10/8/15

Μειώνονται οι μισθοί υπουργών και στελεχών του Δημοσίου

Νομοσχέδιο μέσω του οποίου θα υπάρξει κατάργηση του αφορολόγητου που απολαμβάνουν οι βουλευτές αλλά και μείωση των αποδοχών υπουργών, διοικητών ΔΕΚΟ και προέδρων των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών θα φέρει στη Βουλή προς ψήφιση η κυβέρνηση, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, Δημήτρης Μάρδας και ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Σπύρος Σαγιάς.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «όταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μπαίνει το ζήτημα της κατάργησης των φορολογικών εξαιρέσεων που ισχύουν για τους αγρότες, δεν μπορούμε να κάνουμε τους δήθεν αδιάφορους για τις φορολογικές εξαιρέσεις που ισχύουν για εμάς τους ίδιους... ».
Προσέθεσε ακόμη ότι το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να « να ανταποκρίνεται στο κοινό αίσθημα. Γι αυτό πρέπει να κατατεθεί άμεσα το νομοσχέδιο που καταργεί το αφορολόγητο των βουλευτών, και εξορθολογίζει τις αποδοχές των υπουργών, των διοικητών Οργανισμών και των προέδρων των ανεξάρτητων αρχών».
Καταλήγοντας εξέφρασε την άποψη ότι «είναι μια πολιτική πρωτοβουλία όχι μόνο με οικονομικό αποτέλεσμα, αλλά και με συμβολικό περιεχόμενο. Και η πρωτοβουλία αυτή δεν επιβάλλεται από την τρέχουσα διαπραγμάτευση, αλλά από την υποχρέωση του πολιτικού συστήματος να μην εξαιρεί τον εαυτό του από τα μέτρα τα οποία λαμβάνει..».
Σύμφωνα με πληροφορίες το νομοσχέδιο θα κατατεθεί σήμερα και θα περιλαμβάνει μειώσεις κατά 25% σε υπουργούς που είναι και βουλευτές, 15% σε όσους δεν είναι βουλευτές, ενώ για τα μέλη των ΔΣ των Ανεξάρτητων Αρχών οι μειώσεις θα αγγίξουν το 40%. Κατά μέσο όρο οι μειώσεις που αποφασίστηκαν είναι της τάξης του 30%.
Επίσης αποφασίστηκε να αλλάξει το φορολογικό καθεστώς των βουλευτών με στόχο την εξομοίωση με αυτό που ισχύει για τα φυσικά πρόσωπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: