16/9/14

Κλείνει το εργοστάσιο της Hellenic Steel στην Θεσσαλονίκη. Ανάπτυξη εις τον κύβο

Σε δεκατέσσερις μέρες από σήμερα θα έχει φανεί ο «ορίζοντας» για την τύχη της Ελληνικής Εταιρείας Χάλυβα (Hellenic Steel) μαζί και των 274 εργαζομένων της.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, στις 30 Σεπτεμβρίου αναμένεται να συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της εν λόγω εταιρείας για να αποφασίσει για την «εκκαθάριση» της ή για «κάποια άλλη λύση», όπως η εξαγορά της από κάποιο άλλο επενδυτή. Συνδικαλιστές και στελέχη ζητούν από τον υπουργό Ανάπτυξης, κ. Ν. Δένδια να έλθει σε επικοινωνία με τον Ιταλό ομόλογό του για να δοθεί παράταση στη λειτουργία της Ελληνικής Εταιρείας Χάλυβα, μιας και όπως όλα δείχνουν, αποχωρεί η μητρική της, η ιταλική ILVA, το αργότερο έως το τέλος του χρόνου. Στο πλευρό των εργαζομένων της Ελληνικής Εταιρείας Χάλυβα έχει βρεθεί και η ΓΣΕΕ, αντιπροσωπεία της οποίας συναντήθηκε με την ηγεσία του σωματείου του εργοστασίου πριν δέκα μέρες.
Σήμερα το 77% των μετοχών της Ελληνικής Εταιρείας Χάλυβα, η οποία δραστηριοποιείται στη βιομηχανική ζώνη της Θεσσαλονίκης, κατέχεται από τον ιταλικό όμιλοILVA, το 15% από την Τράπεζα Πειραιώς, το 5% από μία ιαπωνική εταιρεία, η οποία παλαιότερα κατείχε το πλειοψηφικό πακέτο της εν λόγω επιχείρησης και το 1,5% από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας.
Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος της εταιρείας, ο τζίρος της ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ, ενώ δεν χρωστά ούτε… σέντ στο ελληνικό δημόσιο και στο ΙΚΑ.
Ο ιταλικός όμιλος ILVAφέρεται να έχει αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ελληνική Εταιρεία Χάλυβος, μετά από 17 χρόνια παρουσίας σε αυτήν. Το 1997 η ILVA αγόρασε στην Ελληνική Εταιρεία Χάλυβος, ενώ το 2010 αύξησε τη συμμετοχή μέσω της ΑΜΚ που πραγματοποιήθηκε τότε. Λόγω χρεών ύψους 60 εκατ. ευρώ της Ελληνικής Εταιρείας Χάλυβος προς τη μητρική της, ΙLVA,  αλλά και της συνολικής αναδιάρθρωσης του ιταλικού ομίλου, ο τελευταίος φέρεται όμως να  έχει αποφασίσει να αποχωρήσει από την ελληνική θυγατρική της.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του Capital.gr,η Ελληνική Εταιρεία Χάλυβος θα εκτελεί κανονικά τις παραγγελίες που έχει ήδη συμφωνήσει μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση το dead line για την Ελληνική Εταιρεία Χάλυβα είναι το τέλος Δεκεμβρίου όπου θα κριθεί το μέλλον και της μητρικής της, της ILVA.
Από εκεί και πέρα, το μέλλον της εταιρείας είναι αβέβαιο, παρότι το ενδιαφέρον των πελατών της εξακολουθεί να είναι και με το παραπάνω ζωντανό, λένε οι ίδιες πηγές. Να σημειωθεί πως οι Έλληνες πελάτες απορροφούν το 1/2 της παραγωγής της εταιρείας, γι΄ αυτό και στελέχη της εταιρείας δεν αποκλείουν αγοραστικό ενδιαφέρον ακόμα και από την πλευρά αυτών. Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, το εργοστάσιο της είναι το μοναδικό που παράγει «πλατιά προϊόντα» για την ελληνική αγορά (π.χ. λαμαρίνα). Παράλληλα, σημαντικές είναι οι εξαγωγές της εταιρείας προς τα Βαλκάνια, την Τουρκία, την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: