24/9/14

Τι σηματοδοτεί η απόκτηση του Ιπποδρόμου από τον ΟΠΑΠ

Έπειτα από τουλάχιστον τέσσερα χρόνια εντατικών προσπαθειών, αμέτρητες ανταλλαγές επιστολών με τις αρμόδιες αρχές της Ε.Ε., ένα σισύφειο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, εκατοντάδες εργατοώρες νομικής προετοιμασίας, σειρά προβλημάτων που σχετίζονταν με κρατικές ενισχύσεις προς τον ΟΔΙΕ, έναν άγονο διαγωνισμό και έναν που έμεινε στα μισά, το σίριαλ του Ιπποδρόμου που επιφύλλασε ακόμη και... συλλήψεις (http://www.capital.gr/News.asp?id=1397541), έφτασε στο τέλος του.

Το ΤΑΙΠΕΔ επιβεβαίωσε χθες, όπως αναμενόταν, ότι η OPAP Investments υπέβαλλε την υψηλότερη οικονομική προσφορά, ύψους 40,5 εκατ. ευρώ, για την 20ετή παραχώρηση του δικαιώματος αποκλειστικής διοργάνωσης και διεξαγωγής αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος στην Ελλάδα.

Η προσφορά της OPAP Investments ήταν τελικώς λίγο πάνω από τα 40 εκατ. ευρώ που εξ αρχής είχε δεσμευτεί, όπως πρώτο είχε αποκαλύψει το Capital.gr, να δαπανήσει για τον ελληνικό Ιππόδρομο. Σε ό,τι αφορά την προσφορά της Intralot, πληροφορίες αναφέρουν πως το ύψος της δεν διαφοροποιήθηκε αισθητά έναντι των αρχικών (5,2 εκατ. ευρώ, το οποίο με διάφορες παραδοχές και όρους θα μπορούσε να φθάσει τα 15 εκατ. ευρώ). Και αυτό διότι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε άλλη περίπτωση θα δημιουργούνταν σημαντική αναντιστοιχία σε σχέση με το γεγονός ότι βρέθηκε «στο παρά ένα» να αποκτήσει τον Ιππόδρομο με ένα τίμημα 5,2 εκατ. ευρώ, όπως είχε ανακοινώσει το ΤΑΙΠΕΔ.

Όπως και να έχει γεγονός είναι πως το ΤΑΙΠΕΔ πέτυχε να παραχωρήσει ένα ακόμη asset έναντι οκταπλάσιου τουλάχιστον τιμήματος από την αρχική προσφορά που είχε δεχθεί με άμεσα οφελημένα τα δημόσια ταμεία. Ενδεχομένως, ωστόσο, να προκύψουν ορισμένες εκκρεμότητες, καθώς η Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς ζήτησε τις προηγούμενες ημέρες με επιστολή της να ενημερωθεί επί της διαδικασίες που επελέγη (διαγωνισμός με απευθείας κατάθεση οικονομικών προσφορών), καθώς θεωρεί ότι τίθενται ζητήματα μη συμμόρφωσης με το κοινοτικό πλαίσιο. Όπως μεταφέρουν πηγές της αγοράς, θεωρείται ασφαλές να ειπωθεί πως θα υπάρξει συνέχεια στην προσπάθεια που καταβάλλεται να ανακύψουν, μέσω Βρυξελλών, «ζητήματα» για το διαγωνισμό. Τυπικά, πάντως, το επόμενο βήμα είναι η υποβολή προς έγκριση του σχεδίου σύμβασης μεταξύ Δημοσίου και OPAP Investments στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Τα οφέλη

Με την απόκτηση του ιπποδρομιακού στοιχήματος για περίοδο 20 ετών ο ΟΠΑΠ ουσιαστικά εξαλείφει έναν εν δυνάμει κίνδυνο δημιουργίας ενός ανταγωνιστικού, επίγειου, δικτύου πρακτορείων. Η δυνατότητα ανάπτυξης επίγειου δικτύου πρακτορείων και το δικαίωμα επέκτασης στο διαδίκτυο ήταν άλλωστε το μέγάλο δέλεαρ για τους υποψήφιους επενδυτές στην προσπάθειά τους να αναλάβει το ιπποδρομιακό στοίχημα στην Ελλάδα.
Ο ΟΠΑΠ αντιλήφθηκε πως η εταιρεία του ομίλου Κόκκαλη μέσω των πρακτορείων που σήμερα έχουν το σήμα του ΟΔΙΕ, θα αποκτούσε πρόσβαση σε σειρά σημείων πώλησης που προσφέρουν ιπποδρομιακό στοίχημα, τα οποία παράλληλα προσφέρουν και τα παιχνίδια του Οργανισμού. Έτσι, μελλοντικά θα υπήρχε ο κίνδυνος μια άλλη εταιρεία πλην του ΟΠΑΠ να προσφέρει στοίχημα αλλά και άλλα παιχνίδια, έχοντας ήδη ένα έτοιμο δίκτυο πωλήσεων. O ΟΠΑΠ βάζοντας και τον ιππόδρομο στο χαρτοφυλάκιό του ουσιαστικά εξαλείφει έναν τέτοιο κίνδυνο και μπορεί πλέον να αναζωογονήσει ένα προϊόν που διαθέτει προοπτικές παρά το ότι απευθύνεται σε ένα, κατά το μάλλον ή ήττον, ειδικό κοινό. Μια προσπάθεια που θα απαιτήσει χρόνο, δεδομένου ότι το ιπποδρομιακό στοίχημα επί μακρόν ακολουθούσε φθίνουσα πορεία, με αποτέλεσμα τζίρος του πέρυσι να φθάσει μόλις τα 65,02 εκατ. ευρώ, από 260,1 εκατ. ευρώ το 2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια: