18/8/15

Ψαλίδι έως και 15% ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ

Νέο «κύμα» περικοπών 6%-15% αναμένεται να «σαρώσει» τις επικουρικές συντάξεις που χορηγεί το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), λόγω της εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, από τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους και μετά. Η εύρεση ισοδύναμων μέτρων για να μην εφαρμοστεί η συγκεκριμένη ρήτρα δεν μοιάζει με εφικτό στόχο για το υπουργείο Εργασίας, έτσι οι περικοπές σε πάνω από 1.600.000 συντάξεις βρίσκονται προ των πυλών. Αλλωστε, ήδη έχει διαρρεύσει ότι σε αναλογιστική μελέτη για την επικουρική ασφάλιση, η οποία βρίσκεται υπό εξέλιξη, για το διάστημα έως τα τέλη του 2016 προκύπτει έλλειμμα ύψους 1,4 δισ. ευρώ.
Ουσιαστικά, η μελέτη διαπιστώνει ότι την παραπάνω χρονική περίοδο δεν θα καταστεί δυνατό να εισπραχθούν από το ΕΤΕΑ περισσότερα από 2,8 δισ. ευρώ, όταν οι δαπάνες για καταβολή επικουρικών συντάξεων ανέρχονται σε 4,2 δισ. ευρώ. Το έλλειμμα αυτό, με βάση τη ρήτρα που θα τεθεί σε εφαρμογή, δεν πρέπει να υπάρχει, άρα ξεκινάει νέα περίοδος διαδοχικών περικοπών για να κλείσει η τρύπα του ελλείμματος.

Σε πρώτη φάση έως το τέλος του τρέχοντος έτους πρέπει η διοίκηση του ΕΤΕΑ να καλύψει το έλλειμμα, ύψους 326.000.000 ευρώ, που έχει εγγράψει μόνο για φέτος. Ετσι κι αλλιώς η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δεσμευτεί για περικοπές των συντάξεων σε δύο φάσεις εντός του 2015. Η πρώτη περικοπή 8% ήταν προγραμματισμένη για το πρώτο τρίμηνο και η δεύτερη περικοπή 7% αναμένεται μέσα στο δεύτερο εξάμηνο. Ομως ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης δεν υπέγραψε τη σχετική απόφαση και έτσι δεν ενεργοποιήθηκε η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και δεν πραγματοποιήθηκε η πρώτη περικοπή. Αρα, οι περικοπές 6%-15% θα έρθουν μαζεμένες το φθινόπωρο.

Η «τρύπα» στο ΕΤΕΑ θα μπορούσε να περιοριστεί εάν υπήρχε η δυνατότητα της κρατικής χρηματοδότησης, όμως στο νέο Μνημόνιο τονίζεται ρητά ότι το Ταμείο θα καταβάλλει συντάξεις μόνο από τα έσοδα που θα έχει από εισφορές, χωρίς την παραμικρή κρατική χρηματοδότηση. Μάλιστα, έως τον Σεπτέμβριο θα πρέπει στο ΕΤΕΑ να προστεθούν και όλα τα υπόλοιπα επικουρικά Ταμεία που έχουν μείνει εκτός έως τώρα, με την επιβάρυνση να γίνεται ακόμη μεγαλύτερη.
Επιστρέφει (!!!) η παράνοια με τεκμήρια
Για πολίτες με πενιχρά πραγματικά εισοδήματα
Επανέρχονται από το 2016 τα τεκμήρια «φωτιά» για όσους δηλώνουν στην Εφορία πενιχρά εισοδήματα, π.χ. από τόκους ή ενοίκια.
Μετά τις απανωτές γκάφες υπερφορολόγησης των φοιτητών, ανέργων κ.ά., τις οποίες αποκάλυψε η «δημοκρατία», το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να εξαιρέσει -φέτος- από τα τεκμήρια τις συγκεκριμένες κατηγορίες.
Ομως το νέο Μνημόνιο φέρνει τα πάνω κάτω, καθώς προβλέπει τη ριζική αναμόρφωση των τεκμηρίων διαβίωσης, ώστε να γίνουν «πιο αποδοτικά για τα δημόσια ταμεία». Στο μέτρο αυτό περιλαμβάνεται και η επαναφορά της φορολόγησης με 26% από το πρώτο ευρώ στα τεκμαρτά εισοδήματα που προκύπτουν βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης, ακόμη και σε περιπτώσεις φορολογουμένων με πενιχρά πραγματικά εισοδήματα.
Ουσιαστικά, θα καταργηθούν οι ευνοϊκές εξαιρέσεις που είχαν θεσπιστεί με πρωτοβουλία της πρώην αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη. Αυτό θα έχει αποτέλεσμα χιλιάδες φορολογούμενοι που θα εμφανίζουν στις φορολογικές δηλώσεις τους πενιχρά εισοδήματα μερικών λεπτών του ευρώ από τόκους καταθέσεων ή χαμηλά εισοδήματα από ενοίκια ή από περιστασιακή απασχόληση να πιάνονται στις παγίδες των τεκμηρίων διαβίωσης (για τις κατοικίες και τα Ι.Χ. αυτοκίνητα που έχουν χρησιμοποιήσει) και να υπερφορολογούνται επί εξωπραγματικών τεκμαρτών εισοδημάτων με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ και με προκαταβολή φόρου αυξημένη στο 75% και κατόπιν στο 100%, σαν να είναι επιχειρηματίες!

Δεν υπάρχουν σχόλια: