14/8/15

Ο Αλέξης έδωσε "σήμα" για πρόωρες κάλπες

Σταχυολογώντας την ομιλία του, είπε μεταξύ άλλων:
 
- Σήμερα κλείνει ένας πρώτος κύκλος, σκληρής επίπονης διαδικασίας. Έχουμε ένα νέο πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό τοπίο και με βάση αυτό πρέπει να σχεδιάσουμε την επόμενη ημέρα.

- Η χώρα είναι εκτός αγορών, εξαντλήσαμε κάθε δυνατότητα διαπραγμάτευσης και ρευστότητας χωρίς δανεισμό κι εφόσον οι δανειστές μας αποφάσισαν να κλιμακώσουν τη σύγκρουση η συμφωνία ήταν αναγκαστική επιλογή.

- Το πραγματικό δίλημμα που ετέθη δεν ήταν μνημόνιο ή άτακτη χρεοκοπία. Το πραγματικό δίλημμα ήταν μνημόνιο με ευρώ ή μνημόνιο με δραχμή, όπως εξακολουθεί να επιμένει ακόμα ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

- Εναλλακτική λύση που δήθεν αγνοήσαμε, δεν υπήρξε. Ζήτησα από τους συναδέλφους μου να μου παρουσιάσουν εναλλακτική λύση. Δεν είναι η καταγγελία του χρέους ή το να βροντοφωνάξουμε ότι η επιλογή εξώθησης μιας χώρας σε άτακτη χρεοκοπία είναι παράνομη γιατί και οι πόλεμοι είναι άδικοι αλλά έχουν χιλιάδες θύματα όταν κάποιοι αποφασίσουν να τους διενεργήσουν.

- Η επιλογή να μην προχωρήσουμε σε άτακτη χρεοκοπία ή σε μνημόνιο με δραχμή δεν ήταν ξαφνική επιλογή. Επειδή αυτή η κυβέρνηση δεν πήρε εντολή να βγάλει τη χώρα από την ευρωζώνη κι επειδή ούτε αυτό ήταν το δίλημμα στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου κι επειδή το 62% δε σήμαινε ναι στη δραχμή, οι επιλογές μας ήταν περιορισμένες. Πήραμε μια επώδυνη επιλογή ευθύνης. Διεκδικήσαμε το δίκιο του ελληνικού λαού. Όχι όμως μόνοι κι απομονωμένοι όπως λέγεται.

-Δεν είναι αμελητέα η ρωγμή που έχει ανοίξει σήμερα ανάμεσα στην Ευρώπη του νεοφιλελευθερισμού από τη μια πλευρά και της ισότητας από την άλλη.

- Μπροστά στο τελεσίγραφο για την προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την Ε.Ε, πήραμε την ευθύνη απέναντι στον λαό, πήραμε την ευθύνη να μείνουμε ζωντανοί αντί να αυτοκτονήσουμε και μετά να τρέχουμε στα διεθνή φόρα και να λέμε ότι είναι άδικο που αυτοκτονήσαμε.

- Άκουσα τον κ. Μεϊμαράκη να λέει ότι θριαμβολογούμε. Όχι. Αλλά ούτε και θρηνούμε. Έχω τη συνείδησή μου ήσυχη. Αν υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι σε αυτές τις συνθήκες μπορούσε να φέρει κάτι καλύτερο, ας μας πει, πώς.

- Πετύχαμε μια συμφωνία που εάν επιτευχθεί,  διότι υπάρχουν κάποιοι που περιμένουν και καραδοκούν ακόμη και αυτά που συμφωνήθηκαν στις 12 Ιουλίου, σε λίγες ώρες ο κ. Τσακαλώτος θα δώσει μια μάχη διότι δυνάμεις από την πλευρά του κ. Σοιμπλε θα επιδιώξει να πάρει πίσω αυτά που συμφωνήθηκαν, γιατί δάνειο- γέφυρα θα σημάνει συνέχεια της κρίσης.

- Ακούω από πολλούς από όσους αναζητούν άλλοθι για τις προαναγγελθείσες επιλογές τους, ότι σήμερα ερχόμαστε να ψηφίσουμε το χειρότερο μνημόνιο. Καλό μνημόνιο δεν υπάρχει αλλά σημασία έχει τι συγκρίνει κανείς. Τι ζήταγαν οι πιστωτές;  Να ολοκληρώσουμε την Ε’ αξιολόγηση για να πάρουμε τα υπόλοιπα 7 δις. Όχι όσα πρότεινε ο κ. Χαρδούβελης στο περιβόητο email.                             



Ας σταχυολογήσω κι εγώ και ας σχολιάσω. 



"Την Αριστερά θα την βρίσκετε για πολλά χρόνια ακόμη μπροστά σας να ανοίγει δρόμους".

Θα χρειασθούμε σκαφτιάδες αλλά πρέπει να έχουν προσόντα και να ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ. 
Τέλος πάντων, στείλτε κανένα βιογραφικό στον κατρούγκαλο. 


"σε μια εξ αρχής ναρκοθετημένη διαπραγμάτευση"

Ο γιάν ν ν ν ν ν νης, ναρκοθετούσε; Αν είναι δυνατόν. Εδώ δεν προλάβαινε καλά - καλά τις συνεντεύξεις! 

"Έχω τη συνείδησή μου ήσυχη" είπε ο κ. Τσίπρας, διότι "πάλεψα όσο κανείς"

Ούτε ο Καρπόζηλος να ήμουν. 

"πήραμε την ευθύνη να μείνουμε ζωντανοί αντί να αυτοκτονήσουμε"

Η αυτονόητη επιλογή δεν χρειάζεται ανάληψη ευθύνης! 

"κι εφόσον οι δανειστές μας αποφάσισαν να κλιμακώσουν τη σύγκρουση"

Ναι, ναι! Αυτοί οι π@?στηδ€$ φταίνε! Κωλυσιεργούσαν έξη μήνες, προκύρηξαν δημοψήφισμα, έκλεισαν τις τράπεζες. Και τι δεν έκαναν! 

"Επειδή αυτή η κυβέρνηση δεν πήρε εντολή να βγάλει τη χώρα από την ευρωζώνη κι επειδή ούτε αυτό ήταν το δίλημμα στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου"

Ομολογώ οτι αυτή την ερμηνεία του διλήμματος δεν την είχα σκεφθεί. 

-"Δεν είναι αμελητέα η ρωγμή που έχει ανοίξει σήμερα"

Θέλει στοκάρισμα και βάψιμο. Πες τρία μεροκάματα! 

"Αν υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι σε αυτές τις συνθήκες μπορούσε να φέρει κάτι καλύτερο, ας μας πει, πώς."

Σ' ΑΥΤΕΣ τις συνθήκες που μας ΦΕΡΑΤΕ, πιθανόν όχι. 

- "Πετύχαμε μια συμφωνία που εάν επιτευχθεί,"

Αλέξη, τι ήπιες; 

Μη γελάτε. Είναι επικίνδυνοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: