997.
β) «Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης», εισήγηση στο συνέδριο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, 2001.
γ) «Η αγωγή (εξ αναγωγής) του ασφαλιστή κατά των ασφαλισμένων προσώπων, σε περίπτωση εξαίρεσης από την ασφαλιστική κάλυψη», εισήγηση στο συνέδριο της Ενωσης Νομικών Δικαίου Ιδιωτικής Ασφάλισης και Ασφάλισης Τροχαίων Ατυχημάτων (ΕΝΔΙΑΑΤΑ), 2011.
δ) «Ποιος δεν θεωρείται τρίτος και δεν δικαιούται αποζημίωσης από τον ασφαλιστή, άρθρο 6§2 και άρθρο 7 του νόμου 489/1976», εισήγηση στο συνέδριο της Ενωσης Νομικών Δικαίου Ιδιωτικής Ασφάλισης και Ασφάλισης Τροχαίων Ατυχημάτων (ΕΝΔΙΑΑΤΑ), 2012.
ε) «Δικαστική Μεσολάβηση», εισήγηση στο συνέδριο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, 2013.
στ) Θέματα από την πρόσφατη νομολογία του Αρείου Πάγου στις διαφορές αποζημίωσης από τροχαία ατυχήματα, Συνέδριο Επιθεώρησης Συγκοινωνιακού Δικαίου, 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια: