30/9/14

Οι ανθέλληνες Αγγλοσάξωνες "ανακάλυψαν" "μακεδόνες" νεκρούς σε μνημείο πεσόντων στην Δοϊράνη!

Για άλλη μια φορά οι "Σύμμαχοι" Αγγλοσάξωνες (και οι Αμερικανοί τα ίδια με τους Άγγλους είναι) εξέφρασαν τις ανθελληνικές τους θέσεις βλέποντας "μακεδόνες" εργάτες στον Α'ΠΠ!
 
Τελευταίο δείγμα της εμμονής τους όσα έγιναν την Κυριακή στο μνημείο της Δοϊράνης ,όταν η βρετανική αντιπροσωπεία αποκάλυψε στην μνήμη των Βρετανών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο του 1915-18 δύο στήλες στα αγγλικά και στα ελληνικά. Σ΄ αυτές γινόταν αναφορά σε “μακεδόνες εργάτες”!
 
Οι Έλληνες στρατιωτικοί που βρίσκονταν στην τελετή αποχώρησαν άμεσα από το χώρο. Και οι Βρετανοί αφού είχαν κάνει αυτό που ήθελαν …ζήτησαν συγνώμη και υποσχέθηκαν ότι θα διορθώσουν το … “λάθος”. Λάθη δεν υπάρχουν, αυτό έγινε ηθελημένα. Ανέκαθεν οι Αγγλοσάξωνες έτρεφαν μίσος για τον Ελληνισμό, και μάλιστα φανατικό, τόσο ώστε να αδιαφορούν και για την Ιστορία.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Συνώνυμος με εξαπάτηση ο όρος «greek statistics»

Θα χάσει η Ελλάδα τη διορία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αποστολή των αναθεωρημένων μετρήσεων για το έλλειμμα των δύο τελευταίων δεκαετιών, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν απέστειλε εγκαίρως στην Ελληνική Στατιστική Αρχή στοιχεία για τους λογαριασμούς της Κεντρικής Κυβέρνησης για τα έτη 1995-2013.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ελληνική ανεξάρτητη στατιστική υπηρεσία, ζήτησε τον Φεβρουάριο στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών ώστε να προετοιμάσει την αποστολή τους στις Βρυξέλλες για την περίοδο 1995 με 2013. Αλλά έλαβε την πρώτη παρτίδα μόλις στις αρχές του Σεπτεμβρίου, εξαιτίας καθυστερήσεων στο υπουργείο. «Ήταν αδύνατο να τηρήσουμε την διορία εξαιτίας των καθυστερήσεων» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέας Γεωργίου.

Οι Financial Times τονίζουν ότι ο όρος «greek statistics» έχει γίνει συνώνυμος με την εξαπάτηση αφότου η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ε.Ε., κατηγόρησε σε έκθεση της το 2010 την Αθήνα ότι έχει επανειλημμένα δώσει λανθασμένα νούμερα για το ΑΕΠ, το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος.

Οι τελικές μετρήσεις που θα δοθούν από την ΕΛΣΤΑΤ στις Βρυξέλλες μπορεί να δείχνουν το μέγεθος της παραποίησης και να ρίξει νέο φως στον τρόπο με τον οποίο τη διαχειρίστηκε η ελληνική κυβέρνηση.
O κ. Γεωργίου δήλωσε ότι η ΕΛΣΤΑΤ θα έχει έτοιμες τις τελικές αναθεωρήσεις ως τον Ιανουάριο. «Εκτιμούμε ότι αυτή τη στιγμή λαμβάνουμε τις απαιτούμενες πληροφορίες και προσβλέπουμε στην ολοκλήρωση του έργου» είπε.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Το κείμενο ντροπής της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Τα Σκόπια Μακεδονία! «Καλά δεν το ξέρατε;»

Με μια προκλητική ανακοίνωση, διά χειρός του ιδίου του Ευάγγελου Βενιζέλου, το υπουργείο Εξωτερικών ομολογεί με κυνικό τρόπο (και εξυπνακισμούς που αποτελούν στοιχείο της ιδιοσυγκρασίας του αντιπροέδρου της κυβέρνησης) ότι αν τα Σκόπια χρησιμοποιήσουν τον όρο «Μακεδονία» σε μια σύνθετη ονομασία, δεν... τρέχει και τίποτα. Μιλώντας για «ακραίους κύκλους», προκαλεί επί της ουσίας τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να πάρει θέση, ενώ κάνει ότι δεν έχει ακούσει και δεν γνωρίζει την απόφαση του Συμβουλίου των Αρχηγών το 1992, η οποία δεσμεύει την ελληνική πολιτική να μην αναγνωρίσει τα Σκόπια εάν στην ονομασία τους περιέχεται το όνομα «Μακεδονία» ή παράγωγά του. Επίσης, λησμονεί ότι, για να ανακληθεί αυτή η απόφαση στην οποία είχε πάρει μέρος και ο σημερινός πρωθυπουργός -με την ιδιότητα τότε του υπουργού Εξωτερικών-, πρέπει, αν μη τι άλλο, να συγκληθεί εκ νέου το Συμβούλιο Αρχηγών και να την ανατρέψει. Αυτό επιβάλλουν οι κανόνες της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Τα φληναφήματα με τους προσδιορισμούς στη λέξη «Μακεδονία» πριν ή μετά απλώς εκθέτουν τον αμετροεπή αντιπρόεδρο και καταδεικνύουν ενδοτική συμπεριφορά. Αλλά αυτά για τον κ. Βενιζέλο είναι λεπτομέρειες, μπροστά στην ανάγκη του να επιβιώσει πολιτικά έχοντας τη στήριξη και άλλων παραγόντων.

Κείμενο ντροπής

Για την ιστορία, δημοσιεύουμε το κείμενο της ντροπής που απέστειλε το ελληνικό (και όχι το σκοπιανό) υπουργείο Εξωτερικών, με το οποίο καταρρίπτεται κάθε επιχείρημα της χώρας μας!
Ανακοίνωση υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούν τη θέση της Ελλάδας αναφορικά με το όνομα της ΠΓΔΜ:

«Επειδή ορισμένοι ακραίοι κύκλοι παριστάνουν τον ανήξερο ή τον έκπληκτο, ωσάν να πληροφορήθηκαν τώρα -από την ομιλία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών στη φετινή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ- τη θέση της χώρας για το όνομα της ΠΓΔΜ, είναι χρήσιμο να θυμίσουμε τα εξής:

Η θέση της Ελλάδος υπέρ ενός σύνθετου ονόματος με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν τη λέξη “Μακεδονία” και όχι πριν τη λέξη “Δημοκρατία”, που θα χρησιμοποιείται έναντι πάντων (erga omnes), για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή, έχει διαμορφωθεί εδώ και πολλά χρόνια, έχει κατ’ επανάληψη δηλωθεί στη Βουλή των Ελλήνων και διεθνώς σε πολυμερείς και διμερείς συναντήσεις. Επί τη βάσει της θέσης αυτής μετέχει ο Ελληνας εκπρόσωπος στη διαδικασία του ΟΗΕ υπό τον κ. Nimetz.

Είναι, υποθέτουμε, προφανές σε όλους ότι η προσωρινή ονομασία (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας - Τhe former Yugoslav Republic of Macedonia), υπό την οποία εντάχθηκε η γειτονική μας χώρα στον ΟΗΕ το 1993 και με την οποία μετέχει σε πλήθος διεθνών οργανισμών, δράσεων και συναντήσεων, είναι μια σύνθετη ονομασία με επιθετικούς προσδιορισμούς πριν τη λέξη “Δημοκρατία” και όχι πριν τη λέξη “Μακεδονία”. Αυτή δε η σύνθετη προσωρινή ονομασία δεν χρησιμοποιείται έναντι πάντων (erga omnes), αλλά στους διεθνείς οργανισμούς και στις συναντήσεις και δράσεις που αυτοί οργανώνουν και διμερώς με μεγάλο αριθμό χωρών, αλλά δυστυχώς όχι εσωτερικά, όχι στα διαβατήρια και όχι διμερώς με όσες χώρες έχουν αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με τη λεγόμενη συνταγματική της ονομασία.

Αυτή είναι μια κατάσταση που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και πρέπει να αλλάξει. Η ελληνική υπεύθυνη και καθαρή θέση είναι η μόνη που οδηγεί στην αλλαγή της κατάστασης αυτής».

To βέτο από τον Πούτιν

Ενδεχόμενη επέκταση του ΝΑΤΟ προς τη Βοσνία, την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και το Μαυροβούνιο θα θεωρούνταν «πρόκληση» φέρεται ότι δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του στη βοσνιακή εφημερίδα «Ντνέβνι Αβάζ» .Η Μόσχα αντιτίθεται σε οποιαδήποτε επέκταση του ΝΑΤΟ προς πρώην κομμουνιστικές περιοχές της ανατολικής και της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το Μαυροβούνιο, η ΠΓΔΜ και η Βοσνία επιδιώκουν να ενταχθούν στη δυτική στρατιωτική συμμαχία, ακολουθώντας τα ίχνη της Αλβανίας και την Κροατίας, που έγιναν μέλη της το 2009.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

29/9/14

Νόμιμες έκρινε τις περικοπές στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων το ΣτΕ

Απορρίφθηκε από την  Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αίτηση που υπέβαλε συνταξιούχος εκπαιδευτικός, ζητώντας να ακυρωθεί απόφαση του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, με την οποία της είχε χορηγηθεί μειωμένο εφάπαξ.
Η συνταξιούχος ζητούσε επίσης να της καταβληθεί το ποσό των 5.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση επειδή έλαβε με καθυστέρηση δύο και πλέον ετών μειωμένο εφάπαξ (31.2677 ευρώ).
Σύμφωνα με πληροφορίες σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, οι Σύμβουλοι έκριναν ότι με τις νομοθετικές ρυθμίσεις για την μείωση του εφάπαξ δεν παραβιάστηκαν οι συνταγματικές διατάξεις που αφορούν την ισότητα, την αναλογικότητα, την κοινωνική ασφάλιση, την προστατευόμενη εμπιστοσύνη του διοικούμενου προς την Πολιτεία.
Η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται να δημοσιευθεί μέχρι το τέλος του έτους.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Η Hochtief ο μεγαλύτερος φοροφυγάς στην Ελλάδα!

Απόφαση-βόμβα του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών δικαιώνει το Ελληνικό Δημόσιο στην πολύχρονη δικαστική διαμάχη του με τη γερμανική Hochtief για το σκάνδαλο της παρακράτησης ΦΠΑ.
Ανοίγει έτσι ο δρόμος για τις ελληνικές αρχές να διεκδικήσουν άμεσα έως και 600 εκατ. ευρώ για τον ΦΠΑ που επί 20 χρόνια δεν απέδιδε στο Δημόσιο για τη λειτουργία του «Ελ. Βενιζέλος», το οποίο κατασκεύασε και διαχειριζόταν η θυγατρική εταιρεία εκμετάλλευσης αεροδρομίων στην Ευρώπη.
Η δικαστική απόφαση, κατά πολλούς, καθιστά πλέον τον γερμανικό κολοσσό τον μεγαλύτερο «εν ενεργεία» μεγαλοοφειλέτη και φοροφυγά στη χώρα μας. Μαζί με άλλες οικονομικές οφειλές της (σε ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ κ.λπ.) η συνολική οφειλή της Hochtief μπορεί να αγγίξει και το 1 δισ. ευρώ.
Πρόκειται ίσως για το πρώτο μεγάλο πλήγμα που έχει πετύχει το υπουργείο Οικονομικών στη φάμπρικα φοροδιαφυγής που εδώ και δεκαετίες είχαν στήσει ξένες πολυεθνικές στη χώρα μας – και δη απέναντι σε εκπροσώπους κρατών που κουνάνε το δάχτυλο για τη φοροδιαφυγή στους αγρίως υπερφορολογημένους Ελληνες, σημειώνει το protothema.gr.
Με βάση την απόφαση που εξέδωσε το Διοικητικό Εφετείο, αποτελούμενο από την πρόεδρο Εφετών Μαρίνα Πιπεράκη-Πρέκα και τους εφέτες Νικόλαο Παπαμιχαλόπουλο (εισηγητή) και Ελένη Ιατρού:
– Απορρίπτει την προσφυγή της Hochtief δικαιώνοντας την κρίση των φορολογικών αρχών της χώρας μας.
– Απορρίπτει και καθιστά άκυρη την απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου που δικαίωνε τη Hochtief, τονίζοντας πως με βάση το Ελληνικό Σύνταγμα η Διαιτησία δεν έχει την εξουσία να σβήσει τα διοικητικά πρόστιμα που της έχουν επιβληθεί.
– Ακόμα και αν η εταιρεία προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η απόφαση του Εφετείου είναιδεσμευτική και εκτελεστή, ενώ το ΣτΕ μπορεί να την απορρίψει μόνο για τυπικούς και όχι για λόγους ουσίας.
– Επιπλέον το δικαστήριο καταρρίπτει και τους ισχυρισμούς ότι το Ελληνικό Δημόσιο παραβίασε την «καλή πίστη» ή το ευρωπαϊκό δίκαιο, όπως υποστήριζε η Hochtief, απειλώντας να διεκδικήσει και να εισπράξει και αποζημίωση από τη χώρα μας.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Εξοντώθηκε η ιδιωτική οικονομία στην Ελλάδα, χειρότερη από το 2010 η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Μας πήραν είδηση...

«Η κατάσταση είναι χειρότερη από το 2010» επιγράφει το ρεπορτάζ της για την ελληνική οικονομία η αυστριακή εφημερίδα Kurier, η οποία επικαλούμενη Έλληνες οικονομολόγους αναφέρει ότι «τα μέτρα λιτότητας εξόντωσαν την ιδιωτική οικονομία».
«Στην Ελλάδα η κυβέρνηση δεν έχει κατορθώσει ακόμη να υλοποιήσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα προκειμένου να βοηθήσει τη χώρα να βγει από την οικονομική κρίση», παρατηρεί η εφημερίδα της Βιέννης, επικαλούμενη τον οικονομολόγο Μιχαήλ Μητσόπουλο, ο οποίος υποστηρίζει ότι με την πολιτική της λιτότητας των τελευταίων ετών, το μόνο που επετεύχθη είναι η εξόντωση της ιδιωτικής οικονομίας.
«Ανώμαλες καταστάσεις απαιτούν ανώμαλες λύσεις»
Όπως αναφέρει ο κ. Μητσόπουλος στο ρεπορτάζ: «Μετά το ξέσπασμα της κρίσης, ο ελληνικός πολιτικός κόσμος προσπάθησε με όλες του τις δυνάμεις να αποφύγει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις». Υποστηρίζεται επίσης ότι ούτε η τρόικα κατάφερε να ασκήσει αποτελεσματικά πιέσεις προς την Αθήνα προκειμένου η τελευταία να εφαρμόσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων. «Η αντίσταση της κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις ήταν μεγαλύτερη από ό,τι στην επιβολή νέων φόρων», αναφέρει το δημοσίευμα, με τον οικονομολόγο Μητσόπουλο να υποστηρίζει πως όταν οι Έλληνες πολιτικοί έρχονταν αντιμέτωποι με το ερώτημα «μεταρρυθμίσεις ή φόροι», εκείνοι απαντούσαν: «θα φορολογήσουμε τα πάντα».
Τέλος, ο Έλληνας οικονομολόγος εμφανίζεται να αντιμετωπίζει με απαισιοδοξία το μέλλον. «Οι ζημιές που υπέστη η οικονομία δεν είναι δυνατόν να επιδιορθωθούν. Για να αλλάξει κάτι πραγματικά απαιτούνται δραστικές αλλαγές. Ωστόσο για αυτό δεν είναι ούτε η ΕΕ ούτε οι Ελλάδα διατεθειμένες. Ανώμαλες καταστάσεις απαιτούν ανώμαλες λύσεις», καταλήγει το δημοσίευμα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

28/9/14

Μονομαχία σε κενό «νοήματος»

Η καταγγελία δεν προήλθε από δημοσιογράφο ούτε από ιδιώτη αρθρογράφο – «είδη» παντελώς αμελητέα για τους ασκούντες την εξουσία. Προήλθε (και δεν είναι η πρώτη φορά) από ανώτατο κρατικό λειτουργό επιφορτισμένον να ασκεί, εκ μέρους της κοινωνίας και για την προστασία της, τον έλεγχο της δημόσιας διοίκησης.

Βεβαίως, στις δεκαετίες της μεταπολίτευσης, η καμουφλαρισμένη με δημοκρατικές επιφάσεις δικτατορική κομματοκρατία περιφρονεί απροσχημάτιστα κάθε θεσμό προστασίας του πολίτη από την αυθαιρεσία της εξουσίας. Φτάσαμε στο σημείο, ακόμα και τη μέγιστη κοινωνική κατάκτηση, το Συμβούλιο της Επικρατείας, να την αμφισβητούν απροσχημάτιστα (και ατιμώρητα) υπουργοί του σημερινού, διεκπεραιωτικού αλλοδαπών εντολών, κυβερνητικού σχήματος. Να τους εξοργίζει (αντί να τους ενθουσιάζει ως δημοκράτες) η «παρέμβαση της Δικαιοσύνης στον τρόπο που η κυβέρνηση νομοθετεί».

Στις 17.9, ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης και πρώην αρεοπαγίτης κ. Λέανδρος Ρακιντζής κατέθεσε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής καταγγελίες για την «ιδιότυπη ασυλία» που απολαμβάνουν γνωστοί μεγιστάνες του πλούτου, για νομοθετικές ρυθμίσεις που ψηφίζει η Βουλή προκειμένου να συγκαλύψει διεφθαρμένες συμπεριφορές τους. Καταγγέλλει ο γενικός επιθεωρητής στην έκθεσή του για το 2013 («Κ» 18.9.2014) την αθώωση οικονομικών εγκλημάτων με βουλεύματα δικαστικών συμβουλίων, δηλαδή με διαδικασίες για τις οποίες δεν ισχύει η αρχή της δημοσιότητας, γι’ αυτό και τα βουλεύματα δεν δημοσιεύονται, απλώς εκδίδονται. Ποια καταλήστευση δημόσιου χρήματος, ποιος ίλιγγος αυθαιρεσίας και ιταμότητας της λωποδυσίας καλύπτεται τόσο με βουλεύματα όσο και με «κανόνες - νομοθετικές ρυθμίσεις, που θεσπίζονται ad hoc» από την κυβερνητική συμπαράταξη – ο κ. Ρακιντζής τα καταγγέλλει χωρίς να τα κατονομάζει, προκαλεί την τακτική Δικαιοσύνη να επέμβει.

Ομως, περιθώρια (συνταγματικής) λειτουργίας αφήνει στη Δικαιοσύνη η απολυταρχική κομματοκρατία; Ψήφισε νόμο το κυβερνητικό μάγμα του γαλαζοπράσινου αμοραλισμού, που απαλλάσσει τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ από τις ευθύνες αποφάσεών τους! – το καταγγέλλει ο κ. Ρακιντζής. Οφείλουμε, επιτέλους, οι πολίτες να αντιπαραβάλλουμε τις πιστοποιήσεις του με τις θριαμβολογίες (για ηλιθίους) με τις οποίες μάς κατακλύζει ο κ. Σαμαράς. Να κρίνουμε την ανενδοίαστη, «φτηνιάρικη» κυβερνητική προπαγάνδα (τα εξομοιωμένα σε όλα τα κανάλια Δελτία Ειδήσεων που παραπέμπουν ευθέως στην ολιγόνοια καθεστώτων τύπου Εμβέρ Χότζα) με μέτρο - κριτήριο έστω και μόνη την καταγγελία του κ. Ρακιντζή για «ανεξέλεγκτη εξουσία που παρέχεται στους αρμοδίους να αποφασίζουν, και που την ασκούν χωρίς διάκριση και χωρίς λογικούς περιορισμούς, με μόνη την επίκληση της πολιτικής βούλησης».

Τι είναι αυτό που συμβαίνει στην ελλαδική κοινωνία, πώς να ερμηνευθεί η παραλυτική αδράνεια, ο λήθαργος ανοχής τόσης αναίδειας και απάτης; Ακούμε τον αρμόδιο κρατικό λειτουργό να βεβαιώνει την υποταγή του κράτους στην αυθαιρεσία μιας δράκας επώνυμων μεγιστάνων του πλούτου. Να πιστοποιείται από την εγκυρότερη πηγή η διαπλοκή της εξουσίας με «νταβατζήδες». Και η κοινωνία να μην έχει αντανακλαστικά ζωντανού σώματος. Το μαρτύριο που ζουν, μέρα - νύχτα, οι απολυμένοι άνεργοι, η πίκρα και η οργή των εξευτελισμένων συνταξιούχων δεν αρκούν για να κλονίσουν το καθεστώς της διαφθοράς, να αφυπνίσουν την κοινωνία από τον λήθαργο.

Ο πρωθυπουργός μοιάζει με πανικόβλητο, καλομαθημένο παιδί που βλέπει να του παίρνουν, μέσα από τα χέρια του, το παιχνιδάκι του. Προσπαθεί να τρομοκρατήσει τόσο τους εντόπιους εκλογείς του όσο και τους εκτός εντολείς του, να τους πείσει ότι το ενδεχόμενο να κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι για όλους μέγιστος κίνδυνος. Και πιθανότατα έχει δίκιο. Αλλά για τους πολίτες δεν υπάρχει ορατή διαφορά στους εφιάλτες: στον σημερινό και στον πιθανότατα επερχόμενο.

Τόσο η σημερινή συνονθυλευματική κυβέρνηση όσο και το συνονθύλευμα των αριστερίστικων «συνιστωσών» που επέρχεται, έχουν χειροπιαστά αποδείξει ότι ο ορίζοντάς τους τελειώνει στον «οικονομισμό», στον ιστορικο-υλιστικό μηδενισμό. Δεν πιστεύουν σε τίποτα, δεν έχουν τις προϋποθέσεις να δουν άλλον στόχο της ανθρώπινης ύπαρξης πέρα από τη μεγιστοποίηση της καταναλωτικής ευχέρειας. Μπορεί να επισκέπτεται ο κ. Τσίπρας τον Πάπα, αλλά δεν έχει να συζητήσει μαζί του τίποτα περισσότερο από κοινοτοπίες αλτρουιστικού εντυπωσιασμού. Ο χαρισματικός Ποντίφηκας έδωσε μάθημα «αριστερισμού με ραχοκοκαλιά» στον ασπόνδυλο ΣΥΡΙΖΑ: ρίσκαρε να μιλήσει για τις «αγορές» και τις «Τράπεζες» που λειτουργούν με ρόλο Μινώταυρου στη ζωή μας. Εδειξε την ανάγκη αλλαγής στις στοχεύσεις του βίου.

Ο κ. Τσίπρας βαδίζει πλησίστιος προς την εξουσία κομίζοντας μόνο λογιστικές υποσχέσεις «βελτίωσης» της καταναλωτικής ευχέρειας – ακριβώς όπως έκανε, πριν από δύο χρόνια, και ο κ. Σαμαράς. Ούτε λέξη για παραγωγικότητα, για κίνητρα δημιουργίας, για ποιότητα οργάνωσης της ζωής άσχετη με το χρήμα: καλλιέργεια, θεσμούς κοινωνικής συνοχής, συνεπή αξιοκρατία. Ούτε ο ένας ούτε ο άλλος τόλμησαν ποτέ να επιστρατεύσουν την ποιότητα, να βασιστούν επιτελικά στους αρίστους. Ο κ. Τσίπρας δεν έχει μιλήσει ποτέ για στόχους της παιδείας και της εξωτερικής πολιτικής, πώς θα ήθελε τον Ελληνα στον κόσμο του σήμερα, με ποια ενεργό μετοχή στο γίγνεσθαι της Ιστορίας.

Τα κριτήρια που έχει για την ποιότητα ο κ. Σαμαράς τα έδειξε: Γιακουμάτος, Σταμάτης, Ντινόπουλος, Κικίλιας, Βούλτεψη, συν η ντροπή της ΝΕΡΙΤ – συναγωνίστηκε τον ΓΑΠ σε έμπρακτη «ύβρι». Θα προστεθεί στη χορεία των «πρώην» που δεν τολμάνε να βγουν στον δρόμο: τρέμουν την οργή των πολιτών. Αραγε ο κ. Τσίπρας έχει τουλάχιστον σοκαριστεί από αυτή τη θλιβερή, κοινή κατάληξη των πρωθυπουργών της τελευταίας δεκαπενταετίας; Ιδεολόγους με αυταπαρνητική στράτευση δεν έχει δίπλα του, αφού η ιδεολογία απόμεινε ψυχολογικό μόνο ψιμύθιο της υποταγής στον οικονομισμό, τον έμπρακτο μηδενισμό. Επιτελείς με εγγυημένη ποιότητα, ικανότητα και ήθος, μπορεί να συστρατεύσει;

Οι καταγγελίες Ρακιντζή είναι κριτήριο για να κρίνουμε τη μονομαχία Σαμαρά - Τσίπρα. Μονομαχία σε κενό «νοήματος».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

26/9/14

89.000 συνταξιούχοι ... χωρίς σύνταξη στο ΙΚΑ

Τα πολύ... χειρότερα έχουν αποτραπεί για το ΙΚΑ και τους συνταξιούχους τους, σημερινούς και αυριανούς,  από τη μη - ικανοποίηση 146.000  δικαιωμάτων σε κύριες και επικουρικές συντάξεις που αντιστοιχούν σε 89.000 άτομα, σύμφωνα με κορυφαίους υπηρεσιακούς παράγοντες του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας. Το ζήτημα αυτό έχει απασχολήσει ήδη την Κομισιόν, καθώς σε αυτό βλέπει μία γιγάντια βραδυφλεγή βόμβα για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού της χώρας. Υπενθυμίζεται πως τέλος του Οκτωβρίου πρέπει να παραδοθεί η αναλογιστική μελέτη και για το ΙΚΑ.

Οι 89.000 συνταξιούχοι χωρίς... σύνταξη, αν και έχουν αιτηθεί τη σύνταξη τους, περιμένουν -κατά μέσο όρο- πάνω από 15 μήνες για να την πάρουν. Ενδεικτικά τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ στην Αθήνα αποδίδουν αυτές τις μέρες τις συντάξεις που αιτήθηκαν οι δικαιούχοι τους το... Μάρτιο του 2013, δηλαδή πριν ενάμισι χρόνο.

Στο διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου 2013 - Σεπτεμβρίου 2014 δόθηκαν μόλις... 3806 νέες συντάξεις (0,31%), σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος "Ήλιος". Έτσι κρατήθηκαν υπό σχετικό "έλεγχο" οι δαπάνες του Ταμείου, τη στιγμή που τα έσοδα τόσο από το κράτος όσο και από τις ασφαλιστικές εισφορές γενικά πέφτουν. Αντίθετα, σε μικρότερα ταμεία όπως εκείνο του ΟΑΕΕ και Δημοσίου το πλήθος των συντάξεων αυξήθηκε κατά 2,3% και 2,7% αντίστοιχα στο ίδιο διάστημα.

Τι σημαίνει αυτό; Πως το "έλλειμμα" 317 εκατ. ευρώ (ή περίπου 3% του προϋπολογισμού του) που εμφανίζεται να έχει το ΙΚΑ στο οχτάμηνο του 2014 (Ιανουάριος - Αύγουστος), σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού που δημοσιεύτηκαν την περασμένη Τρίτη είναι περισσότερο "λογιστικό" παρά πραγματικό και οφείλεται αποκλειστικά σχεδόν στην καθυστερημένη απονομή των συντάξεων .

Πόσο μεγαλύτερο θα ήταν το έλλειμμα στο ΙΚΑ σε ένα διάστημα έως δύο χρόνια από σήμερα αν ικανοποιούνταν 146.000 συνταξιοδοτικά αιτήματα (89.000 για συντάξεις γήρατος, θανάτου, αναπηρίας και 75.000 για επικουρικές συντάξεις), δεδομένης της στασιμότητας των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές (αύξηση 0,6% στο οχτάμηνο του 2014);

Σύμφωνα με διοικητικά στελέχη του ΙΚΑ, σε ετήσια βάση θα έπρεπε να επιβαρυνθεί έως 1,389 δισ. ευρώ ή  ... 12%, μιας και δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης τα επόμενα χρόνια ή των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές.

 - Δύο στις τρεις θέσεις εργασίας που δηλώνονται στο ΙΚΑ είναι μερικής απασχόλησης με συνέπεια να μην παίρνουν τα πάνω τους τα "ίδια" έσοδα του ΙΚΑ.

- Η ρύθμιση της "Νέας Αρχής" ομολογουμένως "απέτυχε".
- Τα έσοδα από το Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών είναι ακόμα ελάχιστα.
- Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα προβλέπει αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ΙΚΑ για την πληρωμή συντάξεων από το 2015 και έπειτα στα 2,5 δισ. ευρώ από τα 2,3 δισ. ευρώ φέτος, δηλαδή πολύ λίγα για να καλύψουν τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες του ταμείου.

- Από τους πόρους που συγκεντρώνονται στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), μόνο εκείνοι που προέρχονται από τις εισφορές στις υψηλές συντάξεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν -μέχρι το 2019- για να κλείσουν "τρύπες" των ασφαλιστικών. Οι πόροι αυτοί ανέρχονται σε 500-550 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο και αφορούν όλα τα ταμεία και όχι μόνο το ΙΚΑ...   

Στο ποσό των 1,3 δισ. ευρώ το οποίο πρέπει συνολικά να βρει το ΙΚΑ για να πληρώσει τους νέους συνταξιούχους το αργότερο μέχρι το Μάρτη του 2016 (οπότε αναμένεται να έχουν πάρει τη σύνταξη τους όλοι οι σημερινοί αιτούντες) δεν συμπεριλαμβάνει την αναδρομική καταβολή των συντάξεων που προβλέπεται να λάβει ο συνταξιούχος για το διάστημα μεταξύ της ημερομηνίας που "βγήκε" στη σύνταξη και εκείνης που πήρε "στο χέρι την πρώτη σύνταξη του.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος ελέγχου πληρωμών των συντάξεων "Ήλιος", το Σεπτέμβριο πληρώθηκαν από το ΙΚΑ 3,1 εκατ. ευρώ για νέες συντάξεις και 19,3 εκατομμύρια για την αναδρομική καταβολή των συντάξεων που δεν πληρώθηκαν όσο ο συνταξιούχος ανέμενε την πρώτη σύνταξη του....

Στο 1,3 δισ. ευρώ δεν συμπεριλαμβάνονται εκείνα τα ποσά που θα χρειαστεί το ΙΚΑ για εκείνους που θα αιτηθούν από σήμερα μέχρι και το 2018, οπότε λήγει το τρέχον Μεσοπρόθεσμο, να λάβουν τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα. Αυτοί εκτιμάται ότι δεν θα είναι λιγότεροι από 50.000...
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

25/9/14

Συνεχίζεται η αρνητική πιστωτική επέκταση (-3,5%) και τον Αύγουστο

Σε αρνητικό έδαφος εξακολουθεί να κινείται η πιστωτική επέκταση, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.
Συγκεκριμένα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα, τον Αύγουστο του 2014, διαμορφώθηκε στο -3,5%, από -3,7% τον προηγούμενο μήνα. Ετσι, η καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 478 εκατ. ευρώ (έναντι αρνητική καθαρή ροή 823 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο του 2013).
Επιχειρήσεις
Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Αύγουστο του 2014, ήταν αρνητική κατά 195 εκατ. ευρώ (Αύγουστος 2013: αρνητική καθαρή ροή 534 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε -4,6%, από -4,9% τον Ιούλιο του 2014. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε σε -4,4%, από -4,8% τον προηγούμενο μήνα και η καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 123 εκατ. ευρώ (Αύγουστος 2013: αρνητική καθαρή ροή 453 εκατ. ευρώ). Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων παρέμεινε αμετάβλητος, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο -7,4%.
Ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, ατομικές επιχειρήσεις
Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις, τον Αύγουστο του 2014, ήταν αρνητική κατά 21 εκατ. ευρώ (Αύγουστος 2013: αρνητική καθαρή ροή 48 εκατ. ευρώ), ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της διαμορφώθηκε στο 0,4%, από 0,2% τον προηγούμενο μήνα.
Ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα
Αρνητική κατά 262 εκατ. ευρώ ήταν η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, τον Αύγουστο του 2014 (Αύγουστος 2013: αρνητική καθαρή ροή 240 εκατ. ευρώ), ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής παρέμεινε αμετάβλητος, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο -2,9%.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Αύξηση 29,4% στο εμπορικό έλλειμμα τον Ιούλιο

Σε 1.894,2 εκατ. ευρώ ανήλθε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου τον Ιούλιο του 2014, έναντι 1.464,3 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2013, παρουσιάζοντας αύξηση, σε ευρώ, 29,4%. Η αντίστοιχη μεταβολή χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε αύξηση κατά 217,8 εκατ. ευρώ, δηλαδή 19,4%, σύμφωνα με τηνΕλληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ).
 
Η συνολική αξία των εισαγωγών - αφίξεων ανήλθε στο ποσό των 4.352,3 εκατ. ευρώ, έναντι 3.949,0 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα, παρουσιάζοντας αύξηση, σε ευρώ, 10,2%. Η αντίστοιχη μεταβολή χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε αύξηση κατά 246,1 εκατ. ευρώ, δηλαδή 9,4%.
 
Η συνολική αξία των εξαγωγών - αποστολών διαμορφώθηκε στο ποσό των 2.458,1 εκατ. ευρώ, έναντι 2.484,7 εκατ. ευρώ πέρυσι, παρουσιάζοντας μείωση, σε ευρώ, 1,1%. Η αντίστοιχη μεταβολή χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε αύξηση κατά 28,3 εκατ. ευρώ, δηλαδή 1,9%.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Κάτι δεν πάει καλά στο βασίλειο της Δανιμαρκίας. Κάλεσαν τον τρομοκράτη Ν.Ρωμανό στο Προεδρικό Μέγαρο για να βραβευτεί που πέτυχε στα ΤΕΙ!

Kάτι δεν πάει καλά σε αυτή τη χώρα. Φώναξαν τον κατηγορούμενο για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς και για  ένοπλη ληστεία Νίκο Ρωμανό στο Προεδρικό Μέγαρο για να βραβευτεί που πέτυχε στις Πανελλήνιες εξετάσεις.
 
Οι προσκλήσεις του Προεδρικού Μεγάρου ήταν τέσσερις, όσοι και οι φυλακισμένοι των Φυλακών Αυλώνας που πέτυχαν στις Πανελλήνιες εξετάσεις. Ωστόσο, μόνο οι τρεις την αποδέχθηκαν.
 
Η υπόθεση είχε διαρρεύσει την περασμένη εβδομάδα, όταν ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ.Αθανασίου αναλύθηκε σε επαίνους για το νεαρό κατηγορούμενο για τρομοκρατία γιατι πέτυχε στα ΤΕΙ, αλλά δεν είχε γίνει γνωστό ότι η βράβευση επρόκειτο να γίνει στο Προεδρικό Μέγαρο.
 
Ο τέταρτος, ο Νίκος Ρωμανός, απάντησε αρνητικά στον Κάρολο Παπούλια.
 
Την Πέμπτη ο Κάρολος Παπούλιας θα υποδεχθεί τους τρεις φυλακισμένους που κατάφεραν να περάσουν σε κάποια σχολή των ΤΕΙ.
 
Ανάμεσα στους επιτυχόντες είναι και ο κρατούμενος για τη ληστεία στο Βελβεντό, Νίκος Ρωμανός ο οποίος, όμως, μετά την άρνησή του να πάρει το συμβολικό ποσό των 500 ευρώ από το υπουργείο Δικαιοσύνης, είπε ένα ακόμα «όχι» στην πρόσκληση του Κάρολου Παπούλια.
 
Κανένα φτωχό παιδί ανέργων, λόγω Μνημονίου, γονέων, που έχει πετύχει στα Πανεπιστήμιο και όχι στα ΤΕΙ και μάλιστα στις πρώτες θέσεις (εμείς ξέρουμε τουλάχιστον τρία τέτοια παιδιά) σκοπεύει να βραβεύσει ο Παπούλιας ή προτιμά τους τρομοκράτες ληστές;
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Νομοθετείται το bail in(δηλ. έχεις καταθέσεις στην τράπεζα, άρα είσαι επενδυτής) για τράπεζες, χρηματιστηριακές και ΕΠΕΥ. Ανοίγει ο δρόμος για δήμευση καταθέσεων και κάτω των 100.000 ευρώ

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ο εκλεκτός της τρόικας Γιάννης Στουρνάρας «ανοίγει» οριστικά το δρόμο για την κατάσχεση των τραπεζικών καταθέσεων και κάτω των 100.000 ευρώ προωθώντας στη Βουλή για ψήφιση νομοσχέδιο θεσμοθέτησης τη διαδικασία του «bail in» με πρόσχημα τη διάσωση των τραπεζών.
Αφού η κυβέρνηση άρχισε τους εκβιασμούς μιλώντας ο ίδιος ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς για «bank run» σε περίπτωση που εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται ο Γ. Στουρνάρας να φορτώσει στους καταθέτες-επενδυτές την κατάρρευση μίας τράπεζας.
Και έχουν το θράσος κάτι τύποι σαν τον Α. Γεωργιάδη να προειδοποιούν πώς η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα είναι αυτή που θα οδηγήσει στο «άδειασμα» των τραπεζών. Όχι βέβαια η πολιτική της τρόικας που εφαρμόζει πιστά η κυβέρνηση και απειλεί με δήμευση των καταθέσεων σε περίπτωση που οι τράπεζες καταρρεύσουν, όπως έγινε στην περίπτωση της Κύπρου.
Όλα αυτά είναι δείγματα μιας κυβέρνησης που βρίσκεται σε πανικό από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, που τη δείχνουν να έχει πάρει την «κάτω βόλτα» και του «φτυσίματος» που έφαγε ο Α. Σαμαράς από την Α. Μέρκελ για την αντιμετώπιση του χρέους.
Όχι «κούρεμα» δεν δέχεται, αλλά ούτε το «πράσινο φώς» για την επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους δεν δίνει το Βερολίνο θεωρώντας απλά πώς αυτό το θέμα θα πρέπει να το διαπραγματευτεί με την επόμενη κυβέρνηση. Τη νυν τη θεωρεί τελειωμένη…
Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες από της Τράπεζα της Ελλάδας η νομοθέτηση του «bail in» βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο και θα αφορά πέραν των τραπεζών και τις εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών.
Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή που έχει συγκροτήσει η Τράπεζα της Ελλάδος ετοιμάζει το σχετικό σχέδιο νόμου, το οποίο θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί πριν το τέλος του χρόνου, καθώς πρέπει να τεθεί σε ισχύ βάσει της συμφωνίας με την τρόικα από τις αρχές του 2015.
Το «bail in», δηλαδή η υποχρέωση για τη διάσωση μιας τράπεζας να  πληρώνουν πρώτοι -και πριν παρέμβει το κράτος-  τις ζημίες οι μέτοχοι και οι πιστωτές-ομολογιούχοι,  υιοθετείται στο πλαίσιο της ένταξης στην ελληνική νομοθεσία της Bank Recovery Resolution Directive (BRRD),  δηλαδή της οδηγίας για την ανάκαμψη και την εξυγίανση χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων. Η ισχύς της οδηγίας επεκτείνεται πέραν των τραπεζών και στις ΕΠΕΥ, συνεπώς και στις χρηματιστηριακές εταιρείες.
Δεν είναι αποσαφηνισμένες  οι αλλαγές που φέρει η υιοθέτηση της συγκεκριμένης οδηγίας  σε σχέση με θεσμούς που ήδη υπάρχουν στη χώρα, όπως το ΤΕΚΕ και το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο. Η οδηγία προβλέπει τη λειτουργία ταμείων εξυγίανσης τόσο για τις τράπεζες όσο και για τις ΕΠΕΥ, ενώ ήδη στην Τράπεζα της Ελλάδος έχει συγκροτηθεί και λειτουργεί Διεύθυνση Εξυγίανσης.
Το ΤΕΚΕ σήμερα καλύπτει έως 30.000 ευρώ ανά επενδυτή, έως 100.000 ανά καταθέτη, αλλά αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο πώς θα συνεχιστεί και από εδώ και πέρα. Είναι πολύ πιθανό να δεσμεύονται και λογαριασμοί με μικρότερα ποσά, κάτω των 100.000 ευρώ.
Τεράστια ερωτήματα δε προκαλεί και το γεγονός της ένταξης στο «bail in» των χρηματιστηριακών εταιρειών. Αυτό δείχνει πώς πρόθεση της κυβέρνησης είναι να βάλει χέρι και σε μικρότερα ποσά, πάλι μέσω των τραπεζών, αφού τα χρήματα είναι κατατεθειμένα σε τραπεζικούς λογαριασμούς.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Παραιτήθηκε επειδή έπραξε το καθήκον του;

Η είδηση για την παραίτηση του Έλληνα πρέσβη στο Βερολίνο άρχισε να κυκλοφορεί σε ελληνικές ιστοσελίδες από την Τετάρτη το απόγευμα στις 5 μμ. Σε επικοινωνία με τη Deutsche Welle λίγο αργότερα ο Παναγιώτης Ζωγράφος επιβεβαίωσε ότι όντος έχει υποβάλει την παραίτηση του το πρωί της ίδιας ημέρας και ότι η απόφαση του είναι οριστική. Χαρακτήρισε αναληθή τα αίτια της παραίτησης όπως αναφέρονται σε σχετικά δημοσιεύματα, ότι δηλαδή έχει παραιτηθεί επειδή είναι τάχα δυσαρεστημένος με τις δηλώσεις που είχε κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας κατά το πρόσφατο ταξίδι του στο Βερολίνο. Ο κ. Παπούλιας είχε επικρίνει το γεγονός ότι το υπό κατασκευή κτήριο της ελληνικής πρεσβείας που θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το 2012 δεν έχει ακόμη τελειώσει. 

Όπως τόνισε στη Deutsche Welle o Παναγιώτης Ζωγράφος, εάν πράγματι είχε δυσαρεστηθεί με αυτά που είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τότε θα είχε παραιτηθεί αμέσως μετά τις δηλώσεις του και όχι τώρα. Εκτός αυτού, ο ίδιος δεν έχει καμία αρμοδιότητα για την πορεία των εργασιών, άμεσα υπεύθυνη είναι η Αθήνα. Ο κ. Ζωγράφος επίσης διέψευσε ότι η παραίτηση του σχετίζεται με το γεγονός ότι δεν συμμετείχε στις συνομιλίες που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς την Τρίτη με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στη γερμανική πρωτεύουσα. Κατέστησε δε σαφές ότι πέραν αυτού δεν πρόκειται να κάνει καμία άλλη δήλωση. Οι λόγοι της παραίτησης του αναφέρονται στην επιστολή που έχει στείλει στο ΥΠΕΞ και μόνο εκεί.

Τα «περίεργα» της επίσκεψης Σαμαρά
Ο 60χρονος Παναγιώτης Ζωγράφος είναι 38 χρόνια στο διπλωματικό σώμα. Υπήρξε Πολιτικός Διευθυντής στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ διετέλεσε τέσσερις φορές πρέσβης. Στο Βερολίνο βρίσκεται από τον Απρίλιο του 2013 και η θητεία του έληγε την άνοιξη του 2015 αλλά πήρε παράταση ως τον Αύγουστο του 2015 οπότε και θα αφυπηρετούσε. Τα πράγματα ήρθαν όμως αλλιώς και για τον ίδιο τουλάχιστον όχι αιφνιδιαστικά. Ο κ. Ζωγράφος δεν φημίζεται ότι παίρνει εν θερμό αποφάσεις και ούτε κάποιος που με αφορμή κάποιο περιστατικό και μόνο θα μπορούσε να φτάσει στο σημείο να υποβάλει την παραίτηση του. Άλλωστε, αντιλαμβάνεται πλήρως τον αντίκτυπο που θα προκαλούσε η παραίτηση ενός Έλληνα πρέσβη στο Βερολίνο τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμάνια σε καιρούς κρίσιμους όπως σήμερα. Όλα αυτά σίγουρα τα συνυπολόγισε πριν πάρει την απόφαση του. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να δεχτούμε ότι πράγματι η μη συμμετοχή του στη συνάντηση Μέρκελ Σαμαρά δεν υπήρξε η αιτία της παραίτησης. Αλλά η αφορμή;

Ως είθισται ο πρέσβης παρίσταται στις συναντήσεις της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας στη χώρα που υπηρετεί, εκτός από περιπτώσεις που οι συναντήσεις γίνονται κατ΄ ιδίαν. Στην προκειμένη περίπτωση ο κ. Σαμαράς δεν είχε τετ-α-τετ συνομιλία με την κ. Μέρκελ καθώς συνοδευόταν από τους συμβούλους του Χρύσανθο Λαζαρίδη, Σταύρο Παπασταύρου, Σταύρο Βασιλόπουλο και τον επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους, Στέλιο Παπαδόπουλο. Κανονικά λοιπόν ο κ. Ζωγράφος θα έπρεπε να συμμετέχει και αυτός δεδομένου ότι εκτός από την πάγια πρακτική που ακολουθείται είναι άριστος γνωστής του πολιτικού γίγνεσθαι στη Γερμανία και έχει καλλιεργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τη γερμανική κυβέρνηση.

Είχε ενημερώσει για την κατάσταση στο Βερολίνο
Γιατί λοιπόν να μη συμπεριληφθεί ο έμπειρος διπλωμάτης που συν τοις άλλοις είναι και δεύτερος εξάδελφος του πρωθυπουργού; H απάντηση σχετίζεται μάλλον με την πληροφορία ότι ο Παναγιώτης Ζωγράφος εισέπραξε στο Βερολίνο τη δυσαρέσκεια του πρωθυπουργικού γραφείου, επειδή όπως του καταλογίσθηκε δεν είχε προσφέρει ικανοποιητική εικόνα των γερμανικών διαθέσεων σε ότι αφορούσε τη συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ. Μάλιστα γίνεται λόγος για «φραστικό επεισόδιο» του Χρύσανθου Λαζαρίδη με τον κ. Ζωγράφο στο ξενοδοχείο HILTON.

Και μάλλον σε αυτό το σημείο ξεχείλισε το ποτήρι για τον Έλληνα πρέσβη. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της Deutsche Welle o κ. Ζωγράφος είχε γραπτώς ενημερώσει από καιρό το πρωθυπουργικό γραφείο, ότι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στο Βερολίνο δεν ενδείκνυται για επίσκεψη και ότι ο πρωθυπουργός, δεν πρόκειται να εισπράξει δημόσια στήριξη της καγκελαρίου. Ο κ. Ζωγράφος είχε προτείνει αναβολή του ταξιδιού, και συγκεκριμένα για μια ημερομηνία μετά τη σύσταση της νέας Κομισιόν. Το σκεπτικό του ήταν ότι με έναν πρόεδρο Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ και μια Κομισιόν θα μπορούσαν τα ελληνικά αιτήματα να υποστηριχτούν με ποιο πειστικό τρόπο και να βρουν μεγαλύτερη απήχηση στην καγκελάριο. Όμως το Μαξίμου έκρινε για δικούς του λόγους ότι η επίσκεψη θα έπρεπε να γίνει τώρα. Με τα γνωστά αποτελέσματα.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Πάνω από 100.000 πρόωρες συνταξιοδοτήσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Χιλιάδες εργαζόμενοι κρατάνε τις παραιτήσεις τους στο χέρι καθώς προτιμάνε να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα παρά να δουν τις αποδοχές τους και τις συντάξεις τους να πετσοκόβονται με το νέο ασφαλιστικό.
Σύμφωνα με τα “Νέα” , από το χώρο της δημόσιας διοίκησης φέτος αναμένεται να αποχωρήσουν πάνω από 30.000 εργαζόμενοι, ενώ στα υπόλοιπα ταμεία του ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα οι αιτήσεις συνταξιοδότησης αναμένεται να ξεπεράσουν τις 70.000.
Οι αλλαγές που θέλουν να προλάβουν οι εργαζόμενοι είναι:
-Ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, καθώς στα ταμεία κύριας ασφάλισης θα υιοθετηθεί μεικτό σύστημα που θα οδηγήσει σε μείωση των παροχών.
-Η αύξηση του ορίου χορήγησης της κατώτατης σύνταξης από τις 4.500 ημέρες ασφάλισης (15ετία) στις 6.000 ημέρες ασφάλισης (20ετία).
-Η κατάργηση ή ο περιορισμός των μπόνους που χορηγούνται στην κατώτατη σύνταξη και τα οποία οδηγούν σε αύξηση έως και 30% των αποδοχών των συνταξιούχων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

24/9/14

Συνεργάτης των Σκοπιανών η Παλαγγιά. Το άρθρο στο National Geographic και η συνεργασία με αρχαιολόγους πράκτορες των σκοπιανών.

Η καθηγήτρια κλασικής αρχαιολογίας Όλγα Παλαγγιά πρωτοστάτησε στο μέτωπο όσων υποστηρίζουν ότι ο τάφος της Αμφίπολης δεν είναι ελληνικός και μακεδονικός, αλλά ρωμαϊκός.
Το 2008 η Ολγα Παλαγγιά έλεγε τα ίδια για τον μεγαλειώδη τάφο του Φιλίππου ΙΙ που αποκάλυψε ο Μανόλης Ανδρόνικος στη Βεργίνα.
Τότε, ήταν συνεργάτιδα του Σκοπιανού (η ίδια λέει ότι είναι Ρουμάνος, ενώ στο διαδίδκτυο αναφέρεται και ως Αμερικανός) αρχαιολόγου Ευγένιο Μπόρζα και είχε αμφισβητήσει τα ευρήματα του Μανόλη Ανδρόνικου στη Βεργίνα, υποστηρίζοντας πως ο τάφος που είχε βρεθεί δεν ήταν του Φιλίππου του Β' (πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου).
Μάλιστα τη θέση αυτή είχαν υποστηρίξει ο Μπόρζα και η κ. Παλαγγιά σε άρθρο τους που είχε δημοσιευθεί στο National Geographic στις 23 Απριλίου 2008. Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα που είχε αναπαραχθεί μάλιστα σε πολλές αρχαιολογικές ιστοσελίδες ανά τον κόσμο αναφερόταν πως ο τάφος ανήκει στον Φίλιππο τον Αριδαίο και στη σύζυγό του και όχι στον Φίλιππο τον Β τον πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αρα δεν ήταν ελληνικός και μακεδονικός.
Το άρθρο στο National Geographic
Το 2008 η Ολγα Παλαγγιά είχε κατηγορηθεί για φιλοσκοπιανή προπαγάνδα εξαιτίας του άρθρου που δημοσιεύτηκε στο National Geographic. Διαβάστε το άρθρο ΕΔΩ
H εφημερίδα το Εθνος, το 2008, είχε κατηγορήσει ανοιχτα την Ολγα Παλαγγιά για φιλοσκοπιανή προπαγάνδα και έδωσε διαστάσεις στο θέμα, σε άρθρο με τίτλο «Επίθεση στον τάφο του Φιλίππου».
Η κ. Παλαγγιά αναγκάστηκε τότε να στείλει επιστολή στο Εθνος:
 Η επιστολή της Ολγας Παλαγγιά
«Κύριε Διευθυντά, το σημερινό (σ.σ. της 29ης Απριλίου 2008) δημοσίευμα «Επίθεση στον τάφο του Φιλίππου. Το National Geographic αμφισβητεί τον Ανδρόνικο με σκοπιανή... ομπρέλα» αποτελεί αήθη επίθεση στο πρόσωπό μου, υπονοώντας ότι εξυπηρετώ σκοπιανά συμφέροντα επειδή αποδίδω τον Τάφο Β της Βεργίνας όχι στον Φίλιππο Β της Μακεδονίας, αλλά στον γιο του, Φίλιππο Γ Αρριδαίο, ετεροθαλή αδελφό και διάδοχο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Κατά το δημοσίευμά σας, η απόδοση του Τάφου Β στον Φίλιππο Γ συνεπάγεται ότι η Βεργίνα δεν είναι οι αρχαίες Αιγές, με αποτέλεσμα να επιτρέπει στην προπαγάνδα των Σκοπίων να επιχειρηματολογούν ότι οι Αιγές δεν βρίσκονται επί ελληνικού εδάφους. Προφανώς η εφημερίδα σας αγνοεί ότι ο Φίλιππος Γ θάφτηκε στις Αιγές όπως μας πληροφορεί ο αρχαίος ιστορικός Διόδωρος, επομένως, όπου βρίσκεται ο τάφος του, εκεί είναι αναγκαστικά και οι Αιγές.
Ο συνεργάτης μου Ευγένιος Μπόρζα δεν είναι Σκοπιανός αλλά Αμερικανός ιστορικός ρουμανικής καταγωγής. Η άποψη ότι ο Τάφος Β ανήκει στον Φίλιππο Γ δεν είναι καινούργια. Την έχουμε παρουσιάσει σε δημοσιεύσεις και διαλέξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εκείνο που παρέλειψε να γράψει η εφημερίδα σας είναι ότι αφαιρούμε μεν τον Τάφο Β από τον Φίλιππο Β, του αποδίδουμε όμως τον διπλανό Τάφο Α. Πρόκειται για οικογενειακό νεκροταφείο της οικογένειας του Μεγάλου Αλεξάνδρου γιατί ο παραδίπλα τάφος, Τάφος Γ, στέγαζε το σώμα του γιου του, Αλεξάνδρου Δ .
Αφορμή για το δημοσίευμα του Ν National Geographic υπήρξε το συνέδριο που οργανώσαμε στο Σικάγο για τη χρονολόγηση των βασιλικών τάφων της Βεργίνας. Το Νάσιοναλ Τζεογκράφικ επικεντρώθηκε σε ένα από τα συμπεράσματά μας, ότι ο Τάφος Β περιείχε τα όπλα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τα οποία πήρε ο αδελφός του Φίλιππος Γ Αρριδαίος. Υποστηρίξαμε ότι η χρυσελεφάντινη ασπίδα της Βεργίνας δεν ανήκε στον Φίλιππο Β αλλά στον Αλέξανδρο και ότι θάφτηκε μαζί με τον αδελφό και διάδοχό του. Πώς μπορούν οι απόψεις μας αυτές να εκληφθούν ως προπαγάνδα των Σκοπίων όταν το μόνο μας μέλημα είναι να αποδείξουμε ότι ο ελληνικός λαός κατέχει τα όπλα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ότι ο Φίλιππος Β είναι θαμμένος δίπλα στον γιο του Φίλιππο Γ Αρριδαίο στη βασιλική πρωτεύουσα των Αιγών;
Η εφημερίδα σας γράφει ότι στο συνέδριο της Αμερικής δεν εκλήθησαν να μιλήσουν οι μαθητές του Ανδρόνικου. Δεν εκλήθησαν γιατί κάθε ανακοίνωση της δικής μας άποψης επέφερε επί των κεφαλών μας υβριστικά δημοσιεύματα των εφημερίδων. Το δημοσίευμα της 29ης Απριλίου αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Δυστυχώς ο επιστημονικός διάλογος φαίνεται ότι είναι αδύνατος. Οποιος δεν συμφωνεί με τις απόψεις τους, στιγματίζεται ως Σκοπιανός. Φέρω βαρέως την προσβολή αυτή προς το πρόσωπό μου και προς το πρόσωπο του συνεργάτη μου, διακεκριμένου ιστορικού και φιλέλληνα Ευγενίου Μπόρζα.»
Τι απάντησε η Αγγελική Κοτταρίδη, από την ομάδα του Μανόλη Ανδρόνικου
Αμεση ήταν η αντίδραση της Αγγελικής Κοτταρίδη, η οποία ήταν μέλος της ομάδας του Μανόλη Ανδρόνικου και με άρθρο της απάντησε στους Μπόρζα και Παλαγγιά.
«Οι τάφοι είναι βασιλικοί, και αυτό ουδείς το έχει ποτέ αμφισβητήσει. Η κεραμική του τάφου ΙΙ, που είναι ο τάφος του Φιλίππου του Β', ανήκει αυστηρά στο δεύτερο μισό του 4ου αιώνα π.Χ.».
Τέσσερις βασιλείς είχαν πεθάνει τότε στη Μακεδονία. Ο Φίλιππος ο Β', το 336 σε ηλικία 45 ετών, ο Αλέξανδρος ο Γ' (το 326 σε ηλικία 33 ετών), ο Φίλιππος Γ' ο Αριδαίος (το 317 κοντά στα 40 του χρόνια) και ο μικρός Αλέξανδρος, το 308 σε ηλικία 13 ετών. Ο νεκρός του βασιλικού τάφου ήταν περίπου 45 ετών.
Η κ. Κοτταρίδη υπενθυμίζει ότι ο Διόδωρος αναφέρει πως ο Φίλιππος Αριδαίος εκτελέστηκε το 317 από την Ολυμπιάδα. Ο Κάσσανδρος έκανε ανακομιδή των οστών και τα μετέφερε με τιμές στις Αιγές. Σε περίπτωση ανακομιδής, «δεν μπορούμε να έχουμε νεκρική πυρά επάνω από τον τάφο. Εδώ όμως, έχουμε».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Τι σηματοδοτεί η απόκτηση του Ιπποδρόμου από τον ΟΠΑΠ

Έπειτα από τουλάχιστον τέσσερα χρόνια εντατικών προσπαθειών, αμέτρητες ανταλλαγές επιστολών με τις αρμόδιες αρχές της Ε.Ε., ένα σισύφειο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, εκατοντάδες εργατοώρες νομικής προετοιμασίας, σειρά προβλημάτων που σχετίζονταν με κρατικές ενισχύσεις προς τον ΟΔΙΕ, έναν άγονο διαγωνισμό και έναν που έμεινε στα μισά, το σίριαλ του Ιπποδρόμου που επιφύλλασε ακόμη και... συλλήψεις (http://www.capital.gr/News.asp?id=1397541), έφτασε στο τέλος του.

Το ΤΑΙΠΕΔ επιβεβαίωσε χθες, όπως αναμενόταν, ότι η OPAP Investments υπέβαλλε την υψηλότερη οικονομική προσφορά, ύψους 40,5 εκατ. ευρώ, για την 20ετή παραχώρηση του δικαιώματος αποκλειστικής διοργάνωσης και διεξαγωγής αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος στην Ελλάδα.

Η προσφορά της OPAP Investments ήταν τελικώς λίγο πάνω από τα 40 εκατ. ευρώ που εξ αρχής είχε δεσμευτεί, όπως πρώτο είχε αποκαλύψει το Capital.gr, να δαπανήσει για τον ελληνικό Ιππόδρομο. Σε ό,τι αφορά την προσφορά της Intralot, πληροφορίες αναφέρουν πως το ύψος της δεν διαφοροποιήθηκε αισθητά έναντι των αρχικών (5,2 εκατ. ευρώ, το οποίο με διάφορες παραδοχές και όρους θα μπορούσε να φθάσει τα 15 εκατ. ευρώ). Και αυτό διότι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε άλλη περίπτωση θα δημιουργούνταν σημαντική αναντιστοιχία σε σχέση με το γεγονός ότι βρέθηκε «στο παρά ένα» να αποκτήσει τον Ιππόδρομο με ένα τίμημα 5,2 εκατ. ευρώ, όπως είχε ανακοινώσει το ΤΑΙΠΕΔ.

Όπως και να έχει γεγονός είναι πως το ΤΑΙΠΕΔ πέτυχε να παραχωρήσει ένα ακόμη asset έναντι οκταπλάσιου τουλάχιστον τιμήματος από την αρχική προσφορά που είχε δεχθεί με άμεσα οφελημένα τα δημόσια ταμεία. Ενδεχομένως, ωστόσο, να προκύψουν ορισμένες εκκρεμότητες, καθώς η Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς ζήτησε τις προηγούμενες ημέρες με επιστολή της να ενημερωθεί επί της διαδικασίες που επελέγη (διαγωνισμός με απευθείας κατάθεση οικονομικών προσφορών), καθώς θεωρεί ότι τίθενται ζητήματα μη συμμόρφωσης με το κοινοτικό πλαίσιο. Όπως μεταφέρουν πηγές της αγοράς, θεωρείται ασφαλές να ειπωθεί πως θα υπάρξει συνέχεια στην προσπάθεια που καταβάλλεται να ανακύψουν, μέσω Βρυξελλών, «ζητήματα» για το διαγωνισμό. Τυπικά, πάντως, το επόμενο βήμα είναι η υποβολή προς έγκριση του σχεδίου σύμβασης μεταξύ Δημοσίου και OPAP Investments στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Τα οφέλη

Με την απόκτηση του ιπποδρομιακού στοιχήματος για περίοδο 20 ετών ο ΟΠΑΠ ουσιαστικά εξαλείφει έναν εν δυνάμει κίνδυνο δημιουργίας ενός ανταγωνιστικού, επίγειου, δικτύου πρακτορείων. Η δυνατότητα ανάπτυξης επίγειου δικτύου πρακτορείων και το δικαίωμα επέκτασης στο διαδίκτυο ήταν άλλωστε το μέγάλο δέλεαρ για τους υποψήφιους επενδυτές στην προσπάθειά τους να αναλάβει το ιπποδρομιακό στοίχημα στην Ελλάδα.
Ο ΟΠΑΠ αντιλήφθηκε πως η εταιρεία του ομίλου Κόκκαλη μέσω των πρακτορείων που σήμερα έχουν το σήμα του ΟΔΙΕ, θα αποκτούσε πρόσβαση σε σειρά σημείων πώλησης που προσφέρουν ιπποδρομιακό στοίχημα, τα οποία παράλληλα προσφέρουν και τα παιχνίδια του Οργανισμού. Έτσι, μελλοντικά θα υπήρχε ο κίνδυνος μια άλλη εταιρεία πλην του ΟΠΑΠ να προσφέρει στοίχημα αλλά και άλλα παιχνίδια, έχοντας ήδη ένα έτοιμο δίκτυο πωλήσεων. O ΟΠΑΠ βάζοντας και τον ιππόδρομο στο χαρτοφυλάκιό του ουσιαστικά εξαλείφει έναν τέτοιο κίνδυνο και μπορεί πλέον να αναζωογονήσει ένα προϊόν που διαθέτει προοπτικές παρά το ότι απευθύνεται σε ένα, κατά το μάλλον ή ήττον, ειδικό κοινό. Μια προσπάθεια που θα απαιτήσει χρόνο, δεδομένου ότι το ιπποδρομιακό στοίχημα επί μακρόν ακολουθούσε φθίνουσα πορεία, με αποτέλεσμα τζίρος του πέρυσι να φθάσει μόλις τα 65,02 εκατ. ευρώ, από 260,1 εκατ. ευρώ το 2009.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Πόση σύνταξη θα παίρνουν όσοι χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές

Οι ασφαλισμένοι θα παίρνουν στο εξής το ποσό που τους αναλογεί, αλλά στην τσέπη τους θα φτάνει μόνο ό,τι περισσεύει μετά τον συμψηφισμό των χρεών τους με τη σύνταξη
Με νέες προϋποθέσεις θα βγάζουν σύνταξη τα ασφαλιστικά ταμεία σε όσους χρωστούν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Οι ασφαλισμένοι θα παίρνουν στο εξής το ποσό που τους αναλογεί, αλλά στην τσέπη τους θα φτάνει μόνο ό,τι περισσεύει μετά τον συμψηφισμό των χρεών τους με τη σύνταξη.
Όπως αναφέρει το money-money.gr, με απόφαση του υπουργείου Εργασίας η διαδικασία του συμψηφισμού χρεών από σύνταξη αλλάζει και κυρίως ξεμπλοκάρει –υπό προϋποθέσεις- η χορήγηση σύνταξης από τον ΟΑΕΕ στις περιπτώσεις που το ταμείο αυτό θα πρέπει να δώσει τμήμα σύνταξης με διαδοχική ασφάλιση.
Με τη νέα απόφαση όμως επέρχονται αλλαγές στον συμψηφισμό χρεών από σύνταξη και στο εξής ο ΟΑΕΕ θα δίνει το τμήμα σύνταξης που του αναλογεί, ακόμη και αν οι ασφαλισμένοι του έχουν οφειλές, καθώς θα τις συμψηφίζει παρακρατώντας το ανάλογο ποσό από τη σύνταξή τους σε 40 δόσεις.
Την ίδια διαδικασία θα ακολουθούν και όλοι οι φορείς είτε απονέμουν τη σύνταξη, είτε συμμετέχουν με τμήμα σύνταξης σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης.
40 δόσεις για οφειλές μέχρι 20.000 ευρώ
Ειδικά για τον ΟΑΕΕ στην περίπτωση που είναι συμμετέχων οργανισμός, προβλέπεται ότι τα χρέη από εισφορές θα συμψηφίζονται με το ποσό σύνταξης, σε 40 μήνες, εφόσον η οφειλή προς τον ΟΑΕΕ δεν υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ. Αν η οφειλή ξεπερνά τις 20.000 ευρώ, τότε οι ασφαλισμένοι του για να πάρουν τη σύνταξή τους κατά το τμήμα που αφορά χρόνο ασφάλισης στον ΟΑΕΕ, θα πρέπει να πληρώσουν εφάπαξ το άνω των 20.000 ποσό και να συμψηφίζουν τις 20.000 με τη σύνταξη.
Επίσης επέρχεται και άλλη μια αλλαγή. Πλέον οι ασφαλισμένοι μέσα από τη διαδικασία του συμψηφισμού, υποχρεώνονται να αξιοποιήσουν όλο το διάστημα της ασφάλισής τους στον ΟΑΕΕ και όχι μόνο το χρόνο που πλήρωσαν εισφορές.
Για παράδειγμα:
Ασφαλισμένος που έχει 20 χρόνια ΟΑΕΕ και 15 στο ΙΚΑ, είναι να πάρει συνολική σύνταξη 1000 ευρώ, εκ των οποίων 450 ευρώ από το ΙΚΑ και 550 από τον ΟΑΕΕ. Αν χρωστούσε 6.000 ευρώ εισφορές στον ΟΑΕΕ με τη σημερινή διαδικασία θα έπρεπε πρώτα να καταβάλλει εφάπαξ τις 6.000 ευρώ, και μετά να πάρει τα 550 ευρώ από το τμήμα σύνταξης του ΟΑΕΕ. Με τη νέα διαδικασία οι 6.000 ευρώ συμφηφίζονται με το 25% της σύνταξης και πάντως κατ΄ ανώτατο όριο σε 40 δόσεις. Ετσι ο εν λόγω ασφαλισμένος θα πάρει 450 ευρώ από το ΙΚΑ και από τον ΟΑΕΕ 400 ευρώ, καθώς τα 150 ευρώ είναι η δόση που θα του κρατείται από τη σύνταξη για να σβήσει την οφειλή των 6.000 ευρώ.
Τι γίνεται όμως στις περιπτώσεις που υπάρχει οφειλή και στο ΙΚΑ, έστω 10.000 ευρώ; Εδώ γίνεται και πάλι συμψηφισμός σε 40 δόσεις που κρατούνται από τη σύνταξη του ΙΚΑ. Ετσι στην περίπτωση αυτή η σύνταξη του ΙΚΑ θα είναι 200 ευρώ καθώς τα άλλα 250 ευρώ θα κρατούνται κάθε μήνα έναντι της οφειλής των 10.000 ευρώ. Η σύνταξη λοιπόν που θα παίρνει ένας ασφαλισμένος με 35 έτη ασφάλισης και με οφειλή 10.000 ευρώ στο ΙΚΑ και 6.000 ευρώ στον ΟΑΕΕ, θα είναι λόγω του συμψηφισμού χρεών, 600 ευρώ, και όχι 1000 ευρώ που θα έπαιρνε αν δεν είχε καθόλου χρέη.
Στις περιπτώσεις δε, που το συνολικό ποσό της οφειλής υπερβαίνει το ποσό της παρακράτησης, θα πρέπει να πληρωθεί το επιπλέον ποσό της οφειλής ώστε στη συνέχεια να εκδοθεί η σύνταξη που θα συμψηφιστεί με το υπόλοιπο χρέος.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

23/9/14

Με μισθούς ιδιωτικού τομέα και χωρίς μονιμότητα οι νέες προσλήψεις στο Δημόσιο. Καιρός ήταν...

Το σχέδιο του για τις προσλήψεις στο Δημόσιο και τον εισαγωγικό μισθό των νέων δημοσίων υπαλλήλων παρουσίασε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με αυτό ο νέος μισθολογικός χάρτης για τους νεοπροσλαμβανόμενους φέρνει μισθούς ιδιωτικού τομέα.
 
Οπως γράφει το ΕΘΝΟΣ θα διαμορφώνονται:
 
-Για υπαλλήλους με απολυτήριο δημοτικού ο εισαγωγικός μισθός θα διαμορφωθεί στα 586,08 ευρώ
 
-Για υπαλλήλους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ο εισαγωγικός μισθός θα διαμορφωθεί στα 639,35 ευρώ
 
-Για υπαλλήλους κατόχους πτυχίου ΤΕΙ ο εισαγωγικός μισθός θα διαμορφωθεί στα 749,70 ευρώ
 
-Για υπαλλήλους κατόχους πτυχίου ΑΕΙ ο εισαγωγικός μισθός θα διαμορφωθεί στα 787,40 ευρώ
 
Επίσης η πρόσληψη στο δημόσιο δεν θα είναι μόνιμη. Για δύο χρόνια ο εργαζόμενος θα περνάει από αξιολόγηση και θα είναι ταυτόχρονα υπό μαθητεία και υπό δοκιμή. Στο τέλος της διετίας το δημόσιο θα μπορεί να αντικαθιστά τον υπάλληλο με άλλον. Στην περίπτωση που ο υπάλληλος κριθεί κατάλληλος τότε θα μονιμοποιείται και θα λαμβάνει και μισθό που προβλέπετε από το σχετικό μισθολόγιο.
 
Ηδη η πρόταση του προκάλεσε τη διαφωνία του ΠΑΣΟΚ, η αντιπροσωπεία του οποίου υποστήριξε ότι οι αλλαγές στο μισθολογικό χάρτη του Δημοσίου θα έχουν ουσία μόνο όταν υπάρξει μία ολοκληρωμένη παρέμβαση και ψηφιστεί ένα μόνιμο σύστημα αξιολόγησης.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ευτυχώς, τον ηλίθιο, στο τέλος όλοι τον αντιλαμβάνονται, ακόμα και οι "αγορές"

Τα σχόλια του αντιπροέδρου της κυβέρνησης συνήθως προκαλούν εντάσεις στο εσωτερικό της χώρας. Απ' ότι φαίνεται όμως προκαλούν πλέον και τις αγορές, ιδίως όταν γίνονται σε ξένο έδαφος. 
 
Κάπως έτσι η άνεση με την οποία εμφανίστηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ ότι η Ελλάδα έχει επανέλθει στις αγορές με πολύ καλούς όρους και ότι μπορεί να βρεθεί εκτός ελέγχου του ΔΝΤ προκάλεσε τον αρθρογράφο του FXStreet.com, Ντέιβιντ Μπάτον. 
 
"Ξέρετε τι μπορεί να είναι πιο φθηνό απ' τα επιτόκια της Ευρωζώνης; Τα λόγια...", γράφει ο κ. Μπάτον. "Εάν ο κ. Βενιζέλος μπορεί να βρει πιο φθηνά τα λεφτά απ' τις αγορές ομολόγων τότε αυτό πρέπει να κάνει", σημειώνει ο αρθρογράφος και συμπληρώνει: "Να αποπληρώσει την τρόικα και να ηγηθεί της Ελλάδα όπως θεωρεί ο ίδιος ότι πρέπει. Ωστόσο", σημειώνει ο κ. Μπάτον, "δεν βλέπω και πολύ κόσμο να προτίθεται να δανείσει την Ελλάδα για 10 χρόνια με επιτόκιο 5,8% μετά την προ δύο ετών στάση πληρωμών και αναδιάρθρωση του χρέους. Ειδικά εάν Λαγκάρντ και Σία δεν θα ασκούν έλεγχο του τι γίνεται στην Ελλάδα...". 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »