6/8/15

Ξανά στην "πρέσα" οι συντάξεις άνω των 1000 ευρώ

Για άλλη μια φορά απειλούνται με περικοπή οι συντάξεις άνω των 1000 ευρώ και ακόμα περισσότερο σε εκείνες άνω των 2000 ευρώ.

Αυτό αναφέρουν στενοί συνεργάτες του νέου Υπ. Εργασίας, κ. Γιώργου Κατρούγκαλου στο Capital.gr αναφερόμενοι στη "φιλοσοφία" με την οποία η ελληνική πλευρά θα προσέλθει στη μεγάλη διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο των δανειστών για το Ασφαλιστικό, η οποία θα γίνει τον προσεχή Οκτώβριο.

Υπηρεσιακά στελέχη του Υπ. Εργασίας με τα οποία συνομίλησε το Capital.gr, αναφέρουν πως άνω των 1000 ευρώ σύνταξη (σ.σ. άθροισμα κύριας και επικουρικής) λαμβάνει το 40-42% των 2,7 εκατομμύριων συνταξιούχων. Αν κάτι τέτοιο συμβεί, τότε στην "πρέσα" των μειώσεων στις συντάξεις θα βρεθούν ξανά, μετά το μπαράζ των περικοπών της περιόδου 2010 – 12, πάνω από 1 εκατομμύριο συνταξιούχων.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως μία μείωση στις συντάξεις άνω των 1000 ευρώ προκειμένου να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό 3 δισ. ευρώ (ή στο 10% της ετήσιας συνταξιοδοτικής δαπάνης) που φαίνεται διαμορφώνεται τη διετία 2016 -17 στο συνταξιοδοτικό σύστημα θα απαιτήσει μία περικοπή 15% σ' αυτό το επίπεδο των συντάξεων.

Η άλλη "εναλλακτική" θα ήταν μία οριζόντια περικοπή 5% σε όλες τις συντάξεις ανεξαρτήτως ύψους, αναφέρουν υπηρεσιακά στελέχη του Υπ. Εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη μία ή την άλλη "εναλλακτική" οδηγεί η πίεση των δανειστών για "πάγωμα" της συνταξιοδοτικής δαπάνης στο επίπεδο του 2015 μέχρι το 2021.

Η απαίτηση αυτή των δανειστών είναι χειρότερη από τη διάταξη την οποία έχει ήδη νομοθετήσει η κυβέρνηση (νόμος 4334/2015) με την οποία προβλέπεται το "πάγωμα" μόνο της κρατικής χρηματοδότησης, συμπληρώνουν υπηρεσιακά στελέχη του υπ. Εργασίας.

Ένα τέτοιο "πάγωμα" ολόκληρης της συνταξιοδοτικής δαπάνης (30 δισ. ευρώ), και όχι μόνο της κρατικής συνεισφοράς σ' αυτή (σ.σ. 17 δισ. ευρώ επί συνόλου 30 δισ. ευρώ), σε συνθήκες που μένουν ακόμα ανικανοποίητες κοντά στις 300.000 αιτήσεις συνταξιοδοτήσεις και αναμένεται ένα νέο κύμα αιτήσεων ενόψει της αύξησης των συνταξιοδοτικών ορίων και, έτσι μία εκτίναξη των συνταξιοδοτικών δαπανών, δεν μπορεί να μην οδηγήσει σε νέες μειώσεις στις συντάξεις την επόμενη διετία.

Εξάλλου, η ελληνική οικονομία αποκλείεται να βγει από την βαθιά ύφεση 4% που αναμένεται το επόμενο 12μηνο -18 μηνο και, έτσι, κάθε άλλο παρά μπορεί κανείς να αναμένει αύξηση στα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές έτσι ώστε να καλυφθεί η αυξητική τάση των συνταξιοδοτικών δαπανών.

Στενοί συνεργάτες του Υπ. Εργασίας αναφέρουν πως εντός του τρέχοντος μηνός αναμένεται μόνο η ψήφιση των αυξήσεων των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης. Οι δανειστές προτείνουν αύξηση έως 7 χρόνια, ενώ η ελληνική πλευρά έως 5 έτη, σύμφωνα με συνεργάτες του Υπ. Εργασίας. όλα τα υπόλοιπα μέρη της συμφωνίας ελληνικής κυβέρνησης – δανειστών σε σχέση με το Ασφαλιστικό θα συζητηθούν και θα καθοριστούν στα μέσα του Φθινοπώρου.

Τα βασικότερα εξ αυτών είναι η αύξηση των εισφορών στα επίπεδα του ΙΚΑ, η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ έως το 2019, οι συγχωνεύσεις ταμείων και η στενότερη σύνδεση εισφορών – παροχών σε όλους τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.
Παράλληλα, σημειώνεται πως χθες ο κ. Κατρούγκαλος εξέδωσε εγκύκλιο, η οποία προέβλεπε την μεταφορά της αναδρομικής παρακράτησης στις κύριες (από 4% σε 6%) και επικουρικές συντάξεις (6%) για τους μήνες Ιούλιο – Αύγουστο 2015 σε ισόποσες δόσεις στους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο- Δεκέμβριο 2015  

Δεν υπάρχουν σχόλια: