19/9/14

Ψάχνουν νέα πύλη για τον τρίτο θάλαμο του τάφου

Νέα είσοδο για να μπουν στον τρίτο θάλαμο του μνημείου του τύμβου Καστά αναζητούν οι αρχαιολόγοι, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν τους τεράστιους όγκους χώματος και τα προβλήματα στατικότητας του τάφου που δημιουργούν νέα δεδομένα.

Το έργο των αρχαιολόγων έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολο, καθώς στον τρίτο θάλαμο επικρατούν συνθήκες σπηλαίου -έχει μάλιστα επιστρατευτεί και σπηλαιολόγος-, και πρέπει να εκπονηθεί νέο σχέδιο για να προχωρήσει η ανασκαφή. Λόγω των δύσκολων συνθηκών που επικρατούν, ο αρχιτέκτονας και ο μηχανικός της ανασκαφής κατέστρωσαν νέο σχέδιο υποστύλωσης και αντιστήριξης για να μπορέσουν να μπουν οι εργάτες στον θάλαμο και να αποφευχθεί ο κίνδυνος κατάρρευσης.

Ενώ το αρχικό σχέδιο προέβλεπε να μπουν τα συνεργεία από μία οπή ψηλά στον τρίτο διαφραγματικό τοίχο, αποφασίστηκε, υπό τον κίνδυνο της κατάρρευσης, να γίνει αυτό από την κύρια είσοδο. Εκεί όμως βρίσκεται η δυσκολία, καθώς πρέπει πρώτα να αφαιρεθεί το χώμα, το οποίο είναι αρκετό και ξεπερνά σε ύψος τα τέσσερα μέτρα. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι εδώ και λίγες ημέρες η αποχωμάτωση έχει προχωρήσει σε βάθος 30-40 εκατοστών. Μάλιστα το χώμα θα αφαιρεθεί με τη μέθοδο των βαθμίδων, δηλαδή σταδιακά, αλλά και θα εφαρμοστεί ταυτόχρονα μια νέα μέθοδος υποστύλωσης, για να μη διαταραχθεί η στατικότητα του μνημείου.

Μέρα με τη μέρα αποκαλύπτονται όλες οι λεπτομέρειες της πανέμορφης κατασκευής. Το αργότερο μέσα στο Σαββατοκύριακο θα γίνει η πλήρης αποκάλυψη των Καρυάτιδων, καθώς για να προχωρήσουν οι εργασίες θα αφαιρεθούν ακόμη δύο σειρές πλίνθων από τον τοίχο σφράγισης μπροστά τους και θα φανούν ολόκληρα τα εξαιρετικής ομορφιάς γλυπτά.


Εξωτερικά

Την ώρα που η ανασκαφή έχει προχωρήσει 23 μέτρα μέσα στο μνημείο, οι αρχαιολόγοι αποφάσισαν να αρχίσουν να απομακρύνουν τους μεγάλους όγκους χώματος πάνω από τον τάφο στο εξωτερικό μέρος του τύμβου Καστά, που φτάνουν σε ορισμένα σημεία ακόμη και τα 10 μέτρα. Η απόφαση ελήφθη σε μία προσπάθεια να ελαφρύνουν το μνημείο από τις πιέσεις που δέχεται.

Στο μεταξύ, όπως είναι γνωστό, η Αμφίπολη έχει γίνει πόλος έλξης για τους τουρίστες, κάτι που πλέον είναι και μετρήσιμο αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, η αύξηση στην επισκεψιμότητα στο μουσείο της περιοχής φτάνει το 60%!

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί η δήλωση της γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, ότι δηλαδή παραμένει άγνωστο αν ο τρίτος θάλαμος είναι και ο κυρίως ταφικός θάλαμος του μνημείου, και συμπλήρωσε ότι φαίνεται πως έγινε προσπάθεια εισόδου κάποιων τυμβωρύχων κάποια στιγμή στα αρχαία χρόνια ή σε περισσότερες στιγμές.


Ξεσπαθώνει η Περιστέρη: «Ο τάφος είναι του 4ου αι. και έχουμε αποδείξεις»!

Στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα τοποθετεί την κατασκευή του μεγαλειώδους μνημείου της Αμφίπολης η επικεφαλής του ανασκαφικού έργου προϊστάμενη της ΚΗ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κατερίνα Περιστέρη, η οποία χθες, μιλώντας σε δημοσιογράφους, απέκλεισε το ενδεχόμενο το ταφικό μνημείο να είναι ρωμαϊκό. «Είναι μάταιο να βγαίνουν συνάδελφοι και να λένε για ρωμαϊκά χρόνια ή οτιδήποτε άλλο. Ο τύμβος είναι του 325-300 π.Χ και έχουμε τις αποδείξεις γι' αυτό» ανέφερε η κυρία Περιστέρη και υπογράμμισε ότι θα μπορούσε να είναι έργο του Δεινοκράτη.

Οπως είπε η συγκεκριμένη ανασκαφή γίνεται «όχι μόνο για το καλό της αρχαιολογίας, αλλά για το καλό αυτού του τόπου σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο και την παρακολουθεί όλος ο κόσμος».

Η ίδια ευχαρίστησε τους συνεργάτες της, που όπως είπε εργάζονται κάτω από δύσκολες συνθήκες, το υπουργείο Πολιτισμού αλλά και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ενώ εμφανίστηκε... αγανακτισμένη με μερίδα συναδέλφων της που «βγαίνουν και μιλούν σε τηλεοράσεις και εφημερίδες, προσπαθώντας να έχουν πέντε λεπτά δημοσιότητας»!

Σχετικά με την ενημέρωση των πολιτών για την πορεία του ανασκαφικού έργου, επεσήμανε ότι αυτή θα γίνεται μόνο μέσω δελτίων Τύπου, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού. «Μέχρι τώρα οι ανασκαφές ξέρουμε καλά ότι ήταν στα κρυφά, οι αποθήκες είναι γεμάτες ευρήματα που χάνουν την αξία τους. Για εμάς είναι καλό η επιστήμη και ο πολιτισμός να κυκλοφορούν» τόνισε η κυρία Περιστέρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: