10/8/15

Ο Αντ. Σαμαράς άφησε χρέη 160.000.000€!

Κρύος ιδρώτας έλουσε τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη και τους συνεργάτες του, όταν πληροφορήθηκαν την... κληρονομιά που τους άφησε η προηγούμενη ηγεσία της Ν.Δ. Εκτός από τα άδεια ταμεία, τα δεκάδες εξώδικα, τους απλήρωτους λογαριασμούς, τους υπαλλήλους στους οποίους χρωστάνε μισθούς έξι μηνών, είδαν το χρέος του κόμματος να αγγίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό των 160.000.000 ευρώ (κάποιοι μιλούν για 180.000.000) μέσα σε έξι χρόνια.
Το χρέος, βέβαια, δεν μπορεί να χρεωθεί όλο στον τέως πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά και στο επιτελείο του, μια και αυτός παρέλαβε το ουκ ευκαταφρόνητο ποσό των 90.000.000 από τις προηγούμενες ηγεσίες του κόμματος. Βέβαια, 70.000.000 ευρώ σε έξι χρόνια αποτελούν ρεκόρ και σε εποχές Μνημονίων. Εάν μάλιστα αναλογιστούμε ότι η Ν.Δ.
μετακόμισε εν χορδαίς και οργάνοις στη Συγγρού από τη Ρηγίλλης και την Αγίου Κωνσταντίνου, για να κάνει οικονομία, οι αριθμοί αυτοί προκαλούν σοκ, μια και στην ουσία η Ν.Δ. βιώνει μια άτυπη χρεοκοπία εδώ και μήνες. Οπως υποστήριζαν πηγές εντός της Συγγρού, τα έξοδα ήταν τέτοια που ακόμη και το νέο τηλεφωνικό κέντρο στοίχισε δεκάδες χιλιάδες ευρώ (κάποιοι μιλούν για ποσό πάνω από 200.000 ευρώ), οι μισθοί κάποιων «ξεχείλωσαν», ενώ οι διάφορες προσλήψεις μεγάλωσαν ακόμη περισσότερο το πρόβλημα, μια και, από 120 εργαζομένους που είχε το κόμμα, αυτοί ξεπέρασαν τους 200, παρά τις αρχικές απολύσεις που είχαν γίνει με πρόσχημα το οικονομικό!

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης γνωρίζει το μέγεθος του προβλήματος (γι' αυτό και αποφεύγει όσο μπορεί τις επισκέψεις στη Συγγρού, που... βράζει) και προσπαθεί να βάλει όσο το δυνατόν μια τάξη, μια και έχει μπροστά του εκλογική αναμέτρηση (εκτός απροόπτου), αλλά και εσωκομματικές διαδικασίες που έχουν κόστος. Αυτός είναι και ο λόγος που πήρε την απόφαση να φύγει η Ν.Δ. από τα γραφεία στα οποία την πήγε ο Αντώνης Σαμαράς και να επιστρέψει στη Ρηγίλλης, όπου ήδη μηχανικοί έχουν καταγράψει τις ανάγκες του κτιρίου. Παράλληλα, αναζητείται ακόμα ένα κτίριο, πιο μικρό και οικονομικό, για να στεγαστούν γραμματείες και υπάλληλοι. Το ερώτημα είναι, βέβαια, πώς θα ρυθμιστεί το χρέος, που αποτελεί «βόμβα» στη λειτουργία του κόμματος για όποιον το αναλάβει. Οσο για τους εργαζομένους, εκτός του ότι είναι απλήρωτοι (αν και η νέα ηγεσία τούς έδωσε έναν μισθό από τους επτά και το επίδομα αδείας), τώρα φοβούνται ότι θα είναι οι πρώτοι που θα «πληρώσουν» τις περικοπές στον σχεδιασμό «μαζέματος» των οικονομικών.
Ο Μεϊμαράκης δεν απολογείται (!!!) για την προηγούμενη κυβέρνηση 
Μπορεί στη Ν.Δ. να ξορκίζουν δημόσια τις εκλογές, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας», έχει κυκλοφορήσει εγκύκλιος με την έγκριση του προέδρου του κόμματος Ευάγγελου Μεϊμαράκη, η οποία θέτει σε εκλογικό συναγερμό τα «γαλάζια» στελέχη όπως και τους εργαζομένους. Στο κείμενο τονίζεται ότι, με βάση τις εκτιμήσεις που έγιναν και με βάση τις επικρατέστερες πολιτικές εξελίξεις, «το κόμμα βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση»! Παράλληλα, καλούνται οι υπεύθυνοι των γραμματειών αλλά και η κεντρική διοίκηση να έχουν το 70% του κόμματος πίσω στις δουλειές τους αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο και όλοι να βρίσκονται στις θέσεις τους στις 24 Αυγούστου. Αυτό επιβεβαιώνει την άποψη ότι η Ν.Δ. φοβάται ότι ο Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, θα πάρει την απόφαση για προσφυγή στις κάλπες και δεν θέλει κανείς από τη Ν.Δ. να αιφνιδιαστεί.

Ηδη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει δώσει εντολή να ετοιμαστεί το νέο πρόγραμμα, που, όπως και στο παρελθόν, θα έχει «θεματικές ενότητες» που θα περιέχουν συγκεκριμένες θέσεις στα ζητήματα που απασχολούν συγκεκριμένες ομάδες των πολιτών. Σκοπός του κ. Μεϊμαράκη είναι να μη γίνει απολογητής της προηγούμενης κυβέρνησης, μια και γνωρίζει ότι η σύγκριση είναι νωπή και η τακτική της δικαίωσης που εφαρμόστηκε δεν απέδωσε, αλλά να κάνει συγκεκριμένα βήματα ώστε να «επαναπατριστούν» ψηφοφόροι που χάθηκαν -κυρίως προς τον ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι- στις προηγούμενες εκλογές. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. γνωρίζει ότι πρέπει τουλάχιστον να πιάσει το ποσοστό του Αντώνη Σαμαρά, καθώς περαιτέρω μείωση των ποσοστών της Ν.Δ. μπορεί να οδηγήσει σε αντίστροφη μέτρηση για την πολιτική ύπαρξή της και αυτό ο κ. Μεϊμαράκης δεν θέλει να το χρεωθεί. Ερώτημα αποτελεί το πώς θα αντιδράσει ο πυρήνας των σαμαρικών ψηφοφόρων, που και στο παρελθόν είχαν λειτουργήσει με τιμωρητική λογική απέναντι στη Ν.Δ., αφού θεωρούν ότι «ο Αντώνης πολεμήθηκε από τους καραμανλικούς και τους μητσοτακικούς»!

Τέλος, ο πρόεδρος της Ν.Δ. σχεδιάζει προσεκτικά τις επιστροφές στελεχών, που για διάφορους λόγους είχαν απομακρυνθεί από τη Ν.Δ., ώστε να δώσει την εικόνα πανστρατιάς στις εκλογές και σκοπεύει να διευρύνει τις επαφές του με εκπροσώπους κοινωνικών ομάδων που παραδοσιακά ανήκαν στην Κεντροδεξιά.
Τέλος, το επιτελείο του ετοιμάζει το πρόγραμμα των περιοδειών του, καθώς η ημερομηνία-ορόσημο είναι αυτή της ψήφισης του τρίτου Μνημονίου. Αμέσως μετά ο κ. Μεϊμαράκης θα ξεκινήσει το πρόγραμμα των περιοδειών του, με στοχευμένες θεματικές, που θα αναλύουν το πρόγραμμα της Ν.Δ. Οσο για τη λίστα, ο ίδιος δέχεται εισηγήσεις για διορθωτικές κινήσεις, κάτι όμως που για την ώρα δεν γίνεται δεκτό, εκτός αν υπάρξουν πρόσωπα τα οποία ενδέχεται να δώσουν στη Ν.Δ. ψήφους και ταυτότητα και θα σηματοδοτήσουν ένα νέο ξεκίνημα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: